Umrl najstarejši Slovenec - Nikolaj Dragoš je imel 110 let

2.4.2018 | 12:00

Lani na 110. rojstni dan (foto: Daniel Novakovič/STA)

Lani na 110. rojstni dan (foto: Daniel Novakovič/STA)

V 111. letu starosti je umrl najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš. Nekdanji miličnik, rojen 27. avgusta 1907, je bil najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov in eden od le treh "superstoletnikov" v slovenski zgodovini.

Dragoš je umrl v soboto, 31. marca, so sporočili iz Društva upokojencev Vižmarje Brod, katerega član je bil. Pokojni je dočakal 110 let in 216 dni, s čimer je postal najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov. Starost 110 let sta doslej dosegli le dve ženski, Marija Vencelj Maggi in Katarina Marinič, ki je leta 2010 umrla v starosti 110 let in 307 dni.

Dragoš se je rodil v belokranjski vasi Griblje. Po drugi svetovni vojni je dobil službo kot delavec ljudske milice in v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Poročil se je star 40 let ter imel sina in hčerko.

110. rojstni dan je praznoval lani v poljanski enoti ljubljanskega Doma upokojencev Center, slavljencu pa je tedaj prišel čestitat tudi predsednik republike Borut Pahor. Na praznovanju se je s tamburico za nekaj pesmi pridružil ekipi, ki mu je zaigrala ob njegovem častitljivem jubileju.

Nikolaj Dragoš je še do nedavnega pisal pesmi, poleg tega je v 100. letu napisal avtobiografijo.

sta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava