DL: Ljudska knjižnica Metlika - Sodobna knjižnica ni luksuz

12.6.2018 | 12:10

Marta Strahinić

Marta Strahinić

V Ljudski knjižnici Metlika imajo manj zaposlenih, kot so normativi – V pričakovanju primernejših prostorov – Član knjižnice vsak četrti metliški občan – Lani pripravili 351 dogodkov, ki jih je obiskalo skoraj 22.000 ljudi

Ljudska knjižnica Metlika ima za opravljanje svoje osnovne, torej knjižnične dejavnosti, v skladu z zakonskimi določili in standardi za splošne knjižnice sistematiziranih osem delovnih mest, od katerih naj bi bili štirje in pol strokovni delavci. Vendar pa je toliko vseh zaposlenih, dva in pol od njih pa sta strokovna delavca. A kljub temu Ljudska knjižnica Metlika že od ustanovitve ne opravlja le osnovne knjižničarske dejavnosti, ampak je bila zasnovana kot kulturno, socialno in izobraževalno središče občine.

Pred dobrima dvema letoma je Ljudska knjižnica Metlika prevzela v upravljanje kulturni dom, ki je postal enota knjižnice z ločeno vodenim finančnim poslovanjem. A kadrovska struktura se ni spremenila. Na občini je bil zaposlen le hišnik za polovični delovni čas za knjižnico, kulturni dom in bivšo srednjo šolo. V začetku lanskega leta pa je knjižnica v okviru organizacijske enote kulturni dom prevzela še organizacijo mednarodnih poletnih prireditev Pridi zvečer na grad, seveda spet z ločeno vodenim finančnim poslovanjem, kar je prineslo nova dela in naloge za zaposlene v knjižnici.

Da je dela vse več, pa direktorica Ljudske knjižnice Marta Strahinić podkrepi s podatki. »Članstvo, obisk in izposoja knjižničnega gradiva v naši knjižnici rastejo iz leta v leto. Imamo več kot 2100 članov, kar je več kot četrtina prebivalcev občine, od tega je več kot 1700 aktivnih članov. Uporabnikov knjižnice pa je veliko več in smo v vrhu naše regije. Lani je knjižnica zabeležila več kot 45.700 obiskov, bralci pa so si izposodili 107.557 enot knjižničnega gradiva, kar je največ od ustanovitve knjižnice. Obrat zbirke je bil 2,8,« našteje Strahinićeva ter ob tem doda, da so samo v knjižnici lani pripravili 265 dogodkov, ki jih je obiskalo 9.834 obiskovalcev. Poleg tega je bilo lansko leto v kulturnem domu 11 gledaliških predstav, ki si jih je ogledalo skoraj 1500 obiskovalcev, 10 lutkovnih predstav s skoraj 1000 gledalci, 16 kinopredstav z nekaj več kot 900 obiskovalci in 42 drugih prireditev, kot so proslave, koncerti, predavanja, šolske prireditve s 5700 obiskovalci. V okviru Pridi zvečer na grad pa je 13 prireditev, tri poletne kinopredstave za otroke ter božični koncert obiskalo več kot 3400 ljudi. 351 dogodkov si je lani tako ogledalo skoraj 22.000 obiskovalcev.

»Zaradi vsega naštetega smo v letošnjem letu načrtovali zaposlitev dodatnega strokovnega delavca – knjižničarja, ki ga nujno potrebujemo. S tako pičlimi zaposlenimi je težko pokriti odprtost knjižnice 54 ur na teden, vse dogodke v knjižnici, kulturnem domu, na gradu in drugod ter opraviti vse naloge, ki nam jih nalaga zakonodaja. Poleg tega se vse bolj kaže potreba po odprtosti knjižnice do 19. ure. Še težje pa je organizirati delo ob bolniških dopustih in izobraževanjih,« pojasni Strahinićeva, ki je prepričana, da je iz vsega naštetega, predvsem pa iz statističnih podatkov mogoče povzeti, da Metlika potrebuje sodobno knjižnico v novih prostorih, za kar upa, da se bo uresničilo kmalu, a tudi strokovni kader, da bodo kos poslanstvu knjižnice.

»Našo knjižnico velikokrat postavljajo za vzor knjižnice, ki se je približala svojim potencialnim uporabnikom, tudi s projekti, s katerimi smo gostovali zunaj knjižnice. Naši projekti so bili nagrajeni, velikokrat smo povabljeni, da jih predstavimo na strokovnih srečanjih, za kar potrebujemo strokovne delavce. Sodobna, strokovna knjižnica ali tretji prostor, kot jo v stroki imenujejo danes, ni luksuz, ampak potreba. Nanjo moramo gledati kot na dodano vrednost, ki se je z oživitvijo programov v kulturnem domu in s poletnimi prireditvami še močno povečala,« je prepričana Strahinićeva. Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki dvignili roke za to, da v Ljudski knjižnici Metlika zaposlijo strokovnega delavca.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 8. marca 2018

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava