Leskovški kulturniki obudili spomin na Prešernovega prijatelja

12.2.2018 | 11:00

Leskovški kulturniki obudili spomin na Prešernovega prijatelja

Ob slovenskem kulturnem prazniku člani KD Leskovec pri Krškem v sodelovanju s KS Leskovec pri Krškem že tradicionalno pripravljamo Prešernov literarni pohod do Mavzoleja Anastazija Grüna, Prešernovega sodobnika, kjer s prebiranjem poezije počastimo spomin na njuno prijateljstvo. Tokrat smo zaradi neugodnih vremenskih razmer izvedli literarno druženje v OŠ Leskovec, ki nam tudi sicer redno omogoča prostorske pogoje za izvajanje naših dejavnosti.

Najprej je Mirjana Marinčič predstavila manj znane podatke iz življenja grofa Antona Aleksandra Auersperga, pri čemer je izpostavila področja njegovega delovanja kot pesnika, politika, graščaka ter družinskega moža in očeta. Anton Auersperg, s pesniškim psevdonimom Anastazij Grün, je sicer pesmi pisal v nemščini, posebno mesto pa ima tudi v slovenski književnosti, saj je z Nekrologom Prešernu in prevodom slovenskih ljudskih pesmi v nemščino utrl pot slovenskemu jeziku v nemško književnost in preko nje v svetovno. Kot član državnega zbora se je zavzemal za boljši položaj Kranjske, predvsem v finančnem smislu, saj je dosegel znižanje davkov. Podpiral je tudi urejanje nacionalnega vprašanja, vendar ne na škodo nemškega elementa, zato si je nakopal zamero med Slovenci. Kot graščak se je izkazal kot dober gospodar, kajti po prevzemu zadolženih gospostev Šrajbarski turn in Krško je le-ti hitro spravil v red, predvsem z dohodki od vinogradov. Poročil se je z Marijo grofico Attems, znamenito slikarko tihožitij. Njun sin Teodor je še mlad umrl ob nesrečnem padcu s konja in z njegovo smrtjo je izumrla veja grofov Auerspergov na leskovškem gradu. Vsi trije (Anastazij Grün, njegova žena Marija in njun sin Teodor) so pokopani v Mavzoleju.

V nadaljevanju našega druženja je sledil recital Prešernovih pesmi, posebej prisrčen pa je bil nastop dečka Tristana Bunetića, ki je zapel Zdravljico. V društvu se zavedamo kulturno-zgodovinske vrednosti žal propadajočega Šrajbarskega turna in grobnice Auerspergov. Z literarnimi pohodi do Mavzoleja želimo oživiti spomin na nekdaj mogočne lastnike leskovške posesti. Omenjeno kulturno dediščino smo lani predstavili dvema skupinama avstrijskih turistov, članov zgodovinskega društva. Pozitiven odnos do ohranjanja kulturne dediščine pa je pokazala tudi občina Krško, ki je zagotovila finančna sredstva za nujna obnovitvena dela na Mavzoleju. KD Leskovec pa novih idej za oživitev Mavzoleja ne manjka.

Tekst: Mojca Pacek
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_zleskovec (1)
_zleskovec (2)
_zleskovec (3)
_zleskovec (4)
_zleskovec (5)
_zleskovec (6)
_zleskovec (7)
_zleskovec (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava