DL: Danex Art - Ljubezen do slikarstva imajo že v genih

14.3.2018 | 11:50

Duško Rupčič ima svoj atelje kar v trgovini.

Duško Rupčič ima svoj atelje kar v trgovini.

Nekaj njegovih keramičnih izdelkov

Nekaj njegovih keramičnih izdelkov

Rupčičevi so družina, ki imajo ljubezen do slikarstva, kot kaže, zapisano že v genih. Skoraj poltretje desetletje so svojo trgovino z lastnimi slikami in izdelki ter slikarskim materialom, ki jo je zagnani ljubiteljski slikar Dane Rupčič, sicer magister ekonomije, poimenoval Danex Art, imeli v novomeškem BTC, maja letos pa so se preselili v bližnjo Hedero. Strast do likovnega ustvarjanja je že kot osnovnošolca zagrabila tudi njegovega sina Duška, ki je prevzel, kot bi lahko rekli, kar družinski posel, sicer pa slikata tudi očetova brata.

»Slikam na različno velike formate, predvsem gre za olja, akrile in akvarele, motive pa večinoma iščem v naravi, krajini, kar je najbolj priljubljeno tudi pri ljudeh. Slikam tudi po naročilu, za svojo dušo pa naredim kakšno abstraktno sliko,« je orisal Duško, ki je magister likovnih umetnosti. Preizkuša se tudi v oblikovanju keramike, za zdaj manjših izdelkov s povsem uporabno vrednostjo, kot so denimo skodelice za kavo ali čaj, atelje pa ima kar v trgovini, saj se mu ta neposredni stik s stranko zdi nadvse pomemben.

ZNANJE PRENAŠA TUDI NA MLADE

Duško Rupčič svoje znanje prenaša tudi na mlade. Trikrat tedensko se vozi v sosednjo Hrvaško, kjer poučuje likovno umetnost na osnovni šoli Žakanje. »Delo z učenci mi je zelo ljubo in nikoli mi ni škoda časa, ki ga porabim za vožnjo, ne nazadnje gre le za dobre pol ure v eno stran, kar je precej manj, kot da bi imel denimo službo v Ljubljani. Otroci so pravi vir navdiha in energije, so vedoželjni in radi delajo,« je pojasnil in dodal, da tudi tu v Novem mestu vsake toliko časa poučuje posameznike, ki želijo likovno ustvarjati. »Lažje in hitreje napreduješ, če ti nekdo pokaže v živo,« meni Duško.

Vedno rad poskuša nekaj novega, zdaj se spogleduje z grafiko, v žakanjski šoli so namreč dobili prešo, ki ga, kot je dejal, prav vabi, da bi tudi tej likovni umetnosti posvetil nekoliko več časa.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 14. decembra 2017

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava