Domačin Severin Lipovšek o zmogljivosti (pre)hrane

16.4.2018 | 09:50

Domačin Severin Lipovšek o zmogljivosti (pre)hrane
Domačin Severin Lipovšek o zmogljivosti (pre)hrane

Prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in njen vpliv na bolezni sodobnega časa je naslov predavanja, ki smo ga v četrtek, 12. aprila 2018, gostili v dvorani brežiške knjižnice. Predaval je mag. Severin Lipovšek, predavanje pa smo pripravili v sodelovanju z Založbo Primus.

Predavatelj je magister kinezioloških znanosti, poklicno pa deluje kot kondicijski trener vrhunskih športnikov, terapevtski maser in svetovalec na področju športne ter splošne prehrane. Tu je raziskovalno in praktično dejaven že petnajst let.

Spregovoril je o najpomembnejših ugotovitvah s področja prehranjevanja z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, kot primere pa navedel LCHF, paleo, ketogeno in Atkinsonovo dieto. Pregovornim besedam, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, smo pridali še najpomembnejše: kakovost zaužitega sadeža oziroma hrane nasploh. Pri tem ne smemo zanemariti, da je tudi pijača hrana.

Spoznali smo, kaj zares zmore hrana – tudi v povezavi z boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna, rak, srčno-žilne bolezni, demenca, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, presnovni sindrom, debelost idr. Posledično pa si odgovorili na vprašanje, ali je nizkohidratna prehrana ekstrem.

Strinjali smo se, da je človek po naravi lenuh, njegovo oziroma naše črevesje pa se nenehno pogovarja z možgani. Presnovna fleksibilnost je ključ do optimalnega zdravja. Priporoča se tudi postenje, katerega že iz zgodovine poznajo mnoga ljudstva sveta.

Nizkohidratna prehrana vsekakor ni za vsakogar. Pomembno je ravnovesje hormonov, naš življenjski slog in obvladovanje stresa v njem. Ključno je vsekakor tudi naše počutje. Možnosti je torej veliko, treba pa je najti najboljšo rešitev za vsakega posameznika.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzprehrana (1)
_zzprehrana (2)
_zzprehrana (3)
_zzprehrana (4)
_zzprehrana (5)
_zzprehrana (6)
_zzprehrana (7)
_zzprehrana (8)
_zzprehrana (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava