DL: LOK orodjarstvo - Delavci niso le strošek

23.5.2018 | 14:45

Oče in sin, Jože (na desni) in Matej Luzar, sta združila moči pri vodenju družinskega podjetja LOK orodjarstvo.

Oče in sin, Jože (na desni) in Matej Luzar, sta združila moči pri vodenju družinskega podjetja LOK orodjarstvo.

Delo kliče k širitvi podjetja. Na sedanjem prostoru so utesnjeni.

Delo kliče k širitvi podjetja. Na sedanjem prostoru so utesnjeni.

Jože Luzar začel popoldansko obrt v domači garaži, nato samostojni podjetnik – Odkar podjetje vodi sin Matej, LOK orodjarstvo, d.o.o. – Izdelovanje najrazličnejših orodij zlasti za avtomobilsko industrijo – Domači in tuji trg – S 27 delavci v obrtni coni, a v načrtu selitev v novo halo in nove zaposlitve

LOK orodjarstvo je v orodjarski industriji že dlje časa prepoznavno po kakovostnih in izvirnih izdelkih, storitvah in rešitvah ter kot prijazno podjetje do svojih zaposlenih.

Take cilje si je zadal ustanovitelj Jože Luzar, Šentjernejčan, ki je svojo poklicno pot začel kot orodjar v šentjernejski Iskri. Že v času službe si je leta 1982 omislil popoldansko obrt in v domači garaži na Jedinščici v Novem mestu začel izdelovati enostavno orodje za samostojne podjetnike in kasneje za industrijo. Počasi je pridobival kupce, zaradi povečanega dela pa je vse težje usklajeval dopoldansko in popoldansko delo.

Tako je ob stečaju Iskre leta 1991 brez pomislekov izbral samostojno pot. Kot samostojni podjetnik je najprej delal sam, ko je zaradi mnogih naročil zaposlil tri orodjarje, pa je postalo jasno, da je domača garaža premajhna. Leta 2002 so se preselili v nove prostore šentjernejske obrtne cone in danes je v podjetju zaposlenih 27 delavcev. »Moj moto je bil – širi se počasi, sigurno in pošteno, in tako je še danes,« pove Jože Luzar, pritrjuje pa mu tudi njegov naslednik, sin Matej, ki je leta 2014 prevzel vodenje podjetja.

ZA DOMAČI IN TUJI TRG

V LOK orodjarstvu s preprostimi stroji in najsodobnejšimi CNC-obdelovalnimi stroji izdelujejo orodja za štancanje, za brizganje plastike in gume, orodja za preoblikovanje pločevine, varilna in vpenjalna orodja itd. Izdelujejo tudi orodja za svoje potrebe, kar pomeni izdelke in polizdelke za operacije, kot so krivljenje, razna varjenja itd. Za potrebe avtomobilske industrije tudi serijsko robotsko varijo. Njihove izdelke vgrajujejo v skoraj vse avtomobilske znamke, elektronske naprave, vetrne elektrarne, električne vlake, tovornjake dnevnih kopov itd.

»Z veliko znanja, izkušnjami in inovativnosti lahko kupčevo zamisel pripeljemo vse do končnega izdelka. Potrebno je stalno izobraževanje, nenehno težimo za novimi tehnologijami. Kupčeva težava je za nas izziv,« pove Luzar in poudari, da se trudijo s kvaliteto, ugodno ceno in da se držijo dogovorov in rokov. Ker jim to uspeva, imajo redne kupce, je pa na trgu vedno težko in treba se je stalno truditi. Konkurenca je velika, a je prav, da obstaja, ker je zdrava.

Polovico izdelkov in storitev opravijo za slovenska podjetja (TPV, Krka, Bosch, Akrapovič, Adria, BTS, EDMS …), polovico pa izvozijo v tujino (Siemens, MIBA group, Holzher, Pieps …). Kot pove Luzar, je zanje lep napredek, da kar direktno sodelujejo s Siemensom, saj so njihove zahteve visoke.

Podjetje ima odgovoren odnos do okolja. Tako se zdaj trudijo pridobiti okoljski certifikat ISO 14001.

DELAVCI NISO LE STROŠEK

Gotovo je prednost podjetja LOK orodjarstvo, da ni preveliko, saj se tako lahko hitro prilagodi spremembam. Večina od 27 zaposlenih je strojnikov, tako poklicno kot visoko izobraženih, a do dobrih delavcev ni enostavno priti. V glavnem se naredijo z delom, zato jih radi vzamejo že iz šole na prakso, nekateri opravljajo vajeništvo in kasneje ostanejo pri njih. Luzar izpostavi, da bi morali podjetniki in poklicne šole še bolj sodelovati, da v šolah vzgajajo kader, ki ga podjetja res potrebujejo, seveda pa morajo tudi mladi spoznati bodoče delo.

Sicer pa so vlaganja v kadre pri njih na prvem mestu, pa ne samo pri izobraževanju, ampak želijo, da se zaposleni dobro počutijo in da so odnosi v kolektivu dobri. »Prepričan sem, da so za delavce pomembni pogoji dela ter dobro počutje v kolektivu, šele potem pride na vrsto plača. Predvsem pa je treba delavcem vcepiti razmišljanje, da niso v službi le strošek,« razmišlja Luzar, ki je pri tem kritičen do države, ki ne uresniči potrebnih reform za zagon podjetništva, k čemur bi med drugim pripomoglo tudi znižanje stroškov dela. »Nagrade in božičnice ne bi smele biti obdavčene. Raje bi te zneske dali delavcem, saj so oni zaslužni za dobro poslovanje podjetja,« meni sogovornik.

Iz potreb raste delo, to pa kliče k širitvi podjetja. V LOK orodjarstvu potrebujejo več prostora že sedaj, saj se na sedanji lokaciji zaradi ureditve proizvodnih procesov že ubadajo s prostorsko stisko, lahko bodo pridobivali tudi večje projekte. »Ta obrat je bil zamišljen za kakih deset zaposlenih, kar smo že krepko presegli. Zato smo v novi šentjernejski coni odkupili še enkrat večje zemljišče od sedanjega, to je okrog dva tisoč kvadratnih metrov. Smo v fazi priprave projekta, letos nameravamo priti do gradbenega dovoljenja, jeseni ali drugo leto pa upamo, da bomo že gradili nove prostore, kjer bomo optimizirali delovne procese,« o načrtih spregovori Jože Luzar. V podjetju, ki je lani ob občinskem prazniku za svoje dobro poslovanje prejelo tudi županovo priznanje, pa nameravajo tudi na novo zaposlovati, kar je v teh časih gotovo lepa novica.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 1. marca 2018

Besedilo in foto: L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.5.2018Oceni Bravo" 

Takih podjetjih manjka. S trudom, znanjem in zdravim sodelovanjem, tako je prav. Naj jim gre še naprej odlično.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava