Preprodajalci za grob zahtevajo tudi do 3000 evrov

13.5.2018 | 16:50

V Ljubljani denimo je treba grob najeti za 10 let, nato se pogodba obnovi. (foto: J. A.)

V Ljubljani denimo je treba grob najeti za 10 let, nato se pogodba obnovi. (foto: J. A.)

Čeprav v Sloveniji groba ne moremo kupiti ali prodati, je trgovina s pravico najema živahna, prodajalci pa visoke cene upravičujejo z odkupom nagrobnikov.

»Prodam žarni grob na Žalah. Grob je izpraznjen in neopremljen, nahaja se blizu stranskega vhoda. Cena 1300 evrov,« se glasi eden od oglasov, ki jih najdemo na spletu.

Le en najemnik: Zakon določa, da je kljub temu, da je svojcev po navadi več, lahko le en nosilec najemne pravice. Po navadi je to plačnik pogrebnih stroškov pokojnega najemnika.

Čeprav v Sloveniji groba ne moremo kupiti, ampak ga lahko zgolj najamemo, trgovanje z večnimi počivališče cveti. Trenutno z lahkoto najdemo ponudbo grobov tako običajnih kot žarnih po vsej Sloveniji. V Mariboru boste za enojen grob preprodajalcu odšteli 3000 evrov, v Ljubljani še malce več. Pregled oglasov kaže, da večina prodajalcev cene ne želi izdati vnaprej, ampak se zanaša na barantanje. Eden od prodajalcev, ki smo ga poklicali z namišljeno željo, da nas zanima grob v Celju, nam je razložil, da 2000 evrov, ki jih želi, v resnici pomeni odkup nagrobnika, ki ga lahko nato predelamo po svojih željah.

Preprost postopek

Razlog, da trgovanje z večnimi počivališči cveti, je tudi v tem, da si groba ne morete rezervirati vnaprej, ampak ga lahko dobite šele, ko se pojavi potreba, torej ko vam umre svojec. Če si želite zagotoviti mesto, ki bo popolnoma ustrezalo vašim preferencam, to torej najlažje storite tako, da najdete nekoga, ki vam je mesto pripravljen odstopiti. Za primerno ceno seveda. Čeprav je tovrstno trgovanje moralno sporno, pa ni v nasprotju s predpisi. Postopek prenosa pravice do najema je celo izredno preprost. Ljubljanske Žale imajo tako na spletu objavljen obrazec, ki ga obe stranki v poslu izpolnita, odideta na upravo ljubljanskega pokopališča, pokažeta osebna dokumenta, podpišeta papirje in stvar je zaključena.

Grobnina: Stroški grobnine vključujejo stroške urejenosti pokopališča, oddaje grobov v najem in vodenja evidenc. Višino grobnine določajo občine.

Običajna pot

Za običajne smrtnike so grobovi brezplačni, plačuje pa se letni najem oziroma grobnina. Le to določajo občine, potrditi pa jih morajo mestni oziroma občinski svetniki. V večjih krajih se cene za letni najem enojnega groba gibljejo med 24 in 35 evri, za najem žarnega groba med 13 in 25 evri letno. V Ljubljani se vsak najemnik zaveže, da bo najemnino plačeval vsaj 10 let. Če od najema predčasno odstopi, mora plačati celoten znesek najemnin do 10 let, z groba pa mora odstraniti tudi vsa obeležja.

Koliko je prostora?

V večjih slovenskih mestih večjih težav s prostorom za grobove ni. Leta 2015 so se pojavile manjše težave v Celju, a jih danes po zagotovilih podjetja Veking, ki pokopališče upravlja, ni več. V Ljubljani imajo na glavnem pokopališču na Žalah dovolj prostora, sistematično pa širijo tudi manjša pokopališča. Tako se trenutno zaključujejo dela v Sostrem, začenja se širitev pokopališča v Polju, v prihodnosti pa naj bi se povečale prav tako prostorske zmogljivosti pokopališča na Viču. Širi se tudi pokopališče v Krškem.

Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

14.5.2018Oceni viko 

To je zakon ponudbe in povpraševanja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava