DL: Arex prodan Čehom - Novi lastniki, vse drugo po starem

8.3.2018 | 14:45

Ivan Kralj

Ivan Kralj

Kralj ostaja direktor, od novih lastnikov pa pričakuje pomoč pri bančnih garancijah in izvoznih dovoljenjih – Caviar Biosistem dobil gradbeno dovoljenje – Obrat končan do konca leta 2018

Šentjernejsko orožarsko podjetje Arex z okoli 120 zaposlenimi ima novega lastnika. Od Ivana Kralja ga je kupil češki zasebni sklad RSBC oz. v ta namen ustanovljena družba RSBC Defence.

"Nič se ne bo spremenilo, le lastnik se je zamenjal," je po razkritju lastniške spremembe, ki je bila v začetku prejšnjega tedna objavljena tudi v bazi Ajpesa, povedal donedavni lastnik Arexa Ivan Kralj, ki podjetje vodi že od leta 1994 in direktor Arexa ostaja tudi v prihodnje.

O razlogih za prodajo nam je Kralj povedal, da se je nanjo pripravljal dalj časa, da so imeli več ponudnikov in da vedno iščejo nove izzive, sicer pa pričakuje, da se bo Arex z novim lastnikom lahko v prihodnje razvijal še hitreje. "Potrebovali smo strateškega partnerja, ki nam lahko pomaga pri pridobivanju bančnih garancij in izvoznih dovoljenj," je pojasnil, višine kupnine pa ni želel razkriti.

Kralj se je za prodajo odločil v obdobju, ko družba dosega zelo dobre rezultate. Lani so prodajo povečali za 38 odst., na dobrih 16 milijonov evrov, kar je največ po predkriznem letu 2007, in ustvarili dobra 2 milijona evrov čistega dobička. Družba je podobno visoko rast (okoli 35-odst.) beležila tudi letos – realizacija se bo ob koncu leta po besedah Kralja ustavila pri 22 milijonih evrov.

Družba, ki je nastala iz nekdanje Iskre Pons, orodjarskega dela Iskre, večino svojih izdelkov izvozi. S prodajnim programom strelivo je lani ustvarila dobrih 40 odst. prihodkov, s prodajnim programom orožje pa dobrih 15 odst.

Izvršna direktorja češkega podjetja RSBC Defence sta Petr Novak in Roman Cenek, sicer člana investicijske ekipe skupine RSBC. Ta je osredotočena predvsem v nepremičninske posle, proizvodnjo, obnovljive vire energije, kmetijstvo in okolju prijazne dejavnosti. Njena strategija je konservativno naravnana in usmerjena v dolgoročna vlaganja. Po zadnjih podatkih upravlja za sto milijonov evrov premoženja. Pisarne ima v Londonu, Pragi, New Delhiju in Hongkongu ter od nedavnega tudi v Ljubljani.

Sicer pa se za Ivana Kralja končuje res burno leto. Poleti je s Simonom Lesarjem in Vesno Vesel prevzel uspešno šentjernejsko podjetje Eltas z okoli 45 zaposlenimi in poldrugim milijonom letnega prometa. Poleg tega se z družbo Caviar Biosistem, ki jo lanskega aprila ustanovil s tremi ruskimi partnerji, pripravlja na skorajšnji začetek gradnje obrata za predelavo rib. Projektu so kar nekaj časa nasprotovale okoljevarstvene organizacije, a je družba, v kateri ima Kralj četrtinski lastniški delež, pred nekaj tedni vendarle dobila gradbeno dovoljenje. V šentjernejski industrijski coni Sejmišče bodo začeli graditi februarja, tovarno s 60 do 80 zaposlenimi pa nameravajo zagnati v začetku leta 2019. Naložba je sicer vredna med 5 in 6 milijonov evrov.

Caviar Biosistem ob tem začenja tudi drugo fazo projekta s kaviarjem – v Šentjerneju in Kostanjevici bodo začeli vrtati testne vrtine za termalno vodo, ki jo potrebujejo za gradnjo sofisticiranih podzemnih ribogojnic za vzrejo belug in jesetrov, iz katerih nameravajo pridobivati kaviar.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 21. decembra 2017

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

13.3.2018Oceni Petelinček 

Zanimivo. Za ribje vrste katerih habitat so hladne vode firma Caviar Biosistem v Sloveniji išče termalne vrelce .. Za potrebe vzreje v podzemnih ribogojnicah za katere še nihče na svetu ni niti slišal, kaj da bi jih že uporabljal!! Sicer pa - kaj ni bilo rečeno da bo obrat v Šentjerneju služil le za predelavo in pakiranje kaviarja?? Mutna posla mutnih ljudi !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava