Glavan: poboji so Slovenijo spremenili v eno samo grobišče

3.6.2018 | 15:15

Glavan: poboji so Slovenijo spremenili v eno samo grobišče

Ob grobišču pod Krenom je bila včeraj obletna maša za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan, ki je poudaril, da je spominjanje potrebno, da se nikoli ne bi ponovila takšna tragedija in zločin. Prosil je tudi za duha sprave v srcih teh, ki so zagrešili smrt žrtev, in v srcih njihovih duhovnih naslednikov.

Glavan je v nagovoru na maševanju v Kočevskem rogu povojne izvensodne poboje ocenil kot "strašen zločin zato, ker gre za poboj, ki so ga zagrešili Slovenci nad svojimi brati in drugimi žrtvami, ki so se skušale umakniti pred krutim maščevanjem revolucionarjev".

Ti poboji so Slovenijo spremenili v eno samo grobišče, je dejal in nadaljeval, da se pod Krenom zbirajo, "da bi molili in z molitvijo odpirali oči za resnico in potrebnost sprave".

Dodal je, da se vseh teh žrtev ne spominjajo, ker bi v sebi gojili sovraštvo do kogarkoli, ali da bi hoteli podaljševati spor v narodu, ali celo mislili na maščevanje.

Spomnil se je tudi vseh, ki morajo v katerem koli času in kraju prenašati zapostavljanje, nerazumevanje in krivice. "Koliko sramotenja in krivic so doživljali s strani revolucionarnih zmagovalcev ne le pobiti, ampak tudi potomci pobitih, ker so morali poslušati očitke o očetih, narodnih izdajalcih, čeprav so nosili v srcu veliko večjo ljubezen do slovenske domovine, kot pa njihovi revolucionarni nasprotniki," je izpostavil.

Ob koncu svojega nagovora je Glavan opozoril na spravo, ki so jo dosegli evropski narodi in ob tem primeru ugotovil, da le Slovenci "tega ne zmoremo zaradi zakrknjenosti mnogih, ki še danes odobravajo poboje".

Zaradi teh je govor sklenil s prošnjo, "prosimo pa tudi za duha sprave v srcih tistih, ki so zagrešili smrt žrtev, ki se jih spominjamo, in za duha sprave tudi v srcih vseh njihovih duhovnih naslednikov".

Po maši je Nova slovenska zaveza pripravila krajši kulturni program.

Po podatkih Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Kočevski rog pa skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem Rogu je leta 2005 skupaj s skupino umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik.

Po podatkih Nove slovenske zaveze obletne maše pod Krenom ob osamosvojitveni vojni leta 1991 niso uspeli pripraviti, od leta 1992 naprej pa jo pripravljajo neprekinjeno.

Kot ugotavljajo in predvidevajo zgodovinarji, naj bi v Kočevskem rogu na sedmih grobiščih končalo do 30.000 žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, 15.000 do 20.000, pa v breznu pod Krenom.

Po grobih ocenah nekaterih vidnejših obiskovalcev obletne maše se te prireditve zadnja leta udeležuje do 2000 ljudi.

STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (67)

3.6.2018+14     + (16)     – (2)     Oceni Zvonko 

Je povedal-glavan- koliko ljudi je odšlo v smrt zaradi domačih izdajalcev?

3.6.2018–1     + (6)     – (7)     Oceni Samuraj 

@Zvonko, ne mešaj jabolka in hruške, povojni poboji so kriminalno dejanje. Kar 80% Suhokranjcev se je upiralo komunistom pa ne zaradi tega, ker so bili revolucionarji, temveč zaradi tega, ker so ropali, na silo novačili in nič koliko ljudi, ki niso želeli z njimi ovadili sovražniku in proti temu bi se marsikdo tudi danes boril. Skratka, Zvonko še kakšno drugo knjigo v roke ne samo tistih, ki so jih za propagando napisali sebi v prid komunisti.

3.6.2018–7     + (4)     – (11)     Oceni Vika 

Zvonko sramotno komentiraš

4.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni zdravko 

Samuraj a lahko napišeš kateri letnik si - hvala !

4.6.2018Oceni zgodbica 

1918 v jeseni bo imel 100 let, a mu boš šopek poslal, za naslov pa ne vem,

4.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni ena 

Naj počivajo v miru žrtve in storilci.

4.6.2018+9     + (9)     – (0)     Oceni butalec 

Ja, kaj vam pa je Zvonko tako slabega povedal? Živa resnica je, da je izdaja domovine sramotno dejanje in za to treba odgovarjati. In še vprašanje; zakaj se g Glavan tako vneto zavzema za belogardiste, kaj ima cerkev tem in če jih ni rekrutirala naj se ne vmešava v bolečino nekoč že spravljenega ljudstva. Ampak ne,oni terjajo svoje in spreminjajo zgodovino, le do kdaj?

4.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni zgodbica 

Do takrat,dokler se ne bo povedalo točno tako kot je bilo res in se zločin in zločince obravnava na obeh straneh enako.

4.6.2018+8     + (8)     – (0)     Oceni marko123 

Z vsem spoštovanjem do vernikov, ampak… Cerkev se venomer znova posuje s pepelom, ko govori o teh rečeh. Naj raje pove in obrazloži svojo vlogo med drugo svetovno vojno. Mislim, da ima veliko stvari, ki jih mora razložiti. Vse to je samo preusmerjanje pozornosti in kazanje s prstom na krivca, ki je ravno toliko kriv, kot je ona sama. Skratka, naj raje pojasni svojo vlogo.

5.6.2018–3     + (0)     – (3)     Oceni zgodbica 

Marko ti pa spoštovanje vernikov,zelo si spoštljiv ko pišeš nebuloze . Že 73 let imate vse v rokah in je tudi o vlogi cerkve na slovenskem in v svetovnem merilu vse jasno in stokrat prežvečeno,za bodočnost je pa prav pojasniti tudi zamolčane zadeve iz preteklosti,da se bo vedelo kako je komunizem zakuhal revolucijo ,da se taka grozodejstva več ne ponovijo.

začetnapredhodna Stran: 1/7naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava