Pri Pahorju o dolenjskih, belokranjskih in posavskih Romih

17.5.2018 | 13:20

Foto: Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj v Predsedniški palači gostil posvet »Odprta vprašanja položaja romske skupnosti v Jugovzhodni Sloveniji«. V Sloveniji je skrb za urejanje položaja pripadnikov romske skupnosti vseskozi prisotna. Kljub formalno-pravnim rešitvam in institucijam, ki se s to problematiko intenzivno ukvarjajo, sta položaj pripadnikov romske skupnosti in stopnja sobivanja s prebivalci lokalnih skupnosti na nekaterih področjih Slovenije bistveno slabša od siceršnjega položaja romske skupnosti v državi. To še posebej velja za področje romskih naselij v občinah Jugovzhodne Slovenije.

Ob obisku romskega naselja Žabjak - Brezje v občini Novo mesto februarja letos je predsednik republike napovedal posvet, na katerem bi na primeru ureditve omenjenega naselja osvetlili ključne dileme in vprašanja položaja romske skupnosti v tem delu Slovenije.

Predsednik republike si želi, da bi včerajšnji posvet prispeval k odkritemu dialogu med lokalno skupnostjo in državo pri iskanju ustreznih rešitev za čimprejšnjo ureditev neurejenih romskih naselij in s tem k povečevanju zaupanja med romskim in večinskim prebivalstvom. Eden od pogojev za to je okrepitev zavedanja, da moramo vsi ob pravicah, ki jih uživamo, prevzemati tudi obveznosti in odgovornost za svoja ravnanja.

Na posvetu je bila ob tem pozornost usmerjena tudi k vprašanjem:

- kako učinkovito reševati težave pri odpravljanju socialne izključenosti Romov,

- kako okrepiti nujno potrebno koordinacijo in multidisciplinarni pristop institucij na lokalni in državni ravni za reševanje romske problematike,

- kako okrepiti dialog med romsko skupnostjo, civilno iniciativo, predstavniki lokalne in državne oblasti ter izboljšati sobivanje v lokalnem okolju,

- kako uporabiti primere pozitivnih praks pri reševanju konkretnih problemov tega območja.

V razpravi so sodelovali predstavniki romske skupnosti, predstavniki lokalnih skupnosti in civilne iniciative, predstavniki državnih institucij, strokovne javnosti ter nevladnih organizacij.

Urad predsednika republike

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

18.5.2018—     + (1)     – (1)     Oceni vika lozar 

Počasi prihajamo na višji nivo odnosov Romi - država. Pozdravljamo vsa ta srečanja in upamo, da bodo tudi Romi prišli do spoznanja, da je za vsak uspeh nujno medsebojno sodelovanje in ne samo, kot se mnogokrat dogaja in potem pride do konfliktov, izključno zahtevati svoje pravice.

18.5.2018+4     + (4)     – (0)     Oceni xy 

ti si pa res naivna, Vika Lozar. Zapelji se v Žabjak ali Šentjernej, ti bo vse jasno. Črnomaljski Romi so sicer zlata vredni. Vsa čast.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava