FOTO: Pester konec tedna - ročna košnja in žehtanje po starem

13.6.2018 | 14:10

FOTO: Pester konec tedna - ročna košnja in žehtanje po starem
FOTO: Pester konec tedna - ročna košnja in žehtanje po starem

Soboto smo začeli z ročno košnjo Cavsarja na Raki. Ker se zjutraj dan lovi, smo bili že ob 6.00 na Raki, kjer smo se po sprejemu razkropili po hribu. Kosci spredaj, grabljice zadaj, vmes »vaserpinči«. Okusen zajtrk iz domačih dobrot z obloženega voza, obisk našega župana mag. Mirana Stanka s soprogo ter obilna malica. Kulturni program se je nadaljeval s prijetnim druženjem, ki nas je kar vabilo, da ostanemo še nekaj časa s prijaznimi domačini, vendar so nas obveznosti že klical na Senovo.

Tu smo ob 18.00 v sodelovanju s FS DKD Svoboda Senovo sodelovali pri izvedbi prikaza Žehtanje po starem. V Toplični/Belci smo pripravili prikaz pranja perila na perišču. V Toplični je lep zametek vodne učne poti, saj imamo na enem mestu vodnjak (štirno), mlako, perišče in napajališče. Prikaz je vzbudil kar nekaj nostalgije pri starejših, ki so sprotno komentirali dogajanje in obujali spomine na njihovo početje ali početje njihovih staršev v mladosti.

Drugi del prireditve je potekal pri krušni peči v Uradniški koloniji, kjer smo spoznavali mini etnološko zbirko, spremljali prikaz kovanja kose in spoznali izraze za posamezno orodje ali opremo, se pogostili s prosjačo ter se ob pijači in jedači, prijetnem kramljanju in pesmi zadržali kar dolgo v noč.

Za TD Senovo A. P.

Galerija

_zzzzzkosnja (01)
_zzzzzkosnja (02)
_zzzzzkosnja (03)
_zzzzzkosnja (04)
_zzzzzkosnja (05)
_zzzzzkosnja (06)
_zzzzzkosnja (07)
_zzzzzkosnja (08)
_zzzzzkosnja (09)
_zzzzzkosnja (10)
_zzzzzkosnja (11)
_zzzzzkosnja (12)
_zzzzzkosnja (13)
_zzzzzkosnja (14)
_zzzzzkosnja (15)
_zzzzzkosnja (16)
_zzzzzkosnja (17)
_zzzzzkosnja (18)
_zzzzzkosnja (19)
_zzzzzkosnja (20)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava