Slovesna otvoritev Čebelnjaka kranjske čebele v Višnji Gori

18.5.2018 | 11:10

Slovesna otvoritev Čebelnjaka kranjske čebele v Višnji Gori
Slovesna otvoritev Čebelnjaka kranjske čebele v Višnji Gori
Slovesna otvoritev Čebelnjaka kranjske čebele v Višnji Gori

S slovesno otvoritvijo Čebelnjaka kranjske čebele in parka medovitih rastlin se v Višnji Gori začenja čebelarska zgodba, ki je povezana z uvodom v praznovanje prvega Svetovnega dne čebel in 540 – letnico pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Njegova postavitev je pomemben del nastajajočega obeležja kranjski čebeli v Višnji Gori, ki bo v povezavi z bodočo Hišo kranjske čebele v stavbi nekdanje šole, zanimiv turistični produkt in učna ustanova.

Občina Ivančna Gorica je skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in SID banko v starem mestnem jedru uredila park medovitih rastlin s čebelnjakom kranjske čebele. Z njim želi poudariti tesno povezanost Višnje Gore s Kranjsko čebelo (sivko), kot eno najbolj prepoznavnih čebeljih vrst v Evropi. Prav na bližnjem gradu Podsmreka je v 19. stoletju delala družina Rothschütz, ki je z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem poskrbela, da si je kranjska čebela uspešno utirala pot v svet.

Na tiskovni konferenci pred odprtjem čebelnjaka je župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad povedal, da se začenja nova čebelarska zgodba v občini Ivančna Gorica. »Projekt zajema prenovo starega mestnega jedra v Višnji Gori in obeležje kranjski čebeli. V bližnji prihodnosti bo prenovljen objekt stare šole v Višnji Gori, katero bomo poimenovali Hiša kranjske čebele. Vse vsebine bodo posvečene kranjski čebeli, hiša pa bo med drugim pomenila tudi nekakšno vstopno turistično točko v občino. Znotraj se bo nahajal še Turistično informacijski center, kavarna, razstavni prostori, hostel in tisto kar je najpomembnejše – Muzej kranjske čebele. Načrtujemo sodoben, interaktiven muzej, ki bo z novimi pristopi ponudil strokovno podkovane informacije o posebnostih in pomenu kranjske čebele, ter hkrati ponudil čim bolj atraktivno doživetje čebel«, je povedal Strnad. Meni še, da celoten projekt čebelje zgodbe za ivanško občino pomeni velik korak naprej tako na gospodarskem kot turističnem področju.

Staremu mestnemu jedru in celotni Višnji Gori pa hitrejši razvoj, vrnitev življenja v mestno jedro in možnost dodatnega zaslužka domačim ljudem.

G. S.

Galerija

_zzzzzzzace (01)
_zzzzzzzace (02)
_zzzzzzzace (03)
_zzzzzzzace (04)
_zzzzzzzace (05)
_zzzzzzzace (06)
_zzzzzzzace (07)
_zzzzzzzace (08)
_zzzzzzzace (09)
_zzzzzzzace (10)
_zzzzzzzace (11)
_zzzzzzzace (12)
_zzzzzzzace (13)
_zzzzzzzace (14)
_zzzzzzzace (15)
_zzzzzzzace (16)
_zzzzzzzace (17)
_zzzzzzzace (18)
_zzzzzzzace (19)
_zzzzzzzace (20)
_zzzzzzzace (21)
_zzzzzzzace (22)
_zzzzzzzace (23)
_zzzzzzzace (24)
_zzzzzzzace (25)
_zzzzzzzace (26)
_zzzzzzzace (27)
_zzzzzzzace (28)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava