DL: Poskusni zajček? Med operacijo poslušala navodila

10.6.2018 | 15:55

DL: Poskusni zajček? Med operacijo poslušala navodila

Boštjan iz Novega mesta je povedal primer svoje 75-letne mame, ki je v kratkem času prestala dve operaciji na srcu, pred dvema tednoma pa so ji v novomeški bolnišnici vstavili srčni spodbujevalnik. »Bila je razočarana, ker je bila za poseg dogovorjena z dr. Iztokom Gradeckim, po uri čakanja pa ji je ob lokalni anesteziji spodbujevalnik vstavil nek mlajši zdravniki, ki se je ob njem še učil. Hudo je bilo, ker je vse slišala, npr. napotke dr. Gradeckija mlajšemu kolegu, kaj je narobe naredil, kako naj kaj opravi ipd. Počutila se je kot poskusni zajček,« je pripovedoval sin in dejal, da ima mama sedaj vso ramo otečeno in črno. Upa, da bo vse v redu, »a takšno ravnanje se ji ne zdi korektno, še zlasti, ker ji zdravnik ni ne prej ne pozneje prav nič pojasnil, zakaj je ni zdravil on.«

Vodstvo Splošne bolnišnice Novo mesto – direktorica doc. dr. Milena Kramar Zupan in strokovni direktor prim. Milivoj Piletič, dr. med. spec. – odgovarja takole: »Operativni poseg pri vstavljanju srčnega spodbujevalnika izvaja operativni tim, ki ga sestavljajo zdravnik operater specialist in ostalo osebje, med katerim je lahko tudi zdravnik specializant. Zdravnik specialist specializanta med operativnim posegom z namenom izobraževanja uvaja, ga opozarja na morebitne zaplete ter mu sproti razlaga, kako se poseg izvaja po posameznih fazah. Specializant lahko pri določenih fazah tudi pomaga, saj tako pridobiva praktična strokovna znanja za nadaljnje samostojno delo. Pacienta se s potekom operacije seznani pred operativnim posegom, za katerega pacient privoli s podpisom ustreznega soglasja. Podplutba, ki jo je bralec izpostavil, je pri vstavljanju srčnih zaklopk, zlasti pri pacientih na antikoagulantnem zdravljenju, običajen pojav in ni zaplet ali komplikacija zdravljenja.« Tako Kramar Zupanova kot Piletič poudarjata, da je Splošna bolnišnica Novo mesto tudi učna ustanova, kar pomeni, da izvaja praktično usposabljanje specializantov, ki pod vodstvom mentorja zdravnika specialista tudi stalno sodelujejo pri posegih in operacijah.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 8. marca 2018 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

10.6.2018Oceni črna rama 

A ni point da je vse ok, to da ima črno ramo pa no coment...

10.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni grozd 

Tudi zdravnik, ki je učil mlajšega, se je moral nekje učiti - ni se že rodil z vsem tem znanjem. Tako pač to gre. Naj se sliši kruto ali ne, raje vidim, da se uči na starem človeku kot na mladem. Mlajši je bil nenehno pod strokovnim nadzorom, če bi šlo kaj hudo narobe, bi starejši prevzel. Če pa je delal manjše napakice, mu je starejši to pustil - vsi vemo, da se največ naučiš iz lastnih napak. Verjamem, da je zelo neprijetno poslušati take stvari, a tudi to mora obstajati. Če je operacija uspela pa res ni treba zdravnika vlačiti po medijih. In še to: Kaj bi raje izbrali, če bi imeli možnost: nekoga, ki se na vas uči in ima ob sebi strokovnjaka in poslušate, kaj vse dela narobe ali nekoga, ki se je učil samo na "lutkah" in mrtvih telesih, sedaj pa je s tem znanjem prišel vas sam operirati in ne slišite nobenih komentarjev.

11.6.2018Oceni Nun 

ALI JE BIL podpis ustreznega soglasja !? Za Specializant-a ?!

11.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni hecno 

Pritožujemo se, da ni več vajeniškega sistema, ko pa kdo uči vajenca na način kot je edini pravilen, pa nam spet ni prav. Ja kaj bi mi kot narod sploh radi?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava