Ko cviček ocenjujejo sosedje

13.3.2018 | 13:00

Ko cviček ocenjujejo sosedje

Lapte je manjše vinogradniško območje nad Avguštinami in izpod Mohorja, kjer je bilo v zidanici Andreja Abrama to soboto, 10.3.2018, že deseto leto zaporedoma ocenjevanje vin med prijatelji. Vsak udeleženec je prinesel svoje vino in tudi vsak, ki prinese svoj vzorec, sme ocenjevati izbrani nabor.

Gre za medsebojno primerjavo med sosedi - vinogradniki z namenom izboljševanja kakovosti kletarjenja in prepoznavanja napak v vinu. Tako se med seboj učimo, primerjamo svoj napredek in večamo kakovost pridelka.

Do sedaj je skupaj sodelovalo 39 ljubiteljskih vinogradnikov; čvrsto jedro pa je tretjina njih, ki najbolj pridno vztrajajo.

Vedno ocenjujemo frankinjo, belo vino in cviček, pa tudi katero drugo, če kdo prinese vzorce. Do sedaj smo skupno ocenili 274 vzorcev, od tega je večina seveda cvička.

V desetih letih se je izkazalo, da je boj za prevlado cvička na Laptah zelo trd oreh! Seveda je vsakemu interes zmagati, vendar se nekaj vinogradnikov trdno drži na čelu te kategorije.

Letos je Toni Frankovič nekoliko »razbil to trdnjavo« zmagovalcev in s tem pridobil v desetih letih že svoje peto prvo mesto, če gledamo vse kategorije.

Šest prvih mest skupno zaseda Žan Tršinar, ki nam je »za hladen tuš« v letu 2013 suvereno pobral vse prvake!

Gostitelj Andrej Abram je s svojim vinogradniškim znanjem tudi že šestkrat pridelal prvaka. Seveda smo k temu seštevku dodali tudi letošnjo zlato njegove žene in ta uvrstitev ga nekoliko potolaži ob »samo« srebrnem cvičku.

Je rekel: »Ne neham do zlatega!«

Ocenjevanje smo v teh letih dobro izpilili in izvedba nam gre vedno bolj od rok. Poleg tega, da smo hitrost do rezultatov bistveno skrajšali, smo po ideji in zaslugi našega kolega prišli do enotnih majčk ter po zaslugi drugega smo uvedli »zlato uro za zlati cviček«, kar nam je v dodatno svetlečo spodbudo.

Med pogovorom, kako dolgo bomo še vztrajali, smo večinoma enotni, da za vedno!

Toda, karkoli se že bo dogajalo vnaprej, pa je vsak med nami že do sedaj mnogo pridobil na kvaliteti kletarjenja in ugotavljanja napak v vinu. Hkrati pa še, kot tudi sami dobro veste, biti boljši med sosedi niso »mačje solze« in »zlata z Lapt največ velja!«

Zapisala Zdravka Abram

Galerija

_zblapte (01)
_zblapte (02)
_zblapte (03)
_zblapte (04)
_zblapte (05)
_zblapte (06)
_zblapte (07)
_zblapte (08)
_zblapte (09)
_zblapte (10)
_zblapte (11)
_zblapte (12)
_zblapte (13)
_zblapte (14)
_zblapte (15)
_zblapte (16)
_zblapte (17)
_zblapte (18)
_zblapte (19)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava