DL: Eroika Aromatika - Spogledovanje klasike s popom

5.6.2018 | 12:00

Eroika Aromatika (Foto: Žiga Culiberg)

Eroika Aromatika (Foto: Žiga Culiberg)

Lanskega oktobra je na slovenskem glasbenem nebu začela sijati nova zvezda. Pravzaprav tri – tričlanska zasedba Eroika Aromatika. Mnogi se gotovo še dobro spominjate vokalne skupine Eroika, ki je uspešno nastopala celo desetletje. Eroiko Aromatiko pa z Eroiko druži le del imena ter Patrik Greblo in Urša Mravlje, ustanovitelja, idejna in umetniška vodja obeh skupin.

Trije člani Eroike Aromatike Mihael Strniša, Gašper Banovec in Miha Zabret so mlajši, pri njih pa gre za spogledovanje resne klasike s sproščenim popom. Od lanske jeseni so pripravili nekaj koncertov, in ker je bil odziv med poslušalci zelo dober, so se odločili, da obiščejo kraje, kjer so odraščali in se tudi prvič srečali z glasbo, ki je postala njihova ljubezen za vse življenje. Gašper Banovec je doma iz Semiča, Mihael Strniša pa iz Radeč, medtem ko je Miha Zabret z Gorenjske.

Vsi trije člani zasedbe so šolani solopevci. Prepevanje v Eroiki Aromatiki pa je poleg njihovega poklicnega dela dodatna dejavnost, v kateri izražajo svojo ljubezen do glasbe, hkrati pa jim tovrstno prepevanje predstavlja tudi sprostitev. Gašper Banovec je zaposlen v Slovenski filharmoniji, kot zborist pa poje tudi v operi in v komornem zboru in je korepetitor. Pel je tudi v vokalni skupini, prepotoval dobršen del sveta in bil uspešen na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Njegova dodana vrednost je višina, pa naj gre za posluh ali postavo.

Mihael Strniša je profesor glasbe, kot profesor solopetja pa znanje prenaša na mladi rod. Nastopa doma in v tujini in je prejel že številne mednarodne nagrade. Njegova druga strast pa je harmonika, zato ob solopetju v tujini študira še igranje na ta inštrument.

Miha Zabret je zdravnik, ki je kot otorinolaringolog zaposlen na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Torej je njegova specializacija kirurško in nekirurško zdravljenje vsega med čelom in spodnjim delom vratu. Ker se ni mogel odločiti med zdravniškim in pevskim poklicem, je vztrajal pri obeh in poleg medicinske fakultete končal tudi večletno izobraževanje solopetja pri priznanih profesorjih doma in v tujini.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 1. marca 2018

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

5.6.2018+7     + (7)     – (0)     Oceni Polonca 

Eroika je bila nekdaj, ena in edina, niti malo aromatike ni v vaših pesmih, žal.

7.6.2018+4     + (4)     – (0)     Oceni Vijolica 

Rožmarinke, Eroika, to je bil projekt Patrika Greblota. Oboji so šli narazen zaradi požrešnosti šefa in nesposobnosti Mravljetove, ki za promocijo ni naredila nič. Denar in še enkrat denar ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava