90 let Franca Bebarja

12.2.2018 | 13:40

90 let Franca Bebarja

2. februarja je svoj 90. rojstni dan slavil gospod Franc Bebar iz Dragovanje vasi pri Dragatušu. Franc se je komaj 4-leten z očetom, mamo in še štirimi mlajšimi otroki iz Zagorja ob Savi priselil v Črnomelj. Oče rudar je našel delo v rudniku Kanižarica. Težko življenje jih je spremljalo veliko let, saj so se večkrat selili iz enega najemniškega stanovanja v drugega. Usoda jim ni bila naklonjena, najprej je umrl mlajši brat, kmalu pa je za pljučnico zbolela in umrla tudi mama. Frančev oče se je moral ponovno poročiti in družina se je povečala še za pet otrok.

Pred 2. svetovno vojno so kupili hišo v Dragovanji vasi, Franc je bil za pastirja in s fanti so raziskovali opuščeno italijansko skladišče streliva. Vesela otroška igra je vodila v nesrečo in Franc je izgubil dva prsta na desni roki. Težje je dobil zaposlitev, a kljub temu je vse življenje pridno delal v strojnici na Rudniku Kanižarica. Z ženo Anica sta zgradila hišo, Franc pa je bil tudi čebelar in gojitelj sadja.

Skrbi za okolico hiše in za njivo, rad bere knjige in časopise. Posebno mesto v njunem domu pa ima Dolenjski list, saj sta naročena nanj že mnogo let.

Milena Fink

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava