Ne samo spoliran motor – tudi spoliran motorist!

16.4.2018 | 13:50

Z enega minulih blagoslovov motoristov v Mirni Peči (foto: arhiv lokalno.si)

Z enega minulih blagoslovov motoristov v Mirni Peči (foto: arhiv lokalno.si)

Tisti občutek večnega plesa stroja in motorja – ko se s simfonijo gladkosti kot eno nagneva v lep, čist in raztegnjen desni ovinek in nato še en levi … Žvižganje, odmev za menoj se izgubljata v daljavi. Začelo se je … Poznano?

Prah zimskega spanja, ki se je nabral na naših motorjih in zaščitni opremi, je odpihnilo prvo sonce in vedno toplejši dnevi kličejo na odkrivanje starih in novih poti. Temeljit servis, dobre gume, očiščene čelade in kombenizoni, spolirani motorji, naše zveri … A kako spolirani smo mi, ki smo za krmilom?

Kaj je se je zgodilo z našimi hrbtnimi mišicami, kako močna so še stegna, kaj počne naše srce in kako vzdržljivo je telo, ki je dolgo v zimo jedlo močno, mastno in ne najbolj zdravo hrano? Kako je s koncentracijo? Kaj z refleksi? Je vid še vedno tako dober kot lani?

Spomini na lani so le spomini, za leto starejši smo, na začetku sezone pa večinoma kondicijsko slabo pripravljeni.

Na tem mestu vam ponujamo 10 zlatih zapovedi, ki naj vam skupaj z vsakdanjo skrbjo za varnost v prometu pobarvajo svet motorizma v vse tiste odmevne, žive trenutke sreče, ki so poznani vsem ljubiteljem motorjev (všteti ste tudi vsi s trikolesniki, jasno).

1. Zase poskrbite kot poskrbite za motor; vsakoletni preventivni zdravstveni posvet je kot vsakoletni servis. Tudi motorju ga ne odrečete.

2. Poslušajte svoje telo; če vas »nekaj drži nazaj«, ne silite na cesto. Jutri je nov dan. In nato še eden.

3. Imejte 30% telesne in psihične rezerve. Telo ni neuničljiv stroj in se ne popravi z gumbom »reset«.

4. Ne vozite utrujeni. Nikoli. Saj poznate tisto – motoristu vlada koledar in ne ura. Vožnjo zaključujte, ko ste na vrhu moči in bi z lahkoto prevozili še nadaljnjih 150 km.

5. Kljub gurmanskim odkritjem, ne vozite prenajedeni. Utrujenost po obilnem kosilu močno podaljša vaš reakcijski čas in poslabša vozne sposobnosti.

6. Dehidracija na motorju je najpogostejši zaplet. Na pot se ne odpravljajte brez vsaj 1 litra vode za pitje. Redno in veliko pijte. Ko pavzirate si namesto sendvičev privoščite juho ali sadje.

7. Redno telovadite, skrbite za kondicijo (tek, kolesarjenje), gibajte se na svežem zraku, preden pa se spravite v sedlo, razmigajte telo.

8. Večkrat si privoščite masažo. Sploh če imate za seboj daljše poti. Zaradi sedenja so trebušni organi in noge slabše prekrvavljeni.

9. Ne razburjajte se zaradi neumnosti drugih; oni bodo še naprej takšni kot so. Vaš cilj je domača garaža. Pomembno je, da ste vi celi in zdravi, vse ostalo bo le, če ostanete celi in zdravi.

10. Kakšno stvar v življenju vzemite bolj lahkotno. Tak človek je prijetna in iskana družba.

Iz zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Novo mesto vam želimo le, da se z dvignjeno levico velikokrat pozdravimo pa da se ob koncu sezone spet snidemo, zadovoljni in veseli. Srečne kilometre!

Melita Pollack, dipl. med. sestra
Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.4.2018Oceni podgurka 

Predvsem pa spolirana pamet motorista!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava