FOTO: Novomeški škof obiskal s točo prizadete Belokranjce

14.6.2018 | 14:50

FOTO: Novomeški škof obiskal s točo prizadete Belokranjce
FOTO: Novomeški škof obiskal s točo prizadete Belokranjce
FOTO: Novomeški škof obiskal s točo prizadete Belokranjce

V petek, 8. junija 2018 popoldan, je hudo neurje s točo (v velikosti teniške žogice) prizadelo Belo krajino. Najbolj so bili prizadeti kraji Svibnik, Dolnja Paka, Talčji Vrh v okolici Črnomlja. Prošnji Župnijske karitas Črnomelj za pomoč so se takoj odzvali Škofija Novo mesto z donacijo 10.000 €, Slovenska karitas z 10.000 € pomoči iz interventnega sklada in mnogi posamezniki, ki so na račun Župnijske karitas do sedaj prispevali skupaj 12.000 €. Zbiralna akcija pa poteka tudi na ravni Slovenske karitas in drugih dobrodelnih ustanov.

V znak podpore in solidarnosti s prizadetimi je v sredo, 13. junija popoldan, novomeški škof Andrej Glavan skupaj s črnomaljskim župnikom Gregorjem Kunejem, generalnim tajnikom Slovenske karitas Cvetom Uršičem, predsednikom Škofijske karitas Novo mesto Cirilom Murnom in tajnico Župnijske karitas Črnomelj Ano Pavlakovič obiskal operativni štab civilne zaščite v gasilskem domu v Črnomelju. Tam se je srečal z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič, poveljnikom gasilske enote Jožetom Vrščajem in z vključenimi v reševanje nujnih razmer. Županja je škofu na kratko predstavila obseg škode, način reševanja nastale situacije in kakšna pomoč je v tem trenutku najbolj potrebna. Najbolj so poškodovane strehe, ki so jih gasilci do sedaj pokrili s folijami. Hkrati je že stekla tudi akcija nabave strešnikov. Poleg javnih in gospodarskih objektov so najbolj prizadeti stanovanjski objekti, kmečka poslopja in kmetijski pridelek posameznikov.

Gospod škof se je zahvalil vsem interventnim skupinam, ki so pokazale svojo hitrost in odločnost v reševanju in premagovanju nastalih težav. Škof je v nadaljevanju obiskal še najbolj prizadete vasi, se srečal s tamkajšnjimi prebivalci in jim izrazil svojo bližino in pomoč. Obiskal je tudi najbolj prizadeto podružnično cerkev sv. Sebastijana v Mestni Lozi, ki je bila pred nekaj leti popolnoma obnovljena, v neurju pa je ostala brez strehe in prizadeta od zamakanja.

Skupna škoda po trenutnih ocenah presega 20 MIO evrov, od tega na stanovanjskih objektih 6 MIO, na gospodarskih objektih 4 MIO in na industrijskih objektih 6,5 MIO. V dobrodelni akciji s prostovoljnim zbiranjem sredstev se je preko mreže Karitas doslej zbralo že okoli 40.000 €. V dogovoru med Občino Črnomelj, Centrom za socialno delo, mrežo Karitas (Slovenska, Škofijska in Župnijska karitas) in Rdečim križem se bo vsa prispela pomoč v prihodnjih tednih koordinirano razdelila med prizadete, da ne bi prišlo do situacij podvajanja podeljenih sredstev, ko bi nekateri pa ostali povsem brez pomoči.

Darovalci lahko darove nakažejo na Slovensko karitas (podatki na spletni strani). Prizdeti posamezniki in družine pa so povabljeni, da se s prošnjo za pomoč (obrazec) obrnejo na Škofijsko karitas Novo mesto ali neposredno na prostovoljce Župnijske karitas v Črnomlju.

Škofija Novo mesto

Galerija

skofglavan (01)
skofglavan (02)
skofglavan (03)
skofglavan (04)
skofglavan (05)
skofglavan (06)
skofglavan (07)
skofglavan (08)
skofglavan (09)
skofglavan (10)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (16)

14.6.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni Optimist 

Sam še tega je bilo treba! Zakaj pa je njegov Bog tako katastrofo sploh dovolil? Namesto denarne pomoči bo daroval mašo in ljudem rešil vse težave. Neumnost!

14.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Branko 

Taka je pač božja volja, da je stolklo.

15.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Anton 

Božja volja, najlepši izgovor ...

15.6.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni marko123 

je dobil sprejem, kot da je najmanj predsednik države. Zdaj vidimo, kako duhovniki gradijo avtoriteto cerkve ob mašah in podobnih procesijah, ki jih je vse več. Kdaj bodo ljudje zahtevali nazaj kaj več kot pa samo obljube? Psihološko je cerkev dobro opremljena in nekateri ljudje s(m)o resnično ovce.... do kdaj še? Politični sistemi prihajajo in odhajajo, cerke pa je, kot kaže, večna?

15.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni kuku lele 

kje je RODE s svojim mercedesom...

16.6.2018—     + (1)     – (1)     Oceni zgodbica 

kakšen prestiž pa je mercedes saj ga imaš v vsaki vasi. Lele raje vprašaj kje so oni ,ki se z velikimi jahtami plovejo in so spajdašeni levičarski zakonodaji do kapitala prišli. Recimo Južna pa Brunskoletova po še kdo.

16.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni brezar 

Rode je mercedesa menda na sina prepisal, ker je skromnost lepa čednost visokih cerkvenih dostojanstvenikov

16.6.2018Oceni zgodbica 

Brezar pojdi strešnike podajat,da bo kakšna korist od tebe,pa za svoje otroke se brigaj.Prav je ,da vsak za svoje poskrbi,da ne bodo lutalice.

16.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni karapampula 

po zadnjih informacijah je RODE naredil totalko mercedesa v zgodnjih jutranjih urah...obnoviti nabirke...ofce...

17.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni brezar 

Pozdravljen zgodbica in hvala za poduk. Sem že podajal in še bom, tudi za otroke sem poskrbel. Za tvoje bodo poskrbeli očetje, kar je tudi prav v skladu z naravnim pravom. Pa lepo se imej.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava