Poslikali sivino - zdaj sije modrina

14.6.2018 | 14:05

Poslikali sivino - zdaj sije modrina
Poslikali sivino - zdaj sije modrina
Poslikali sivino - zdaj sije modrina

Novomeške stene bodo odslej obravnavane popolnoma drugače. V mesecu maju in juniju sta dva umetnika in učenci OŠ Bršljin pusto steno pri športnih površinah bršljinske šole preoblikovali v prvi večji zunanji mural v Novem mestu.

V torek, 12.6.2018, je pri OŠ Bršljin potekala otvoritev prve poslikave večje puste betonske stene v Novem mestu, ki so jo organizirali Društvo Novo mesto v sodelovanju z OŠ Bršljin ter umetnikoma Teo Skupek iz Novega mesta in Robertom Jevnikom iz Šentjerneja.

Ustvarjanju motivov so se pod vodstvom likovne pedagoginje Vilme Petelin pridružili tudi učenci OŠ Bršljin, ki so po svojih močeh aktivno sodelovali tudi pri poslikavi z risanjem različnih domišljijskih in prepoznavnih simbolov, ki predstavljajo pestrost šolskega in vsakdanjega življenja. Avtorja poslikave, Tea Skupek in Robert Jevnik, sta simbole po lastni umetniški interpretaciji in izbranem motivu v pičlih štirinajstih dnevih povezala v dovršeno celoto.

Zgodba prve večje umetniške poslikave se začne v začetku meseca maja, ko je učiteljica Vilma Petelin učencem, ki obiskujejo izbirni šolski predmet Likovno snovanje, zastavila pomembno nalogo, in sicer da narišejo idejo, ki bo v prihajajočih letih bogatila njihove šolske športne površine. Učenci so ideje navezovali na šolski logotip, zlasti na barvno spiralo, ki je bila vodilo razmišljanja in ustvarjanja. Ker je kar nekaj učencev na svojih skicah upodobilo vesolje, osnovnega motiva za poslikavo stene ni bilo težko izbrati. V nadaljevanju sta se Vilmi pridružila še Robert in Tea ter družno dodelali koncept vsebine poslikave, ki bo bršljinske osnovnošolce vsakodnevno spremljala ob njihovem odraščanju. Osrednji motiv poslikave tako predstavlja barvna spirala, ki je tudi uradni grb Osnovne šole Bršljin in eden izmed najstarejših grafičnih simbolov, ki ponazarja stvarjenje, potovanje, razvoj in se celostno povezuje z ozadjem vesolja, planetov in izbranimi simboli učencev. Vilma Petelin nastalo kreacijo opiše s sledečimi besedami: »Vesolje in spirala, kot temeljno gibanje v univerzumu sta slikovito upodobljena kot časovno-prostorski kontinuum. Širi se na vse strani in simbolizira proces izobraževanja, v katerem pridobivamo raznovrstno znanje in izkušnje.«

Zaključek poslikave je bil pospremljen z otvoritveno prireditvijo 12.6.2018, pri osnovni šoli Bršljin v organizaciji njenih učencev, ki so povezovanje in kulturni program brezhibno in srčno izpeljali, vremenskim popestritvam navkljub. Na njej so se nam pridružili tudi sponzor prvega murala, direktor podjetja EVENTUS Novo mesto, d.o.o., gospod Srđan Brkić in podžupan Mestne občine Novo mesto, ki je projekt odobrila in sofinancirala s strani javnega razpisa na področju kulture, gospod Boštjan Grobler.

Poslikava prve večje puste stene pri šolskih površinah OŠ Bršljin predstavlja del širšega projekta z naslovom Poslikajmo sivino. Društvo Novo mesto želi s projektom lokalni skupnosti približati sodobne smernice likovnega umetniškega izražanja, saj tovrstne poslikave v svetu postajajo že del vsakdanjega doživljanja urbanih središč. Hkrati želimo obogatiti mestno podobo in razvijati odnos skupnosti do javnega prostora. Gre za umetniške intervencije na pustih in degradiranih površinah na območju Novega mesta in okolice. Vodja projekta in članica Društva Novo mesto Saša Mikec pove: »S projektom želimo meščanom ne le olepšati življenjski prostor s slikami, ki bi bile same sebi namen, ampak prek njih tudi spodbuditi k razmisleku o različnih aspektih našega življenja, ustvarjati socialni dialog, spodbujati medsebojno solidarnost in sprejemanje, obenem pa tudi pripomoči k uveljavljanju in popularizaciji mladih ustvarjalcev. V prihodnosti razmišljamo tudi o širitvi projekta v druge slovenske kraje, k sodelovanju pa bi vabili tako slovenske kot tuje umetnike.«

Ustvarjanje monumentalnega likovnega dela pri OŠ Bršljin lahko ogledate tudi na facebook strani Društva Novo mesto: https://www.facebook.com/drustvonovomesto.

Društvo Novo mesto

Galerija

_slika (01)
_slika (02)
_slika (03)
_slika (04)
_slika (05)
_slika (06)
_slika (07)
_slika (08)
_slika (09)
_slika (10)
_slika (11)
_slika (12)
_slika (13)
_slika (14)
_slika (15)
_slika (16)
_slika (17)
_slika (18)
_slika (19)
_slika (20)
_slika (21)
_slika (22)
_slika (23)
_slika (24)
_slika (25)
_slika (26)
_slika (27)
_slika (28)
_slika (29)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

15.6.2018Oceni Elizabeta Vardijan 

Čestitam pobudnici likovnici Vilmi Petelin in vsem ustvarjalcem. Sedaj bo travnato igrišče dobilo še nebesne barve.Prava paša za oči.V mestu in v naseljih je še veliko betonskih sten, ki kličejo mlade umetnike in prijazne ustvarjalce.Tako bodo naredili mesto,naselje, garažno hišo lepše in bolj prijazno. Veselo ustvarjanje želim!

15.6.2018Oceni dezela cvička 

Končno nekaj lepega v Novem mestu , dobro da ni kakšne grde rdeče zvezde

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava