DL: Šola za odvajanje od kajenja - Nova fronta proti odvisnosti

21.5.2018 | 12:10

DL: Šola za odvajanje od kajenja - Nova fronta proti odvisnosti

Zdravstveni dom Sevnica želi postati središče za odvajanje od kajenja – Po zgledu materinske šole želijo predstavljati posledice kajenja – V centru za krepitev zdravja delavnice za opuščanja kajenja – Na odvajanje od kajenja brez napotnice

Zdravstveni dom Sevnica želi utrditi svoje mesto med ustanovami na področju zdravstvene preventive v Sloveniji in postati središče za odvajanje od kajenja. Predlog je direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimire Tomšič predstavila na konferenci za novinarje, s katero je ustanova pospremila nedavni dan brez cigarete, 31. januar.

Svetovna zdravstvena organizacija govori o skrb vzbujajočih podatkih. Kot posledica kajenja je število smrti v svetu šest milijonov. Od tega jih je 600.000 med nekadilci zaradi pasivnega kajenja. Kadilci praviloma umirajo mlajši. V Sloveniji zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, letno umre 3.800 ljudi, vsaj šestnajst vrst raka je povezanih s kajenjem, med mladoletnimi kadilci prevladujejo dekleta, več kot tri četrtine alkoholikov tudi kadi. Problem, zaradi katerega so akcije za zmanjševanje kajenja manj uspešne od želenega, je lahka dostopnost nikotina. To je skrb vzbujajoče tudi zato, ker je nikotinska odvisnost takoj za heroinsko odvisnostjo.

To je samo nekaj poudarkov z omenjene konference, na kateri so nastopili še drugi predstavniki sevniškega zdravstvenega doma – zdravnica Alenka Krenčič Zagode, ki je predsednica Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku, strokovni vodja Zdravstvenega doma Sevnica Božidar Groboljšek, Anita Lavrenčič Katić, regijski koordinator preventivne medicine Posavja Jurij Pesjak in medicinska sestra Mojca Vidmar, ki je vodja in koordinatorka centra za krepitev zdravja pri sevniškem zdravstvenem domu, ter predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo Miha Lovše, ki je predaval na temo Učinkoviti ukrepi zmanjševanja rabe tobaka v Republiki Sloveniji.

V sevniškem zdravstvenem domu bodo na pobudo Alenke Krenčič Zagode organizirali po zgledu že uveljavljene materinske šole tudi šolo, v kateri bi obema partnerjema, zlasti pa nosečnicam, predstavljali posledice kajenja. V centru za krepitev zdravja v sevniškem zdravstvenem domu že zdaj organizirajo za šolarje in odrasle različne protikadilske dejavnosti, med njimi pravkar potekata delavnici za skupinsko opuščanje kajenja. Ugotavljajo, da je obisk na delavnicah nad slovenskim povprečjem. Na odvajanje od kajenja lahko pride vsakdo brez zdravnikove napotnice.

Dostopnost do nikotina naj bi otežila strožja zakonodaja o prodaji tobačnih izdelkov. Bolj kot vsi kaznovalni ukrepi bo pomagalo, če se bo družba spremenila toliko, da v njej kajenje ne bo nekaj normalnega. Toda vse akcije in poskuse v omenjeno smer zelo uspešno ustavlja tobačna industrija. Ta ne samo da nastopa z močnimi reklamami, ampak s temeljitim lobiranjem v vladah in na drugih ključnih mestih odločanja, to velja tudi za Slovenijo, med drugim vzdržuje cene tobačnih izdelkov, da so ti dostopni tudi revnim. Tobačna industrija prodajalcem, ki dobivajo inšpekcijske kazni zaradi kršitve zakonodaje v zvezi s tobačnimi izdelki, plačuje te stroške. Tisti, ki tobačne izdelke ob svojih milijonskih dobičkih pošiljajo na trg, so z ukrepi korak pred tistimi, ki bi jo radi ustavili, so se strinjali na omenjeni sevniški tiskovni konferenci in zato menili, da bo boj za zmanjševanje dostopnosti nikotina še težak in dolg.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 7. februarja 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava