DL: Alenka Mozetič Zavrl in podjetje Don don - 25 let uspehov

24.4.2018 | 14:45

Z Alenko Mozetič Zavrl (na levi) se je pogovarjala Mirjam Bezek Jakše. (Foto: T. J.)

Z Alenko Mozetič Zavrl (na levi) se je pogovarjala Mirjam Bezek Jakše. (Foto: T. J.)

Uspešna podjetnica o rasti podjetja, s katerim sta z bratom Alešem kot študenta začela v domači garaži iz nič

V torek se je v metliškem hotelu Bela krajina s pogovorom Matjaža Rusa s Sašem Dončičem zaključila deveta sezona Zimskih kratkočasnic. Na petih pogovornih večerih je pet gostiteljev gostilo prav toliko gostov, prisluhnilo pa jim je več kot 400 obiskovalcev. Pretekli teden pa je Mirjam Bezek Jakše gostila uspešno podjetnico Alenko Mozetič Zavrl, Metličanko, ki zdaj živi v Kranju. Z bratom Alešem in ob podpori družine sta pred 25 leti še kot študenta začela v Metliki s podjetjem Manja, v katerem sta najprej pekla ameriške krofe.

Danes je Alenka direktorica podjetja Don don Slovenija, v katerem je zaposlenih 300 ljudi. To podjetje je ustanovilo Don don Hrvaška in Don don Srbija, distribucijska podjetja pa imajo še v Črni gori, Bosni in Bolgariji. V sistemu Don don je sedaj zaposlenih 1.400 ljudi, a kot je bilo razbrati iz besed gostje kratkočasnic, se še niso ustavili, saj bi v tem primeru začeli zaostajati. Pod blagovnima znamkama Don Don in Pekarna Grosuplje danes proizvajajo širok spekter pekovskega peciva in kruhov. O uspehu Don dona priča tudi to, da je bil leta 2004 gorenjska in bronasta slovenska gazela, lani pa gazela osrednje Slovenije. Alenka pa je bila le leto potem, ko je začela s podjetništvom, v reviji Naša žena imenovana za podjetnico debitantko. Vse to je Alenki in Alešu uspelo, čeprav sta začela iz nič in pri hiši ni bilo podjetniške tradicije.

Mozetič-Zavrlova je dobro združila podjetništvo tudi z družinskim življenjem ter vlogo mame in žene. Zelo pomembno pa je zanjo dobro sodelovanje z bratom in starši. Prepričana je, da je prav to sožitje pomemben korak k uspehu. Tistim, ki bi želeli stopiti na podjetniško pot, pa je svetovala, naj poskusijo, si upajo, a naj bodo vztrajni in naj ne odnehajo takoj, ko naletijo na prvo oviro.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 25. januarja 2018

M. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava