Vaša kritika: Rdeča zvezda na znački - Zloraba znaka SV

10.6.2018 | 17:00

Vaša kritika: Rdeča zvezda na znački - Zloraba znaka SV

V Društvu MORiS Kočevska Reka, kateremu predsedujem od februarja 2017, smo se v Statutu med drugim zavezali, da bomo skrbeli za avtentičnost prikazovanja dogodkov iz osamosvojitve in vojne za Slovenijo ter da bomo ob poskusih potvarjanja in omalovaževanja teh dogodkov dosledno reagirali, tudi javno. Leta 2017 smo s strani Ministrstva za obrambo prejeli status delovanja v javnem interesu in sicer na področju vojnih veteranov in obrambe. Naša dolžnost je, ne samo zaradi našega Statuta, temveč dolžnost društva, ki deluje v javnem interesu, da reagiramo na anomalije, ki potvarjajo zgodovino in uradne državne simbole.

Ponovno smo zaznali (tako kot v letu 2017), da se skuša na simbolni ravni zanikati dejanski proces nastajanja Slovenske vojske z idejo, da gre za kontinuiteto Teritorialne obrambe Socialistične Republike Slovenije, ki je bila ustanovljena novembra 1968. To Teritorialno obrambo je z ukazom o premestitvi orožja (razorožitev) v skladišča JLA dne 15.05.1990 razorožil takratni politični vrh v času prevzemanja funkcij komaj izvoljene nove oblasti na prvih demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji. S tem zavržnim dejanjem se je zgodba z bivšo jugoslovansko-slovensko TO klavrno in nečastno zaključila. Celo takratni poveljujoči TO Socialistične Republike Slovenije general Hočevar ni sam podpisal sramotnega ukaza za dejansko razorožitev TO in je dal to podpisati svojemu namestniku, sedaj že pokojnemu generalu Ožboltu, saj je vedel, kaj to pomeni…

Ob »praznovanju« 50. obletnice TO, ki naj bi se po programih nekaterih veteranskih organizacij odvijalo letos (ne vemo kje, niti kdaj), so že izdelane značke tako, da se je del znaka Slovenske vojske odstranilo ter na levi strani dodalo del rdeče zvezde. Tiste rdeče zvezde, ki so jo nosili pripadniki agresorske JLA in pod katero so padale vojaške in civilne žrtve ter se je povzročala materialna škoda v vojni za Slovenijo. Podrobnosti o znaku so objavljene v članku v reviji Reporter dne 22.04.2018.

Na članek v Reporterju, ki razgalja to nedopustno početje, se je odzval g. Mitja Močnik, podčastnik zaposlen v Slovenski vojski in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brdo (del Zveze vojnih veteranov vojne za Slovenijo). Imenovani trdi, da je sam nabavil sporne značke za OZVVS Brdo in da Zveza veteranov vojne za Slovenijo nima s tem nič. Prav tako je generalni sekretar ZVVS g. Jankovič zatrdil, da značk ni naročila Zveza, temveč, da so v prosti prodaji pri podjetju Aureaart d.o.o. iz Celja (?). Naključna korespondenca razgalja zgodovino nastanka tega znaka, akterje in avtorja tega znaka. Idejni projekt za znak naj bi izdelal leta 1998, na podlagi odobritve takratnega ministra za obrambo Alojza Krapeža, sedaj še vedno zaposlen visoki častnik Slovenske vojske g. Srečko Matovič ob 30. obletnici Teritorialne obrambe. Ali obstaja dokument o odločitvi glede izdelave tega znaka? Dvomimo. Avtor tega skrajno spolitiziranega znaka naj bi v preteklosti opravljal tudi visoko funkcijo pribočnika Vrhovnega poveljnika obrambnih sil Predsednika Republike. Zelo povedno in zaskrbljujoče je dejstvo, da visoki podčastnik in visoki častnik sodelujeta pri neokusni politizaciji Slovenske vojske. Slovenske vojske evidentno ne uničujejo samo zunanji dejavniki (materialna sredstva, denar in neustrezna politika), temveč jo očitno spodkopavajo znotraj kar sami zaposleni. Glede na časovno obdobje se to početje izvaja že dalj časa prikrito kontinuirano in ob odobravanju vodilnih struktur Ministrstva za obrambo ter ob podpori tiste politike, ki ni bila za osamosvojitev Republike Slovenije, temveč še vedno išče razlog za opravičevanje svojih takratnih stališč in dejanj in išče razlog za svoj obstoj v nekem preživetem in poraženem obdobju, ki se je leta 1991 končalo.

Mar res nekateri menijo, da smo tisti, ki smo sodelovali in zmagali v vojni z JLA tako naivni, da verjamemo tovrstnim zgodbicam? Kdo je podjetju Aureaart d.o.o. (ki je po navadi izbrano na javnih razpisih Ministrstva za obrambo za izdelavo značk, medalj, činov itd.) naročil izdelavo orodja za sporno značko (50 let TO), kakšne količine so bile naročene oziroma kdo je podjetju dal garancijo, da se bo kupilo določeno število značk, da bo posel donosen? Je podjetje dobilo soglasje od Ministrstva za obrambo, da sme poseči v uradni znak Slovenske vojske in potvarjati zgodovino ali so to kar sami naredili? Nekdo bo moral odgovarjati za nedopustno spreminjanje uradnih insignij Slovenske vojske. Če je vse to lahko financiral podčastnik v Slovenski vojski, potem plače le niso tako slabe, kot se je trdilo ne dolgo nazaj v javnosti.

Spoštovani, pričakujemo, da boste ustrezno ukrepali in zaščitili uradni znak Slovenske vojske, nas pa vljudno prosim obvestite o Vaših ukrepih.

V vednost:
- naslovniku priporočeno s povratnico - MINISTRSTVO ZA OBRAMBO
Inšpektorat Republike Slovenije za obrambo
mag. Roman Zupanec, glavni inšpektor
- Borut Pahor, Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil RS, Erjavčeva 17, 1000 Ljubljana
- Andreja Katić, ministrica za obrambo, Vojkova 55, 1000 Ljubljana
- mag. Miloš Bizjak, državni sekretar v MORS, Vojkova 55, 1000 Ljubljana
- generalmajor Alan Geder, načelnik GŠSV, Vojkova 55, 1000 Ljubljana
- mag. Franc Trbovšek, generalni direktor Obveščevalno varnostne službe, Dimičeva 15, 1000 Ljubljana

BgGen Anton Krkovič
Predsednik Društva MORiS

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (31)

10.6.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni mali 

Če ne bi komunistična oblast ustanovila TO, bi lahko JNA s koli in fižolom podili nazaj. Ne verjamem, da bi šlo. Komunisti se niso bali oboroženih ljudi, zato tudi so ustanovili TO, sedanja oblast, pa se jih boji, in zato so tudi ukinili služenje v vojski.

10.6.2018+2     + (10)     – (8)     Oceni marcko123 

komuniste, zvezdo in NOB je potrebno prepovedati za vse veke

10.6.2018+2     + (8)     – (6)     Oceni Samuraj 

To je dejansko nedopustno dejanje, kaj ima Slovenska vojska z rdečo zvezdo? G. Krkovič ima povsem in v celoti prav, kajti iz tega se ne bi smelo delati norca. Slovenija se je rdeči zvezdi uprla in vojno dobila, vsem tistim, ki se kolca po njej pa naj zavrtijo čas nazaj in tam tudi ostanejo, kajti ne zaslužijo si te Slovenske države v kateri živijo.

11.6.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni Rdeča zvezda 

Rdeča zvezda, z zlatom okovana, le sij nam v teh meglenih dneh, saj z željo naroda si izbrana in svetiš nam v pravo smer!

11.6.2018—     + (1)     – (1)     Oceni En kr tak 

To je enako kot bi si dali NOB na desno stran zvezde svastiko.

11.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni krneki 

Samuraj...da ni bilo zvezde bi ti komentarje v nemščini pisal......

11.6.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni Jože 

Bravo gospod Krkovič velik domoljub ste ,hvala vam za vse ,o tistih ki vas ne razumejo ni vredno besed ,plevel bo večno plevel tudi gnoj bo vedno gnoj

11.6.2018Oceni Samuraj 

@krneki , ti si pa res en kekec, od kje pa ti ideja, da so komunisti zaslužni za Slovenščino:)? Rdeča zvezda nima pri tem prav nič zaslug..

11.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Micka Kovačeva 

Gospod Tone Krkovič velik Slovenec ste , o vas bojo brali v zgodovini kot o pozitivcu tudi ćez 100 let ,15

11.6.2018–1     + (1)     – (2)     Oceni Stella 

Rdeča zvezda je zvezda srečnih dni!

začetnapredhodna Stran: 1/4naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava