Ekskurzija revmatikov v deželo Martina Krpana

23.5.2018 | 14:15

Ekskurzija revmatikov v deželo Martina Krpana
Ekskurzija revmatikov v deželo Martina Krpana
Ekskurzija revmatikov v deželo Martina Krpana

Praznični dan v aprilu je podružnica revmatikov Dolenjske in Bele krajine pod prizadevnim vodstvom našega vodje Andreja Gregorčiča organizirala ekskurzijo v deželo Martina Krpana, na Notranjsko. Avtobus je zjutraj odpeljal iz Črnomlja, med vožnjo smo se jim pridružili še člani v Novem mestu in Trebnjem. Zbralo se nas je 44.

Najprej smo si na območju starih italijanskih kasarn v Pivki ogledali Park vojaške zgodovine, ki ni le največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, temveč tudi edini evropski vojaški muzej. Zanimivo nam ga je predstavila mlada vodnica Sara. Sprehodili smo se po paviljonih, kjer smo videli izjemno zbirko tankov in topov, vojaških letal, nemško vojaško lokomotivo iz 2. svetovne vojne, za vrhunec pa še podmornico. Ob sprehodu skozi sodobno interaktivno razstavo Pot v samostojnost smo podoživeli osamosvojitveno dogajanje. Obiskovalci smo s pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk dobili edinstven vpogled tako v nacionalno kot v svetovno zgodovino. Po ogledu smo odšli v muzejsko restavracijo na odlično kosilo, ki se nam je prav prileglo, lahko pa smo obiskali tudi dobro založeno muzejsko trgovino.

Nato smo se odpeljali v Ekomuzej pivških presihajočih jezer, kjer sta nas sprejela vodnika in nas popeljala z besedo in slikami po njihovem krajinskem parku. Igra vode, kamna in preplet človeka prikaže to naravno in kulturno dediščino v najlepši obliki. Zvedeli smo, da se v kraških kotanjah ob močnem deževju pojavijo jezera, ki niso stalna, ampak presihajoča. Na Pivki je moč najti kar 17 presihajočih jezer, ki so s svojo številčnostjo edinstvena v svetu. Poleti jezera skrivnostno izginejo v kraško podzemlje, namesto jezer jim narava ponudi čudovite travnike dišečih cvetlic, barvitih metuljev in ptičjih napevov. Živalska in rastlinska pestrost je na njihovem območju zelo bogata. Z videoprojekcijo Pivke in ekomuzeja smo spoznali kraj – ta čudoviti svet igre krasa in vode.

Odpeljali smo se še do dvorca Ravne. Na posestvu pred grajskimi hlevi nas je pričakal vodnik Boris. Povedal je, da so grajski hlevi postali dom lipicancev. Poslopje je namenjeno vzreji žrebet. Na posestvo pripeljejo enoletne žrebičke, ki ostanejo na Ravnah do četrtega leta starosti, potem jih odpeljejo nazaj v Lipico. Z vodnikom smo se sprehodili po posestvu in si ogledali žrebičke.

Bili smo navdušeni nad obiskom Pivke, saj je bilo kljub jutranji burji dokaj toplo in sončno vreme. Nam revmatikom bo ostala ekskurzija na Notranjsko še dolgo v prijetnem spominu, saj smo ponovno videli veliko novega in zanimivega.

H. M.

Galerija

bc (01)
bc (02)
bc (03)
bc (04)
bc (05)
bc (06)
bc (07)
bc (08)
bc (09)
bc (10)
bc (11)
bc (12)
bc (13)
bc (14)
bc (15)
bc (16)
bc (17)
bc (18)
bc (19)
bc (20)
bc (21)
bc (22)
bc (23)
bc (24)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava