AVDIO: Sandra Erpe - Sedež ob oknu

13.3.2018 | 11:20

AVDIO: Sandra Erpe - Sedež ob oknu

Ministrstvo za kulturo in RTV Slovenija sta januarja 2017 razpisala javni poziv, katerega namen je spodbujanje nastanka in produkcije zvrstno različnih novih skladb v slovenskem jeziku ter povečanje deleža kakovostne slovenske glasbe, ki se predvaja na radijskih postajah, in spodbujanje mlajših in manj uveljavljenih avtorjev. Poziv se je zaključil s 15. septembrom 2017. Plodove razpisa žanjemo vse od 12. junija 2017 in jih bomo še vključno do 19. marca 2018. Pod številko devetindvajset pozdravljamo zgodnjo pomlad s singlom Sedež ob oknu kantavtorice Sandre Erpe.

Sandra Erpe je 24-letna kantavtorica iz Novega mesta, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Absolventka na magistrski stopnji študija primerjalne književnosti in literarne teorije v Ljubljani je maja lani izdala debitantski album Sinonim za mojo mladost; tokrat se z uglasbeno poezijo predstavlja še bolj iskreno, slečeno in ranljivo. Intimna zgodba v novi skladbi Sedež ob oknu predstavlja predvsem njen zrelejši obraz. »Rdečo nit« vseskozi vodi Sandrin vokal, ki ob kantavtorskih notah pripoveduje o samoti, kozarcih za vlaganje in – nenazadnje – »sedežu ob oknu«. Besedilo obdaja pritajen, zadržan in nevsiljiv, pretežno akustični aranžma, aranžma, ki zgolj poudari sporočilo in občutje subtilne kantavtorske pesmi.

Skladba Sedež ob oknu predstavlja očiten odmik od avtoričinega dosedanjega ustvarjanja ter obenem napoveduje njeno drugo ploščo in prvo pesniško zbirko; slednja izide maja letos – ta bo odstirala odločitve vsej prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov – večinoma bo v verzih mogoče najti vtise in opise specifičnih (zgolj na videz »običajnih«) trenutkov in/ali mestoma dogodkov, ki so avtorico (prav tako kot v skladbi Sedež ob oknu) občutno zaznamovali.

ZKP RTV Slovenija

Zvočni zapisi

Sandra Erpe: Sedež ob oknu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava