DL: Prepelice, šparglji in konoplja

20.5.2018 | 18:40

Jernej v nasadu špargljev pred petimi leti (Foto: B. B., arhiv DL)

Jernej v nasadu špargljev pred petimi leti (Foto: B. B., arhiv DL)

Jernej Redek

Jernej Redek

Že skoraj 20 let v vasi Krka, le streljaj od Novega mesta, gojijo prepelice, ki jih je na kmetijo pripeljal oče Ciril – Zdaj na kmetiji in v podjetju že na polno delata sinova Jaka in Jernej – Poleg prepeličjih jajc pridelujejo še šparglje in konopljo

Medtem ko oče Ciril Redek, ki se je lani upokojil, in sin Jaka skrbita za živali, ima Jernej na skrbi pridelavo špargljev in konoplje, a jasno je, da na družinski kmetiji po potrebi poprimejo vsi za vsako delo. Kot razloži Jernej, naj bi Jaka, ki je že prevzel po očetu podjetje (s. p.), v prihodnosti bolj skrbel za prodajo, medtem ko bo sam še letos prevzel kmetijo, na katero naj bi prenesli tudi rejo živali.

»Zdaj urejamo nov prostor za pripravo špargljev, in ker so prepelice zdaj v treh prostorih, načrtujemo gradnjo novega hleva, za kar pa računamo tudi na denar iz razpisa. Hlev bi radi postavili zunaj vasi,« izrazi željo Jernej. Trenutno sta na kmetiji, ki razpolaga s 4 ha kmetijskih zemljišč, od katerih jih je več v najemu kot v lasti, dva kmetijska zavarovanca – eden je zavarovan polno in drugi polovično. Tako je zdaj Jernej za 4 ure dodatno zaposlen, vendar po prenovi hleva v družini upajo na dve polni delovni mesti. Glavna dejavnost na kmetiji je še vedno proizvodnja prepeličjih jajc, zato imajo v hlevu 3.000 nesnic in še mladičke, saj sami vzgajajo matično jato. Prepelice menjajo poleti, ko prodaja jajc pade na polovico (največja je za novo leto in veliko noč).

»Danes je največja težava pri prodaji sivi trg, saj je področje reje slabo urejeno, zato se vedno znova pojavljajo novi manjši rejci (do 400 jajc na dan), zaidejo v težave in propadejo,« opozarjajo Redkovi, ki po toliko letih dobro vedo, kako hitro lahko s prepelicami zaideš v izgubo, saj veliko pojedo, ne glede na to, ali jajca prodaš.

V Sloveniji so poleg njihove še tri do štiri malo manjše legalne reje. Redkove prepelice znesejo 2.500 jajc na dan, a kot kažejo izračuni, bi jih morale 4.000, da bi pokrile eno delovno mesto. Zato Jernej ugotavlja, da bodo morali več narediti tudi na področju marketinga, saj so prepeličja jajca nekoliko poseben pridelek.

Danes je največja težava pri prodaji prepeličjih jajc sivi trg.

Pridelavo špargljev so na Krki zasnovali pred 20 leti in zdaj poteka na 1 ha nasadov, ki pa še niso vsi v rodnosti. S šparglji oskrbujejo tri gostince, sicer pa vse ostale takoj prodajo na kmetiji. »Imamo zveste stranke in prav razveseljivo je, da je med njimi zelo veliko mladih, ki so zelo pozorni na kakovostno hrano in se tudi vse bolj zavedajo, kako pomembna je podpora lokalnemu kmetu.« Nasad špargljev sicer kliče po namakalnem sistemu, saj bo letos letina zaradi lanske suše morda celo za tretjino nižja.

Najnovejša dejavnost kmetije je pridelava konoplje na 1 do 1,5 ha. Površina je odvisna od kolobarja s koruzo in ječmenom, ki ju pridelujejo za domače prašiče in koze ter za prepeličje petelinčke, ki končajo kot sokolja hrana. Hlevski gnoj porabijo na svojih njivah, zato kupijo le minimalno količino mineralnih gnojil za žita.

»Konoplja je kultura velikih polj, slovenske površine pa so majhne, kar povečuje stroške žetve, predelave in sušenja. Na naši kmetiji imamo lastno prešo, tako da vse olje sveže stiskamo in ga ne filtriramo. Ker je trg zelo zasičen, kar 95 odst. olja prodamo po pogodbi podjetju, ki izdeluje naravne kreme za evropsko tržišče,» pojasni Jernej Redek.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 1. marca 2018

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava