DL: Gojila sta jo v gostilniških sobah - Je bilo ob hrani mogoče naročiti tudi konopljo?

14.6.2018 | 14:40

Policisti so med hišno preiskavo odkrili prirejen prostor za gojenje konoplje. (Foto: PU Novo mesto)

Policisti so med hišno preiskavo odkrili prirejen prostor za gojenje konoplje. (Foto: PU Novo mesto)

Saša Josip Kalin

Saša Josip Kalin

Tožilec Jože Zevnik

Tožilec Jože Zevnik

Če smo o gostilni Kalin na Obrežju doslej slišali predvsem na račun tega, ker jo razpolavlja meja med Slovenijo in Hrvaško, tam potekajo tudi srečanja prebivalcev z obeh strani meje, pa tokrat o njej ne pišemo zaradi tega. Tam so namreč policisti pred tremi leti našli 177 rastlin konoplje, pa tudi nekaj posušenih rastlinskih delcev.

Zaradi tega se je prejšnji teden na krškem sodišču znašel lastnik gostilne, 45-letni Saša Josip Kalin, morala bi priti tudi njegova prijateljica Danijela Ralinovski iz Hrvaške, a je ni bilo. Njen odvetnik Adam Molan je na začetku predobravnavnega naroka sicer rekel, da se je zadržala na meji, in se dogovoril, da bodo narok zanjo v prisotnosti tolmačke opravili dobro uro pozneje. A obtožene tudi takrat ni bilo. »Rekla mi je, da se danes ne bo zglasila na sodišču,« je bil kratek Molan. Iz dogajanja pred sodno dvorano sklepamo, da naj bi gospa sicer prišla v Krško, a ker se ni hotela znajti v medijih, je v sodno dvorano ni bilo.

To pa ne velja za Kalina, brezposelnega kuharja (gostilna je namreč zaprta), ki je pokazal precej interesa, da se zadeva čim prej zaključi. Njegova odvetnica Andreja Strnad je tudi povedala, da se s tožilstvom pogovarjata o tem, da bi sklenila sporazum o priznanju krivde.

V DVEH SOBAH LABORATORIJ

In kaj mu očita obtožnica? Višji državni tožilec Jože Zevnik je med drugim povedal, da naj bi Kalin in soobtožena Ralinovskijeva od jeseni leta 2014 do konca januarja 2015 sobi številka 9 in 10 v gostilni na Obrežju preuredila v laboratorij za gojenje konoplje. Tam sta zaradi prodaje imela 87 rastlin, visokih od 75 do 110 centimetrov, 90 rastlin je bilo visokih od 30 do 50 centimetrov, vsaj 20 rastlin pa sta že požela in posušila ter jih pripravila za prodajo na slovenskem in hrvaškem ilegalnem trgu.

»V primeru priznanja krivde predlagam izrek zaporne kazni v trajanju enega leta in pol ter stransko denarno kazen 50 dnevnih zneskov po 20 evrov, kar skupno znese 1.000 evrov,« je dodal tožilec.

Kot je bilo že zapisano, Kalin krivde po obtožnici ni priznal.

Odvetnik obtožene Ralinovskijeve je predlagal, da sodi senat in da naj se med sojenjem zasliši Kalina, ki bo povedal, kako je prišel do timerja soobtožene. Iz njegovih besed je bilo razbrati, da naj bi ga Kalin odtujil v njenem stanovanju in ga potem uporabil za gojenje konoplje.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 22. marca 2018

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava