DL: DPM Metlika - Zgolj prostovoljci niso dovolj

22.5.2018 | 11:55

Alenka Muc

Alenka Muc

Metliški svetniki so na seji precej časa porabili za odločanje o tem, ali naj v Društvu prijateljev mladine Metlika za polovični delovni čas zaposlijo tajnico

Na prvi seji tukajšnjega občinskega sveta v letošnjem letu so se svetniki največ časa zadržali pri drugi obravnavi letošnjega občinskega proračuna, in sicer pri odločanju o tem, ali Društvu prijateljev mladine (DPM) Metlika namenijo 8.000 evrov za polovično zaposlitev tajnice. Potrebo po zaposlitvi je natančno predstavila predsednica DPM Metlika Alenka Muc. Kot je dejala, se je obseg dela društva tako razširil, da je postal zgolj s prostovoljnim delom neobvladljiv.

Pred desetimi leti je DPM Metlika, ki je bil ustanovljen pred 64 leti, pridobil status humanitarne organizacije ter društva v javnem interesu. Čeprav je program društva zelo pester in bogat, njegovo izvajanje, kot je dejala predsednica, ves čas ovira pomanjkanje stalno zaposlenega kadra. Operativna in administrativna dela ob pomoči prostovoljcev in simpatizerjev društva opravljajo predsednica, podpredsednica, v programu javnih del pa je pri društvu zaposlena tajnica društva, ki lahko ta dela opravlja največ eno leto. »To pomeni, da se v program vsako leto vključi druga oseba, ki potrebuje uvajanje v delo ter spoznavanje dejavnosti društva. Zaradi kontinuitete dela pa društvo potrebuje stalno zaposleno osebo, ki bi opravljala nujne operativne, animacijske, administrativne naloge, spodbujala in koordinirala delo z mladimi in omogočila razvoj novih dejavnosti,« je pojasnila Alenka Muc.

Mentorica vključenim v program javnega dela je bila vsa leta Vladka Škof, ki večino svojega prostega časa kot upokojenka posveti delu v društvu. V zadnjih 20 letih je za delo v društvu usposobila več kot 20 ljudi, a pravi, da po 35 letih dela v DPM Metlika, od katerih je bila 30 let predsednica, zadnjih pet let pa je podpredsednica, vseh nalog ne zmore več opravljati in prevzeti še odgovornosti mentorja pri uvajanju na novo zaposlenih oseb, ker je to zanjo fizično in psihično prenaporno. Drugih ljudi, ki bi lahko vedno nove sodelavce v programu javnih del usposabljali v dopoldanskem času, ko poteka večina dela v DPM, pa ni.

Muceva je poudarila, da je redna zaposlitev v DPM Metlika ključnega pomena za prihodnost društva, za vodenje pisarne, načrtovanje dela, redno delo društva ter prijavljanje na razpise. Če zaposlenega ne bi težila misel o zaključku zaposlitve, bi bil bolj zadovoljen in učinkovit, kar bi vplivalo na dobro ime društva in na zadovoljstvo članov in uporabnikov.

Duška Vlašič iz odbora za družbene dejavnosti je menila, da bi 8.000 evrov lahko dobili, če bi vzeli del denarja iz redne socialne pomoči in oskrbe ostarelih v zavodih. Jože Cajnar je dejal, da v odborih za urejanje prostora in komunalo ter za gospodarstvo, finance in premoženje razprave skoraj ni bilo. Sam ceni delo v DPM Metlika, a je dodal, da tudi v drugih društvih delajo, in zanimalo ga je, ali bodo tudi tam zaposlovali in kaj je s prostovoljstvom. Boris Govednik je dejal, naj se vsako društvo pokrije toliko, kolikor ima odeje, za DPM pa je predlagal, naj zaposlijo nekoga, ki ima s. p.

Cajnar je v izogib razmišljanju o tem, da so v gospodarstvu brezsrčni ljudje, dejal, da je tudi on prostovoljec, a v zameno ne pričakuje ničesar. Vendar pa le gospodarstvo ustvarja novo vrednost, ki jo lahko delijo. Župan Darko Zevnik je pripomnil, da že vrsto let ni bilo v občinskem proračunu za razvoj gospodarstva namenjenega toliko denarja kot v letošnjem. Željka Janjac pa je menila, da je DPM Metlika takšen, kakršen je, po zaslugi Vladke Škof, ki zanj živi. »Navadila nas je na številne programe društva, obseg dela pa je postal zgolj za prostovoljce neobvladljiv. Zato je potreben človek, s katerim bomo lahko v stiku tudi dopoldne, ko prostovoljci ne morejo delati. Seveda pa bi morali proračun prevetriti in ohraniti v njem le kakovostne programe,« je bila prepričana Željka Janjac. Večina svetnikov se je strinjala s polovično zaposlitvijo v DPM.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 7. februarja 2018

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava