Razstava "Skulpturika" Romana Blatnika

13.6.2018 | 11:00

Razstava "Skulpturika" Romana Blatnika
Razstava "Skulpturika" Romana Blatnika

V sredo, 6.6., v prijetnih popoldanskih urah, je bila v Dvorani v parku Krško otvoritev prve samostojne kiparske razstave člana Društva likovnikov Krško OKO Romana Blatnika .Do zadnjega kotička polna dvorana je gostila tako njegove sorodnike, prijatelje, sošolce, kot tudi člane likovnih društev iz posavskega območja ter domače športnike in tudi iz sosednje Hrvaške.

Avtor je na otvoritvi nanizal nekaj svojih doživetij ob raziskovanju brežine reke Save, kjer je iskal lesene naplavine, ki so dobile razstavni sijaj ter oživele z njegovo obdelavo in se tudi zato zapisale k oživljenji kiparski večnosti. »Rad imam naravo, lepoto, ki je njeno delo in uživam v ustvarjanju ob novih spoznanjih. Ta kiparska razstava skulptur mi je bila kot povod, da pokažem ljudem, če hodiš "odprtih oči" po naravi, vidiš in najdeš njene neukročene forme,« je povedal zbranim ter se zahvalil vsem številnim prisotnim, ki so delili z njim čudovite občutke v sredin pozni večerni utrip.

Recenzijo k razstavljenim delom je podala prof. likovne umetnosti Alenka Venišnik in med drugim dejala: »Pri vsakem likovnem delu, tako tudi pri kiparskem, nas zanima pripovedno-vsebinski pomen, oz. semantični vidik vsebine izdelka, kar pomeni od kod avtor črpa snov za izvedbo motiva. Termin snov se nanaša na gradivo iz katerega dobi idejo za upodobitev določenega motiva. Le-ta pa se nanaša na vsebino, ki jo kiparsko delo predstavlja. Ravno tu nas Roman s svojo razstavo preseneča, kajti vrstni red izvedbe kiparskega dela je obrnil na glavo; njegova dela niso nastala na osnovi ideje, skic, kombinacij in variacij ampak s pomočjo asociacij, ki mu jih je v olesenelih naplavinah korenin, vej in debel ponudila narava. Tako avtor v že najdenih eksponatih odkrije obliko in telesnost, ki s poimenovanjem le-teh spodbudi gledalca k opazovanju.« Nadaljevala je še, da avtor ni pristopal na klasični način oblikovanja, 'je v njegovih delih prisotna vsa osnovna gramatika likovnega jezika, ki je skupna vsem likovnim področjem in nam pomaga razumeti likovna izrazila, likovne spremenljivke, kompozicijo in zgradbo kipa'. O postavitvi pa je povedala, da je zanimiva in premišljena, 'kjer se posamezni eksponati dopolnjujejo z leve na desno stran tako po barvi, teži in pomenu. Izbira naslovov je zanimiva in izvirna in sovpada z izdelkom tako po vsebinsko pripovedni plati kot likovno teoretski'.

Razstavo, ki je na ogled do 26. junija, je odprla krška podžupanja Ana Somrak, čestitko ob tem pa dodala predsednica društva Branka Benje. Z glasbenim vložkom so dogodek obogatili učenci Glasbene šole Krško.

R. B. s povzetkom članka M. Hrvatin
foto:M. Hrvatin

Galerija

_zzzzzzzdvo (1)
_zzzzzzzdvo (10)
_zzzzzzzdvo (11)
_zzzzzzzdvo (12)
_zzzzzzzdvo (13)
_zzzzzzzdvo (14)
_zzzzzzzdvo (15)
_zzzzzzzdvo (16)
_zzzzzzzdvo (17)
_zzzzzzzdvo (2)
_zzzzzzzdvo (3)
_zzzzzzzdvo (4)
_zzzzzzzdvo (5)
_zzzzzzzdvo (6)
_zzzzzzzdvo (7)
_zzzzzzzdvo (8)
_zzzzzzzdvo (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava