Oporoka in dedovanje - vzrok za mnoge prepire in razdore

13.3.2018 | 12:20

Oporoka in dedovanje - vzrok za mnoge prepire in razdore
Oporoka in dedovanje - vzrok za mnoge prepire in razdore
Oporoka in dedovanje - vzrok za mnoge prepire in razdore
Oporoka in dedovanje - vzrok za mnoge prepire in razdore

Tak naslov Četrtkovega srečanja je pritegnil kar 36 članov Univerze za starejše v RIC-u. To je tema, ki jo vsi odlašamo, ker se tega ne znamo in nočemo lotiti. Pa prav dedovanje je vzrok za mnoge prepire in razdore živih sorodnikov. Mlada strokovna sodelavka v notarski pisarni Katja Jerman, pravnica s pravosodnim izpitom, nam je razložila osnovna pravila o dedovanju. Pripravila pa je tudi povzetke predavanja, da si lahko to doma še natančno pregledamo.

Razložila je :

- kako se deduje na podlagi zakona in o dedičih 1.2. in 3. dednega reda,

- dedovanje na podlagi oporoke,

- o pogodbah, ki so pomembne za dedovanje,

- o izročilnih pogodbah,

- o pogodbi o preužitku,

- o pogodbi o dosmrtnem preživljanju,

- o darilu v primeru smrti,

- o sporazumu o odpovedi neuvedenemu dedovanju.

Najceneje je zapisati oporoko lastnoročno in jo potrditi z dvema pričama. Sicer pa lahko oporoko sestavimo pri odvetniku, pred sodnikom, v obliki notarskega zapisa. Shranimo jo lahko doma, pri tretji osebi, pri odvetniku, pri notarju.

Z mnogimi vprašanji smo izvedeli še marsikaj. Pomemben podatek pa je, da lahko vse o dedovanju izvemo vsak dan med uradnimi urami v notarski pisarni na sodišču. Prvi obisk pri notarju Janezu Klemencu pa je brezplačen.

Tako smo spoznali še to, kako urediti premoženje že prej, da zaradi tega ne bo slabega spomina na nas.

Zapisala Lizika Vardijan, čanica Univerze za starejše
Fotografije Sinoma Pavlin, koordinatorka Univerze za starejše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

14.3.2018Oceni Katja_J 

Popravek: Pri lastnoročni oporoki (v celoti napisana s svinčnikom) niso potrebne priče. Dve priči sta obvezni, kadar je vsebina oporoke napisana z računalnikom ali jo napiše kdo drug, na njej pa se zapustnik samo lastnoročno podpiše.

14.3.2018Oceni ??? 

Gospa Katja_J se vam ne zdi da lahko z navadnim svičnikom napisano oporoko vsak ki ima radirko spreminja po svoji volji?? Pa tudi s hrambo ni vselej tako, kot navajate. V odvetniških pisarna oporok ne hranijo, svetujejo pa hrambo pri Notarski zbornici Slovenije ki pa stane vsaj 250 € !V mojem primeru je bila oporoka sestavljena pri odvetniku in podpisana v prisotnosti dveh tam zaposlenih pravnikov a šele, ko so z nekaj vprašanji preverili mojo opravilno sposobnost! Osebno s svinčnikom lastnoročno napisane oporoke nikomur ne bi svetoval, če pa že, potem izrecno s podpisi dveh prič ali z notarsko overitvijo!

14.3.2018Oceni kuku lele 

??? napiši svojo oporoko lastnoročno na sekret papir in ne svinjaj več...

14.3.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni ??? 

kuku lele sam imam zadevo poštimano. Ti pa jo zaradi mene lahko napišeš tudi na sekret papir tako, da si z njih rit obrišeš. Bodo dediči vsaj vedeli kaj so podedovali ! En drek!

15.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni IQ 

Po smrti svojca pride na plano POHLEPNOST, in to je problem!!

15.3.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Resnica 

Točno tako! In potem nastanejo težave, izpodbijanja tako na roke napisanih oporok brez prič ali uradnih overitev! Zakonska določila so eno, praksa pa čisto nekaj drugega!

16.3.2018Oceni pljuni istini u oči 

???....nikoli ne boš videl božjega kraljestva...pohlep, pohlep, samo pohlep...

16.3.2018Oceni ??? 

pljuni istini u oči - jebiga ne morem videti tistega kar ne obstaja. Božjega kraljestva tako res ne bom videl. Se pa tolažim z dejstvom, da ga tudi papež ne bo okusil ! Pa ti tudi ne ! Česar ni pač ne moreš konzumirati ali vsaj videti, a ne?? Se pa strinjava okoli človeškega pohlepa. Sicer vsi nismo pohlepneži a to ne pomeni da bomo drugim pustili to kar nam zakonsko pripada. Sicer nobena oporoka ne izkazuje zapustnikovega- oporočiteljevega pohlepa. Pohlepni so lahko samo dediči ! In jaz sem v tem primeru zapustnik- oporočitelj premoženja ki ga nisem dedoval, temveč ustvaril z lastnim znojem in poštenim delom!! To pa želim pravično porazdeliti med svoje potomce. V tem je tudi smisel pisanja oporok!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava