Demenca, "nepovabljena teta "

12.6.2018 | 11:40

 Demenca, "nepovabljena teta "
 Demenca, "nepovabljena teta "

Spominčica Dolenjske je v svojem programu zaradi zdravstvenih težav predsednice malček v zaostanku izvajanja zastavljenega programa v tem koledarskem letu. Odbor se je bolj opredelil na širjenje varnih točk v različnih ustanovah, kot so Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Lekarna Novak, Pošta Novo mesto, Informativni center v Sparu Qulandija, Mercatorju, Dolenjski bolnišnici, Zdravstvenem domu Novo mesto, Domu starejših Novo mesto, Domu starejših na Gaberski Gorci. V teh točkah se širi znanje o demenci, predvsem zaposleni spoznavajo znake demence in so pozorni na obiskovalce, ki kažejo take znake. Pomoč je dobrodošla, zato se ta oblika dobre prakse širi še v druge bolj obiskane javne zgradbe.

Že v lanskem letu je članica Spominčic Dolenjske sodelovala z osebami, ki so organizirani v Zvezi ILCO Slovenije. Omenjena organizacija je organizirala prejšnji vikend v Šmarjeških Toplicah srečanje invalidov in njihovih družin. Udeleženci so bili vključeni v socialni program: PREPREČEVANJE IN BLAŽENJE SOCIALNE TER PSIHIČNE POSLEDICE INVALIDNOSTI. V tem sklopu Družinske terapije 2018 so Imeli zelo pester 3-dnevni program aktivnosti in različna strokovna predavanja. Eno od predavanj je organizirala članica SPOMINČIC Novega mesta Janja Jurajevčič, ki je v društvu zadolžena za organizacijo in pomoč osebam z demenco na domu kot družabnica. Na temo DEMENCA "nepovabljena teta"je udeležencem slikovito in teoretično bogato predstavila težave, ki nastajajo v družinskem krogu z osebo z demenco. Predavanja se je udeležilo 45 udeležencev in je potekalo v zelo sproščenem vzdušju. Janja Jurajevčič je predstavila delovanje združenja in predvsem svoje izkušnje dela družabnice z osebami z demenco. Beseda je tekla predvsem o; kako jih spoznamo, kako se jim približamo in skupaj s pomočjo opravljamo vsakodnevne dejavnosti, skratka, kako organizirati dan in kako ga naredimo skupaj lepšega. Hotela je, in uspelo ji je, da je potreben le nasmeh, stisk roke ter prijazna beseda in že je dosežen tisti človeški stik s tako osebo.

Udeleženci so tudi sami postavljali vprašanja, saj morda je že kdo med njimi, ki potrebuje tovrstno pomoč. Izvedeli so nekaj več in lahko bodo tudi oni tisti, ki bodo lahko pomagali. Demenca je danes vse bolj prisotna in se z njo spopada vedno več ljudi. Pomembno je, da vemo o njej čim več in poiščemo pravočasno pomoč. V začetni fazi lahko naredimo veliko, bistveno kakovostneje živimo s prisotno demenco v družini. V Sloveniji se odpirajo točke prijazne demenci kjer lahko vsak izmed nas dobi informacije in pomoč iz prve roke. Teh informacij so bili udeleženci veseli, kot boste tudi bralci tega prispevka.

Za konec je Janja predstavila literaturo, s katero si lahko pomagamo, in časopis združenja Spominčice. Nekaj izvodov treh zadnjih številk je brez plačila podelila med prisotne.

Predavanje so zaključili z modro mislijo, da je pomembno početi stvari, ki nas osrečujejo. To je gotovo delo na vrtu, na gredicah z rožami, v vinogradu in sadovnjaku, likanje in pletenje, kvačkanje, igranje različnih družabnih iger …

Prispevek napisala in ga podarja bralcem Janja Jurajevčič, slike Jože Pečnik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava