DL: Pri ustvarjalcu jaslic - Sveto družino lahko spravi v orehovo lupinico

13.3.2018 | 14:20

Najmanjše jaslice niso večje od orehove lupinice.

Najmanjše jaslice niso večje od orehove lupinice.

Tomaž Lavrih v svoji delavnici, kjer se povsem sprosti in uživa.

Tomaž Lavrih v svoji delavnici, kjer se povsem sprosti in uživa.

Delovno orodje. Najprej na grobo obdela z olfanožem, nato pa na fino še s posebnimi rezili.

Delovno orodje. Najprej na grobo obdela z olfanožem, nato pa na fino še s posebnimi rezili.

Za izdelovanje jaslic je navdušil tudi ženo Katarino, ki prav tako ustvarja izjemne umetnine.

Za izdelovanje jaslic je navdušil tudi ženo Katarino, ki prav tako ustvarja izjemne umetnine.

Tomaž je tudi zbiratelj jaslic. Ima jih ogromno z različnih koncev sveta.

Tomaž je tudi zbiratelj jaslic. Ima jih ogromno z različnih koncev sveta.

Ob božiču mnogi pod jelko postavijo jaslice. Ponazoritve Kristusovega rojstva se bo lotil tudi Tomaž Lavrih iz Šentlovrenca v trebanjski občini, ki bo uporabil jaslice, ki jih izdeluje sam. Ustvarja jih že kar nekaj časa in so različnih velikosti. Nekatere merijo le nekaj centimetrov in so ene najmanjših v Sloveniji.

»Niso najmanjše, vendar pa manjših še nisem videl,« pove Tomaž in pred nas na mizo položi sveto družino, ki jo obdaja orehova lupinica. Najmanjša figurica je velika le devet milimetrov, doda. Izdelovanje jaslic je zanj sprostitev po naporni službi, kjer dela kot rezkalec v ljubljanskem podjetju, ki razvija in izdeluje sestavne dele medicinskih laserjev. »Počnem podobno kot kakšen zobar. Vse je krhko, lomljivo in treba je biti zelo pazljiv,« opisuje. Zato ob večerih rad poprime za olfanož in izrezlja jaslice. Dela za svoj notranji mir in iz čistega veselja.

S tem se je začel ukvarjati pred več kot dvajsetimi leti, ko je na sprehodu našel kos lipovega lesa, ki ga je odnesel domov in iz njega izrezljal človeško glavo. »Saj tole ni kaj prida, sem si takrat dejal in vse skupaj pospravil v drvarnico. A po letu dni sem med poleni glavo zopet našel. Malo sem je obdelal in najprej naredil pastirčka, ki drži ovčko, nato pa še vso družino,« se spominja. Svoj izdelek je pokazal župniku in ko ga je pohvalila še žena, je vedel, da je na pravi poti. Od tedaj njegovo oko ne počiva. Vedno, ko najde kakšen zanimiv kos lesa, v njem hitro prepozna njemu ljub motiv, ki ga potem še malo obdela. Tako je recimo iz kosa 2.000 let stare oljke z Brionov naredil Kristusa z razprtimi rokami. »Bolj drobno je in več ko je detaljev, večji izziv mi je,« pravi Tomaž in dodaja, da nikoli ne naredi istih figur. Za sveto družino, ki jo lahko spravi v orehovo lupinico, potrebuje okoli 40 minut, medtem ko za večje jaslice potrebuje nekaj dni. Najraje ustvarja iz lipovega lesa, ki ga najprej na grobo obdela z olfanožem, nato pa še na fino z drugimi rezili. Čeprav je že pravi mojster, mu včasih tudi ne uspe.

NAVDUŠIL TUDI ŽENO

S svojim konjičkom je navdušil tudi ženo Katarino, ki prav tako ustvarja prave umetnine. Velikokrat se skupaj udeležujeta tudi razstav, kjer dobita kakšno idejo. Tomaž že vrsto let skrbi tudi za postavitev jaslic v domači cerkvi, letos pa so ga povabili, da je v Jurkloštru blizu Rimskih Toplic postavil celotno svetopisemsko zgodbo, ki se začne z oznanjenjem, konča pa s Kristusovim rojstvom. »Gre za osem prizorov, v katerih sodeluje več kot 500 figur,« pojasni.

Poleg tega je Tomaž tudi zbiratelj jaslic. Kako obsežna je njegova zbirka, še sam ne ve, ima pa jih z različnih koncev sveta. Kot pravi, se med seboj zelo razlikujejo, saj ima vsaka pokrajina svoj pridih in način izdelovanja.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 21. decembra 2017

Besedilo in fotografije: Rok Nose

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

13.3.2018—     + (2)     – (2)     Oceni Kar na smeh mi gre 

Tisto kar ne obstaja jaz spravim na veliko manjšo površino ...

13.3.2018—     + (2)     – (2)     Oceni Tine Rine 

Ne razlagaj o tistem česar ne razumeš:)

13.3.2018—     + (2)     – (2)     Oceni fujblekpedifili 

take stvari se ne daje na internet in reklamo delat sebi,to kar imaš zadrži za sebe,ne se delat da si avto,k nisi,si človek z mislijo na neumnost kot so te jaslice grde

13.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar na smeh mi gre 

Pa mi prosim razloži ;-))! Vse od nosečnosti in rojstev brez seksa naprej ;-))! Me zanima če ženska res zanosi že če kdo pihne v tisto odprtino ;-))!! Al pa se malo motim in je za spočetje brez seksa ali umetne oploditve potreben le sv. duh ;-))! Rad bi te zadeve razumel. Kako iz vode delat vino je jasno vsakemu Slovencu, ne pa kako ribe pripravit do tega da se ti same namečejo v čoln ...Ti kot kaže te stvari razumeš do potankosti, zato mi prosim malo pojasni ;-))! Jaz sem samo napisal, da tisto kar ne obstaja spravim na veliko manjši prostor. Čista fizikalna zakonitost!

14.3.2018+1     + (3)     – (2)     Oceni katarina 

če tega rojstva ne bi bilo ne bi bilo ne mene ne tebe ne bi bilo štetja, vse bi bil en kaos, saj že tako je ker so ljudje res grozni zato ker nimajo vere, nimajo ljubezni in ne usmiljenja . Pa primerjaj žival s človekom, takih neumnih reči kot človek ne počenja. In ko se ti vse zruši, ko te vsi zapustijo, ko ti se materialni svet podre v ničlo in te nihče noče poznati, ali te ulovi bolezen kam se boš zatekel? Se boš ubil, se boš drogiral........ ali pa boš prevzel ponižnost in boš pokleknil na kolena. Govorim iz lastnih izkušenj saj sem bila že 2x odpisana pa živim že 26 let po tem dogodku.

14.3.2018+2     + (4)     – (2)     Oceni Resnica 

katarina ma dej ne seri! Ne bi bilo tebe, mene , ...Ne bi bilo štetja ... Le kako hudiča je človeštvo preživelo pred pojavom krščanstva in monoteizma?? Glede štetja let naj te spomnim da se to ni pričelo z rojstvom Kristusa , temveč veliko prej . Judje so to počeli že 3761 let pred njegovim rojstvom!! Po tem koledarju smo danes 14.03. 5779 tega!! Tudi pred pojavom krščanstva ni vladal kaos kakor navajaš! Že tisočletja prej so obstajale politično urejene za takratni čas zelo napredne države, s svojimi vladarji, vojskami, pravnim redom in seveda različnimi verovanji! Najstarejša mesta kot je sirijski Alep so nastala že pred 13 tisoč leti!! Pa tudi trditev,da je krščanstvo prineslo ljubezen in usmiljenje je dodobra iz trte zvita! Je ljubezen do sočloveka nasilno pokristjanjevanje južno ameriških indijancev? Je to krščansko usmiljenje ? Je bila inkvizicija dobrodelna ustanova polna usmiljenja in ljubezni? Res , kar so počeli v imenu in za vero še živali ne počnejo!! Praviš : " In ko se ti vse zruši, ko te vsi zapustijo, ko ti se materialni svet podre v ničlo in te nihče noče poznati, ali te ulovi bolezen kam se boš zatekel? " Glej malo razumen človek bo poskrbel, da ga ne zapustijo vsi. Če pa že pa si bo poiskal družbo. A to velja za normalno duševno zdrave. Ko se ti podre materialni svet se moraš vprašati zakaj se je. Sam od sebe se ni še nikomur. RKC pravi " pomagaj si sam in bog ti bo pomagal:" Ne križem rok čakat nebeške mane. Če si sam ničesar ne zagotoviš, ti bog tudi nič ne bo šenkal!! In ko te ulovi bolezen moraš k zdravniku in ne k župniku!Če se hočeš vsaj za silo skup spravit!! Kot praviš si bila že dvakrat odpisana. Bi te samo vprašal ali te je rešila medicina ali te je samo duhovnik požegnal in si se zvlekla??Ljuba Katarina če še tako na kolena padaš ti tudi ljubi bog ne bo pomagal če imaš hitro napredujočo in neozdravljivo bolezen. V tem primeru se je pa že bolje do daske zadrogirat. Ob hudih bolečinah rakavih bolnikov je droga tako ali tako na recept! Kakor koli že - želim ti še vsaj dvakrat po 26 let pa naj ti jih bo danih od boga ali pa od zdravnikov in zdravil!! Pomembno je, da se dlje na vse kriplje otepaš - božjih nebes!! Kamor si čeprav verujoča očitno niti malo ne želiš !!

15.3.2018Oceni Admin123 

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

15.3.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Resnica 

Admin123 drži pa tudi za verske nestrpneže, ki s svojimi verskimi bedarijami posiljujejo drugače verujoče in ateiste! Zdaj pa mi razloži kateri komentar krši določila 297. člena Kazenskega zakonika RS!! Verjetno si prepričan tudi, da bi se morala rimikatoliška vera vsem prebivalcem Slovenije zakonsko predpisat, a ne?? In vsaka resnica o njej kazensko preganjat?? Z inkvizicijskimi sodišči in metodami??

4.12.2020Oceni Mirtec Peter 

Čudovite jaslice, se sepomnim razstave v Jurkloštru in celotne božične zgodbe, ki jo je ta rezbar uprizoril z 500 figurami. Daje misliti. Svet je obstajal že dolgo, ampak je tako zabluzil v grehu, da je Bog Stvarnik poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, da se je rodil kot nebogljen otrok v pastirski štalici. Prišel je zato, nas nauči ljubiti Boga in bližnjega in da nas odreši, da ne bomo več sužnji grehu. O tem so peli angeli ob njegovem rojstvu, ki so vedno del jaslic. Ponižno, skromno, brez vsakršne prisile - kdor hoče, naj veruje vanj. Kdor noče pa naj ne veruje, ampak ne bo nikoli povsem srečen. Zato so bili pastirji srečni, ker so verovali. Tudi trije modri kralji z Vzhoda so del jaslic, tudi oni so bili srečni. Herod, ki je dal otroke pobiti, da bi tako ubil Jezusa, pa vemo, kako je končal, enako Juda Iškariot, ki je Jezusa izdal in vsi ošabni farizeji, pismouki iz tedanjega Jeruzalema, ki je bil porušen do tal. Podobno konča vsak, ki udriha čez lastnega Stvarnika, čez vsemogočnega Boga, čez Jezusa Kristus, ki nas je z mučeniško smrtjo odrešil, in čez njegovo skupnost iskreno verujočih, ki je Cerkev. Jaslice nas spominjajo na vse to. Tale gospod jasličar je vse to lepo uprizoril. Zato si rad ogledujem razstave jaslic, ko je prilika. Svetujem vsem. Kdor ne veruje in ga to vprašanje muči, naj začne pri jaslicah in pri dobrodelnosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava