Vaš komentar: ''Dobre misli o Beli krajini'' so mi dvignile pritisk

16.5.2018 | 14:40

Foto: arhiv LO in DL

Foto: arhiv LO in DL

Vaš komentar: ''Dobre misli o Beli krajini'' so mi dvignile pritisk

Že kar veliko časa se v glasilu Belokranjec na prvi strani pojavlja rubrika »Dobre misli o Beli krajini«, kjer nebelokranjski živelj objavlja »globoke« misli o naši deželici na sončni strani Gorjancev. Sprva sem bila nad tem navdušena, ko sem brala, kako ljudje širom po Sloveniji hvalijo našo prijaznost, dobrohotnost, skromnost, radodarnost … Vsem so strašansko všeč bele breze, vinogradi in zidanice na tej »oddaljeni pesti zemlje, kjer živimo odmaknjeni od norm in zapovedi«, kot jer zapisal Ljubljančan Marko. Ne pozabijo poudariti, kako smo odmaknjeni od ostale Slovenije, tako rekoč »nekje tam spodaj na jugu«, tam, kjer moderni, razviti svet še ni stegnil svojih pokvarjenih krempljev, skratka – pisci te rubrike prihajajo v Belo krajino po spokojnost, da si med dobrimi ljudmi napolnijo baterije. Vsak bi rad še kdaj prišel k nam, da bi se naužil neponovljivih lepot naše deželice! Take in podobne, pravzaprav ene in iste stvari beremo torej že nekaj let.

V aprilski številka Belokranjca pa sem prebrala besede gospe /ali gospodične/ Kaje Grozina iz Krškega, ki so mi dvignile pritisk visoko nad normalo. Piše dobesedno - ob obisku sem ugotovila, da ljudje ne nosijo oblačil iz belega platna _ konec citata. Za hip sem se počutila kot prebivalka nekega rezervata, kamor hodijo višje razvita bitja gledat prvotne primitivne naseljence. Sploh me ne bi tako začudil ta stavek, čer bi to napisal nekdo iz Avstralije, Nove Zelandije, Kitajske, Japonske ali Zimbabveja. Ampak da nekdo iz Krškega, tako rekoč nekaj kilometrov oddaljenega kraja od Bele krajine, napiše takšno neumnost … nadaljnji komentar, mislim, sploh ni potreben. No, na koncu svojega briljantnega prispevka je piska poudarila, da upa, da se bo še vrnila in tedaj se ne bo odrekla vinu, Krajinskemu parku in - lepim Belokranjcem ...

Dovolj imam hvale o Beli krajini. Tukaj živim že vse življenje, poznam jo, poznam ljudi, ki so dobri in slabi, radodarni in skopi, veseli in žalostni, pijani in trezni, predvsem pa – stari in žalostni. Ker mladi odhajajo. Ker bele breze in vinogradi na gričkih niso dovolj za dostojen kruh prihodnosti. Ker mogočniki iz bele Ljubljane ne poznajo poti do nas, ker tretja razvojna os, ki naj bi nam prinesla novo cesto, nekje spi. Ker moje mesto Črnomelj postaja mesto duhov. Ko sem se leta 1970 vrnila v Belo krajino, oz. v Črnomelj, je bilo to neverjetno živahno mestece, polno življenja … danes grem sredi dopoldneva po glavni ulici … nikjer nikogar, le nekaj avtomobilov srečam … pročelja hiš razpadajo, vsak drugi lokal je zaprt, na določenih mestih se bojim, da mi bo razpadajoča hiša poslala kakšno opeko na glavo, črnomaljsko »tromostovje« krasi na obeh ovinkih svinjarija, ki se je menda zaradi birokratskih zaprek in nedejavnosti inšpekcijskih služb ne more odpraviti.

Zaradi vsega naštetega teh »dobrih misli« ne bom več prebirala. Kar se tiče belih brez, jih je povsod dovolj, vino je doma tudi po ostalih pokrajinah Slovenije, belo nošo pa je nosila moja praprababica v 19. stoletju … nihče pa še ni napisal, da se je pripeljal v to naše čudo po slabi cesti, da gleda Kolpo skozi žico, da vsak dan to lepoto preletavajo helikopterji in »marice« prevažajo migrante …

Fanika Požek, Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

16.5.2018+9     + (9)     – (0)     Oceni Mari 

ČESTITAM, ga. Požek... dobro napisano.Mogoče se bo še koga od odgovornih dotaknilo

16.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni dajdam 

Bravo Fanika...tudi sam sem patriot...v mladih letih sem imel vse dogovorjeno da grem za boljšim kruhom v Nemčijo...pa je prevladalo domoljubje...ostal na stružnici na Beltu,ki je v dobrih časih dajal kruh 1300 ljudem...koliko je to prebivalcev Bele krajine ne vem...ker so bile za vsakim zaposlenim še družine.Smo imeli zdravnika na tovarniškem dvorišču...med delovnim časom si opravil pregled...če nisi bil preveč umazan se nisi rabil niti preobleč.No zdaj pa imamo zdravnike....premalo kao da jih je...imaš napotnico pod zelo hitro pa čakaš štirinajst dni..pa prideš na pregled...misliš kaka gužva bo...pa nikjer nikogar...Ampak nisem mislil to opisovat...zaboli pa ,ko prideš na občino in čakaš pol leta da se te po par posredovanjih le usmilijo in ti pošljejo seveda negativen odgovor...namesto da bi ti šli naproti in ti svetovali pomagali rešiti problem.Sem hotel le napisat ,da sem vesel da sem ostal na svoji grudi,ker skoraj vsi tisti ki so šli v tujino se jim orosijo oči ko se vračajo nazaj v rojstni kraj...družine imajo v tujini...tukaj skoraj nikogar..starši so pomrli..bratje sestre so že bolj tujci med sabo..Fanika lepo si napisala...se z vsako tvojo besedo strinjam...Hvala ti.

16.5.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni ferdo 

tudi jaz ne najdem dobrih besed za to krajino,,,tudi tretja os ne reši tega

16.5.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Hecno 

Ta bralka s Krškega še ni bila v RiMu pri Dolenjcih pa bi vidla Boreta Raztresna, da kdo vendar nosi tradicionalna bela oblačila.

16.5.2018–1     + (2)     – (3)     Oceni kuku lele 

ja pa nimam kaj povedat...živim iz dana v dan...boli me kuk, a bome i koleno....dobra stvar je, da pijem dosti vode, da ne dobim sladkorne, holesterola ali putike....na volitvah bum dal glas za Šarca...vi pa i drugim, ki jih poznate, recite, naj grejo njega volit...

17.5.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Marica 

ČESTITAM, Fanika Požek, naj bi se vaše DOBRE misli slišale in se tudi koga dotaknile...

17.5.2018–1     + (1)     – (2)     Oceni vika lozar 

Takole bom komentirala: V "Dobrih mislih" v Belokranjcu vidim res dobre misli ljudi, ki niso od tukaj. Kaj je s tem narobe? Mi, ki živimo tu pač vemo za probleme, obiskovalci pa vidijo našo prijaznost, bele breze, lepo belo narodno nošo, vse to napisano v kratkih stavkih in prijaznih misli. Kako zgrešen pogled gospe Fanike. Balokranjci, sprejmimo z veseljem pohvale drugih, lepa beseda naj lepo mesto najde.

17.5.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni ana 

Dobre misli niso nikoli odveč. Da je črnomaljska glavna ulica mesto duhov, je res pretresljivo, a tu se žal ne da za nazaj popravljati razmer. Staroselci so bili izseljeni (nacionalizacija), stanovanja v teh hišah so dobili revni priseljenci, ki niso v hiše nič vlagali, ker niti njihove niso. Morda preveč pričakujemo od hitre ceste, čeprav si jo upravičeno želimo, ker bodo turisti še hitreje brzeli mimo.

17.5.2018–2     + (0)     – (2)     Oceni piko na i 

dobre misli za Belo krajino...izvolimo Vesno Fabjan v slovenski parlament na Listi Marjana Šarca...ona je borka in to zelo aktivna...samo pridobimo lahko...dovolj je, če vsak tretji volilec odda glas zanjo...pa saj to Belokranjci ja zmoremo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava