DL: Černe: »Očitno nismo všeč nikomur«

12.4.2018 | 14:45

Dušan Černe (Foto: M. M.)

Dušan Černe (Foto: M. M.)

Predsednik Nadzornega odbora (NO) Mestne občine Novo mesto Dušan Černe je na tretji letni novinarski konferenci predstavil delo lanskega in napovedal plan letošnjega leta. Iz obsežnega poročila na 14 straneh, ki si ga v celoti lahko preberete na naši spletni strani www.dl.si, izhaja, da imajo nadzorniki še vedno težave pri svojem delu in so sami sebe označili za »papirnatega tigra«.

Nadzorniki se soočajo s težavami pri pridobivanju želenih listin pri nadzorovanih javnih zavodih, po Černetovih besedah njihovih priporočil iz zaključnih poročil ne upoštevajo, občina pa kot ustanoviteljica teh zavodov ne ukrepa s pritiski ali menjavo svojih predstavnikov v svetih zavodov. Dodal je, da tako po odzivih nadzorovanih zavodov kot samega občinskega sveta, ki je seznanjen z njihovim delom, »očitno nismo všečni nikomur, kar si razlagamo z našo profesionalnostjo in nepristranskostjo ter neodvisnostjo«.

OBVESTILI POLICIJO

O posameznih nadzorih NO smo v Dolenjskem listu že večkrat poročali. Černe je minuli četrtek med drugim izpostavil nadzor v Zdravstvenem domu Novo mesto, pri katerem so v času prejšnjega vodstva direktorice Milene Kramar Zupan ugotovili vrsto nepravilnosti, kar je tokrat pred novinarji ponazoril kar z devetimi primeri. Ponovil je, da so našli sistemske napake, da zavod prihodkov iz tržne dejavnosti ne vodi ločeno in da so bili velikokrat zneski, izdani na računih posameznih podjetij ali s. p.-jev, višji od tistih, zapisanih na pogodbah ali naročilnicah. V dveh primerih javnega naročila so se, denimo, pojavili različni ponudniki, a z istim naslovom, v enem primeru naj bi šlo za izmišljeno podjetje oz. ponudbo brez podpisa in žiga. Svoje zaključno poročilo glede tega je NO v vednost poslal tako računskemu sodišču kot komisiji za preprečevanje korupcije ter policiji. »Nikogar nismo ovadili ali prijavili. Omenjene organe smo le seznanili z našimi ugotovitvami in oni lahko s svojimi širšimi pooblastili dobijo celostni vpogled v poslovanje ZD na določenih segmentih, če bodo ocenili, da je to potrebno,« je povedal. Računsko sodišče je prejelo tudi njihovo poročilo o poslovanju Anton Podbevšek Teatra, saj so nadzorniki zavzeli stališče, da dopisovanje z APT in njegovim svetom zavoda, ki ni odpravil ugotovljenih nepravilnosti, ni več smiselno.

ZAVRNIL KANDIDATURO

Težave z nadzorom je NO med drugim imel tudi v agenciji za šport oz. Zavodu Novo mesto kot njenem pravnem nasledniku, a ga bodo nadaljevali v letošnjem letu. V aktualni plan dela so med drugim na podlagi anonimne prijave vključili tudi nadzor nad odpisom določenih terjatev v zaključnem računu občinskega proračuna za leto 2015, pregledali bodo porabo sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov za leti 2015 in 2016, razdeljevanje proračunskega denarja na podlagi javnih pozivov v letu 2016 itd.

Predsednik je še dodal, da bodo zaradi letošnjih jesenskih lokalnih volitev delo zaključili nekoliko prej, najkasneje novembra. V svojem imenu je povedal, da se za funkcijo predsednika ali člana NO ne bo več potegoval, hkrati pa je zavrnil govorice o svoji županski kandidaturi: »Že ob začetku našega delovanja sem jasno povedal, da nisem politik in me politika ne zanima. Po zadnjih treh letih delovanja NO, ko sem dobil še podrobnejši vpogled v delovanje lokalne politike, sem o tem prepričan še bolj.«

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 18. januarja 2018

Mirjana Martinović

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

12.4.2018Oceni Tik tok 

Saj jim bo kmalu odklenkalo, samo še malo pa bo.

12.4.2018Oceni odštevanje 

In naiven si dovolj, če misliš, da bo potem kaj bistveno drugače ! Torej zabave udrihanja čez občinarje, da o županu ne govorimo, ne bo zmanjkalo, nič se bat glede tega :-))

12.4.2018Oceni Tik tok  

Če bo macedonc še enkrat ja, drgač pa ne.

13.4.2018Oceni odštevanje 

Ne samo macedonc, kjerkoli da bo, ti zabave ne bo zmanjkalo ! Zdaj Macedoni potem (mogoče) kak drug, je čisto vseeno kdo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava