Četrtkova sozvočja – niz izjemnih glasbenih dogodkov

14.6.2018 | 09:40

Četrtkova sozvočja – niz izjemnih glasbenih dogodkov
Četrtkova sozvočja – niz izjemnih glasbenih dogodkov

Glasbena šola Trebnje in Galerija likovnih samorastnikov Trebnje sta letošnji niz izjemnih glasbenih dogodkov, cikel koncertov komorne glasbe, pod skupnim naslovom Četrtkova sozvočja zaključila minuli četrtek.

Letošnja Četrtkova sozvočja je februarja otvoril večer učencev Glasbene šole Trebnje. Sledil pa je niz koncertov, ko se je v vsaki od komornih zasedb predstavil tudi učitelj Glasbene šole Trebnje - marca je nastopil godalni kvartet Al Fine (z violinistko Urško Trček Lenarčič), aprila kvartet flavt Traverso (s flavtistko Špelo Lampret), maja je sledil koncert kvarteta kitar Mascara (z baskitaristom Mitjem Režmanom) in nazadnje še izjemen koncert klavirskega tria Amael (s pianistom Zoltanom Petrom). »Namen je bogatitev tega glasbenega izobraževanja v Trebnjem in okolici in širjenje poslušalske kulture med mladimi generacijami ljubiteljskih glasbenikov. Lahko rečemo, da je lep obisk četrtkovih recitalov in zbrano poslušanje teh koncertnih programov kar dokazalo, da je projekt uspešen, in seveda upamo, da bomo z njim nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu,« pravi ravnateljica Glasbene šole Trebnje Tatjana Mihelčič Gregorčič.

Povezovanje med kulturnimi ustanovami ima sicer v dolini rek Temenica in Mirna že dolgoletno tradicijo. Ideja o ciklu koncertov, ki bi likovne motive galerije oplemenitila z bogatimi glasbenimi odtenki, pa se je rodila lani, ko je Glasbena šola Trebnje v sklopu praznovanja 50. Mednarodnega tabora liovnih samorastnikov Trebnje organizirala cikel koncertov, na katerem so se predstavili mladi glasbeniki iz Trebnjega in okolice, ki začenjajo svojo poklicno pot. »Mogoče niti ne samo kultura, ampak tudi izobraževanje. Se pravi na teh dveh področjih je zelo pomembno, da se inštitucije povezujejo, kajti predstavljajo zibelko razvoja vsake družbe, vsake civiliazcije. Kultura spodbuja ustvarjalnost, izobraževanje pa inovativnost, kreativnost, in to sta pravzaprav gibalo vsakega napredka. Če se pa inštitucije združijo, se pravi, da nekako nagovorijo vse človekove čute, je pa seveda učinek toliko večji, pa prepičana sem, da tudi dodana vrednost bistveno, bistveno večja,« meni direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič.

Povezovanje na kulturnem področju ima sicer v občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog dolgoletno tradicijo, ki jo tovrstni cikli in izjemne priložnosti le še nadgrajujejo in bogatijo. Kot je svojevrsten primer povezovanja mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki ga Trebnje do sobote gosti že 51-ič zapovrstvjo. Obiskovalci lahko devet umetnikov iz šestih držav, ki v Trebnje prihajajo prvič, med ustvarjanjem opazujejo in z njimi poklepetajo do petka od 9. do 12. ure in od 14. do 19. ure.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Patricija Pavlič o povezovanju med institucijami

Tatjana Mihelčič Gregorčič o Četrtkovih sozvočjih

Galerija

_zzzzzzzbtre (1)
_zzzzzzzbtre (10)
_zzzzzzzbtre (11)
_zzzzzzzbtre (12)
_zzzzzzzbtre (13)
_zzzzzzzbtre (14)
_zzzzzzzbtre (15)
_zzzzzzzbtre (16)
_zzzzzzzbtre (17)
_zzzzzzzbtre (2)
_zzzzzzzbtre (3)
_zzzzzzzbtre (4)
_zzzzzzzbtre (5)
_zzzzzzzbtre (6)
_zzzzzzzbtre (7)
_zzzzzzzbtre (8)
_zzzzzzzbtre (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava