V Ljubljani največ, v Novem mestu najmanj kazni

22.5.2018 | 14:20

Novomeško mestno redarstvo (foto: Mestna občina Novo mesto)

Novomeško mestno redarstvo (foto: Mestna občina Novo mesto)

V prestolnici je bilo lanskem letu 3180 odrejenih odvozov s pajkom. (foto: Sašo Avramovič)

V prestolnici je bilo lanskem letu 3180 odrejenih odvozov s pajkom. (foto: Sašo Avramovič)

Mestni redarju po vsej Sloveniji imajo veliko dela, sploh z vozniki, ki napačno parkirajo. Preverili smo, koliko kazni je bilo izrečenih in koliko glob plačanih v petih večjih mestih.

Včasih se preprosto zgodi, včasih smo čisto sami krivi. Govorimo o napačnem parkiranju v mestih, na tistih parkiriščih, kjer je potrebno plačilo. V petih občinah, gre za Ljubljano, Maribor, Kranj, Novo mesto in Novo Gorico, smo preverili, kakšne so kazni in globe za napačno parkiranje.

Poleg globe tudi odvoz

Poglejmo najprej v prestolnico. V poročilu o delu ljubljanskega mestnega redarstva za lani je navedeno, da je bilo v celotnem letu izrečenih 5126 opozoril, izdanih 32.575 predhodnih obvestil in 2700 plačilnih nalogov (osebno) ter odrejenih 3180  odvozov s pajkom. Skupno 40.400 kazni. Še to – v Ljubljani pajek nepravilno parkirano vozilo odpelje na lokacijo Avto sejma – Cesta dveh cesarjev, poleg globe pa je treba plačati odvoz vozila, ki stane sto evrov. »V letu 2017 smo glede na leto 2016 odredili za 1724 manj odvozov s pajkom za kršitve cestnoprometnih predpisov (pločniki, prehodi za pešce, kolesarske površine, območja za pešce, zelenice, invalidski prostori). Ocenjujemo, da se stanje na tem področju izboljšuje, kar ima za posledico manj izrečenih ukrepov. Vse pogosteje se namreč kršitelji zavedajo, da bodo poleg globe imeli še strošek odvoza vozila,« je zapisano v poročilu.

Iz leto v leto pada

Število izrečenih kazni v Novem mestu se iz leta v leto zmanjšuje. Samo za primerjavo – v letu 2013 so tamkajšnji redarji izrekli skupno 2205 kazni, no, lani pa samo še 930. Lani so prekrškarji plačali dobrih 57 tisoč evrov. »Globe za napačno parkiranje se v zadnjem letu izrekajo v razponu od 40 do 80 evrov,« so nam sporočili z Mestne občine Novo mesto. Odvoza nepravilno parkiranih vozil sicer že nekaj let ne izvajajo. V mestni občini Kranj je medobčinsko redarstvo zaradi napačnega parkiranja v vsem lanskem letu napisalo 3118 kazni, izrečenih je bilo za 175.602 evrov glob.

Maribor in Nova Gorica

V drugem največjem slovenskem mestu je bilo v celotnem lanskem letu za napačno pakiranje izdanih 11.059 kazni, prekrškarji so skupno plačali nekaj manj kot 400 tisoč evrov. Kaj pa odvozi s pajkom? »Lani je bilo izdanih 3467, letos pa 841 odredb za odvoz vozila,« so nam sporočili z Mestne občine Maribor. Poglejmo še v Novo Gorico. V vsem lanskem letu so izrekli 1584 kazni (ter 572 pisnih opozoril). Kot so nam sporočili z Mestne občine Nova Gorica, je bila vsota prihodkov iz naslova glob za leto 2017 36.331,71 evra.

Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

23.5.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni bolnica 

V NM smo glede divjega in nevarnega parkiranja res katastrofalni. V okolici novomeške bolnišnice so dnevno parkirana vozila na cestišču, travniku ali pločniku. Vse preveč je parkiranja na avtobusnih postajališčih ob cesti (Žabja vas je najboljši primer- težko se pelješ mimo, ne da bi pred KZ opazil napačno parkiranih vozil na avtobusni, medtem ko je dvajset metrov oddaljeno parkišče prazno). Vsi skupaj bi se morali zamisliti nad odnosom do našega mesta, narave in do soljudi. Redarstvo pa bi moralo vsekakor delovati bolj preventivno in seveda redno kaznovati kršitelje.

23.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni krneki 

V Nm se kazni zmanjšujejo ker itak nimaš kam parkirat.

23.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni krneki 

bolnica - slovenci smo s svojo kulturo vožnje svetlobna leta naprimer za nemčijo. samo prehode za pešče poglejte koliko jih ustavi in koliko še gas nabije ko se mu približa. parkiranje pa itak kaos

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava