Druženje s Prešernom in Župančičem ob kamniti mizi

13.2.2018 | 10:30

Druženje s Prešernom in Župančičem ob kamniti mizi
Druženje s Prešernom in Župančičem ob kamniti mizi

Na kulturni praznik je bilo v okviru srečevanj ob modri polici pred Humanitarnim centrom RK Novo mesto Druženje s Prešernom in Župančičem ob kamniti mizi. Osrednji del dogodka je bil letos posvečen 140-letnici rojstva akademika Otona Župančiča, ki je z nenadkriljivim obvladovanjem slovenskega jezika in z redkim smislom za ustvarjanje novega besednega zaklada zaznamoval in obogatil našo zakladnico kulture. Njegova plodovita ustvarjalnost, ki jo je predstavila Daša Jontes Culiberg, je za vse čase spojena z žitjem in bitjem Slovencev, iz njegovih zapisov vejeta optimizem, bogastvo belokranjske besede, ljubezen do slovenske besede, do naroda, narodne pesmi in do rodne zemlje. Z otroškimi pesmimi in ugankami je zaznamoval številne mlade rodove, namenil jim je kar štirih od skupaj desetih knjig.

Dogodek je povezovala Anica Bukovec, animatorka druženj ob modri polici, v programu so sodelovali člani Literarne sekcije DU Snovanja, pevka Marija Jerele in mlada recitatorja Eva in Anže. Sooblikovali so ga tudi obiskovalci, ki so po kratkem uvodnem programu recitirali tudi svojo avtorsko poezijo. Druženje ob odprtem ognju smo ob prebiranju poezije popestrili še z belokranjskim plesom plesne skupine, ki se pod vodstvom Marjane Kopač uri na RK. Poskrbeli smo za belokranjsko pogačo in topli napitek, ki je pogrel številne obiskovalce. Na kamnito mizo smo razstavili Župančičeva dela in tipične belokranjske simbole (pisanice, laneni prt in piščalko).

Ćas ob prijetnem druženju je prehitro minil in ob slovesu smo si obljubili, da se ob letu osorej spet snidemo, s Prešernom, ob kamniti mizi.

Zapisala Daša Jontes Culiberg

Galerija

_zh (1)
_zh (2)
_zh (3)
_zh (4)
_zh (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava