Velik interes za programe na Ekonomski in trgovski šoli Brežice

11.2.2018 | 12:00

Velik interes za programe na Ekonomski in trgovski šoli Brežice
Velik interes za programe na Ekonomski in trgovski šoli Brežice
Velik interes za programe na Ekonomski in trgovski šoli Brežice

V petek, 9. februarja, in v soboto, 10. februarja, sta na Ekonomski in trgovski šoli Brežice potekala informativna dneva, ki ju je koordinirala Helena Medved Ivanuš. Naša šola tudi letos razpisuje dva štiriletna programa, in sicer ekonomski tehnik in predšolska vzgoja, 2-letni diferencialni program ekonomski tehnik (poklicno-tehnično izobraževanje) ter triletni program trgovec. Istočasno je v prostorih Višje strokovne šole Brežice potekala predstavitev višješolskega programa ekonomist, ki je na naši šoli nadgradnja srednješolskim programom in v katerega se lahko vpišejo vsi, ki so končali katerokoli srednjo šolo.

Na informativnem dnevu so dijaki vseh programov s pomočjo mentorjev prikazali svoje spretnosti, sposobnosti in znanja, tako na kulturnem, športnem, kakor tudi strokovnem področju, na katerem se izobražujejo.

V avli šole smo pripravili kratek sprejem za starše in učence osnovnih šol. Z mentorico Patricijo Rudolf so dijaki predšolske vzgoje pripravili kratek kulturni program. Obiskovalce je pozdravila tudi ravnateljica Mojca Tomažin. Zaželela jim je dobro počutje na naši šoli, predvsem pa uspešno odločitev o vpisu na izbrano srednjo šolo.

Po končanem uvodnem delu je o šoli, o možnostih nadaljnjega izobraževanja in pomembnih datumih spregovorila svetovalna delavka šole Alenka Pečnik Kranjec. Pridružile so se ji tudi vodje posameznih programskih učiteljskih zborov Urška Senica, Hermina Vučajnk, Mira Starc in Mojca Ogorelc. Spregovorile so o znanjih in veščinah, ki jih dijaki pridobijo v okviru posameznih programov, predvsem pa tudi o zaposlitvenih možnostih. Na koncu se jim je pridružila tudi Elena Mlakar, koordinatorica projektov Erasmus+. Še posebej je opozorila na osebno rast in izkušnje, ki jih dijaki pridobijo s sodelovanjem v različnih mednarodnih projektih in opravljanjem prakse v tujini. Ta se bo letos izvajala na Portugalskem.

Za učence in starše smo odprli tudi nekaj učilnic, kjer je potekal pouk. Povabili smo jih k pouku matematike, slovenščine, angleščine in nemščine.

Zadnjo točko informativnega dne smo postavili v telovadnico šole. Na poti do telovadnice so si obiskovalci lahko ogledali razstavo na temo zimskih olimpijskih iger »Plakati in bakle« pod mentorstvom Lojzeta Konca. Po ogledu telovadnega nastopa našega telovadca Bena Kunsta (mentor Albert Žnidaršič) smo obiskovalce povabili k predstavitvi izdelkov dodatnih aktivnosti, natečajev in projektov, ki se jih dijaki udeležujejo v okviru različnih strokovnih in splošnih predmetov. Prav tako pa smo jim posredovali še dodatne informacije za lažjo odločitev o izbiri nadaljnjega šolanja.

Dragi učenci, odločitev o izbiri poklica zagotovo ni lahka odločitev. Pomembno je, da pri odločitvi upoštevate svoje želje in interese. V kolikor se boste odločili za izobraževanje na naši šoli, se bomo trudili te interese razvijati in negovati. Trudili se bomo za vašo, torej tudi za našo rast. Kakor pravi tudi naš slogan: »Ker nam je mar za vsakogar.«

Helena Medved Ivanuš
Foto: Metka Galič

Galerija

_zinfo (1), _zinfo__1_
_zinfo (10), _zinfo__10_
_zinfo (11), _zinfo__11_
_zinfo (12), _zinfo__12_
_zinfo (13), _zinfo__13_
_zinfo (14), _zinfo__14_
_zinfo (15), _zinfo__15_
_zinfo (16), _zinfo__16_
_zinfo (17), _zinfo__17_
_zinfo (18), _zinfo__18_
_zinfo (19), _zinfo__19_
_zinfo (2), _zinfo__2_
_zinfo (20), _zinfo__20_
_zinfo (21), _zinfo__21_
_zinfo (22), _zinfo__22_
_zinfo (23), _zinfo__23_
_zinfo (24), _zinfo__24_
_zinfo (25), _zinfo__25_
_zinfo (26), _zinfo__26_
_zinfo (27), _zinfo__27_
_zinfo (28), _zinfo__28_
_zinfo (29), _zinfo__29_
_zinfo (3), _zinfo__3_
_zinfo (30), _zinfo__30_
_zinfo (31), _zinfo__31_
_zinfo (32), _zinfo__32_
_zinfo (33), _zinfo__33_
_zinfo (34), _zinfo__34_
_zinfo (35), _zinfo__35_
_zinfo (36), _zinfo__36_
_zinfo (37), _zinfo__37_
_zinfo (38), _zinfo__38_
_zinfo (39), _zinfo__39_
_zinfo (4), _zinfo__4_
_zinfo (40), _zinfo__40_
_zinfo (41), _zinfo__41_
_zinfo (42), _zinfo__42_
_zinfo (43), _zinfo__43_
_zinfo (44), _zinfo__44_
_zinfo (45), _zinfo__45_
_zinfo (46), _zinfo__46_
_zinfo (47), _zinfo__47_
_zinfo (5), _zinfo__5_
_zinfo (6), _zinfo__6_
_zinfo (7), _zinfo__7_
_zinfo (8), _zinfo__8_
_zinfo (9), _zinfo__9_

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

11.2.2018Oceni Jozi 

Teh poklicev je že sedaj na trgu preveč, oziroma nimajo zaposlitve!

11.2.2018Oceni Jozek 

Program ekonomski tehnik je že vsaj deset let na trgu dela neizkan ,

11.2.2018Oceni pepi 

Pri nas je še vedno važna šola in ne praktično znanje. Se bo že kje kaj našlo, če imaš pravo stopnjo izobrazbe. Kaj, ni tolk važno.

11.2.2018Oceni Kar je res, je res 

pepi šola je pomembna saj ti nudi znanje ki ga prenašaš v prakso. Verjamem da zna nekdo izredno dobro popravit pipo, vendar jo ne zna izdelati. Če bi držala tvoja trditev, pa tudi kmetje svojih frocov ne bi rinili na agronomske fakse. Ja madona, kdo pa ima prakso iz kmetovanja če ne njihovi očetje ;-))!! Kot je sklepati misliš da imaš vse potrebno praktično znanje in se ti dela krivica ker ne dobiš delovnega mesta vodje podjetja ali vsaj oddelka ... Bo treba še malo v šolo. pa mogoče bo tudi to ;-))!

12.2.2018Oceni krneki 

Ona skodrana lepotica ima pa kar seksi noge :)

12.2.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni role 

Nekoč so bili gimnazijski maturanti najbol zvesti komunistični psički in kam so nas pripeljali ti polpismeni kvazi izobrazenci . Nič niso uporabnega znali pa so svojo delovno mesto branili s rdečo partijsko knižico ,. Mladi pejte v šole ,ki vas bojo kaj pametnega in uporabnega naučile

12.2.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar na smeh mi gre 

role in kaj priporočaš? Najbolj lagodno se živi z diplomo teološke fakultete. Prednost tega poklica je tudi v tem, da izveš vse o vseh, ki se ti izpovedujejo. Spolno življenje imaš urejeno po meri - če že nisi hetero so dovoljene in institucionalno zaščitene tudi vse druge spolne prakse. Če se razve da rad " masiraš" otročiče, te firma prestavi v drugo faro. Daleč stran ali celo v tujino, kjer lahko začneš na novo ;-))!! Pomemben pa je tudi finančni vidik. Denarja ti nikol ne zmanjka in davčna se lahko le slika ;-))! Kako pa je bilo in je z gimnazijskimi maturanti, pa: ti ljudje so vsaj obiskovali gimnazijo če jo že končali niso. Poznam nekdanjega novomeškega gimnazijca katerega najboljša ocena je bila trojka. Pa je šel na teologijo in jo seveda zelo uspešno tudi končal. Do upokojitve je zasedal vidna mesta v firmi. To je menda tudi edina fakulteta, kjer vsi študenti diplomirajo le če jih še pred končanjem študija preveč ne zasrbi med nogami. Srbečico pa je dovoljeno blažit že takoj po končanem študiju. Torej mladi fantje! Teološka fakulteta nudi znanja za močno deficitaren poklic poln benificij! Delodajalec odprtih rok sprejme vsakega. Zagotovljena služba, prihodki, socialna varnost, pokojnina, napredovanja možna vse do uprave in zabava vseh zvrsti! Navali narode ;-))!

13.2.2018Oceni pepi 

kar je res itd, gre konkretno za zaposlovanje po zaključku šolanja, v članku in prvih dveh komentarjih omenjenih smeri izobraževanja in ne vse tisto, kar si povsem brez veze natrosil. Program več ni iskan kot nekoč in to je to. Se pač znajde vsak kot se in učimo se vse življenje.

13.2.2018Oceni Kar je res, je res 

pepi že v naslovu piše : Velik interes za programe na Ekonomski in trgovski šoli Brežice. Torej ne gre samo za ekonomsko smer, temveč še za katero drugo. Se strinjaš?? Zaposljivosti po končanem šolanju pa je vsak dan večji problem. Je pač tako, da je poklic duhovnika res deficitaren, je pa zaposlovalec znan, služba in kar je povezano z njo ( zdravstveno varstvo, pokojninsko zavarovanje, domovi za ostarele in še kaj ) pa zagarantirana. So pa tudi drugi deficitarni poklici, predvsem tisti tehnične narave. Lahko na dolgo in široko razpredamo o pomanjkljivostih našega izobraževalnega sistema, toda to vseeno ne bo zmanjšalo brezposelnosti med mladim i ali njihovega zanimanja za poklicne ali srednje šolske smeri izobraževanja. Vsi vemo, da so taki poklici na trgu dela iskani, toda mizerno plačani, delavci pa so večinoma prekarci. In kako naj se potem mladi odločajo za tovrstne poklice?? Dragi pepi, vidiš nič " kar brez veze ne trosim" !! Vse je kruta realnost !!

13.2.2018Oceni pepi 

Kar je res in kruta realnost je to, da ni nikakršnega pregleda pri vseh smereh, vsaj javno ne, kaj družba potrebuje. Bil sem v tem "hecu" kar nekaj časa. Ni planov potreb, vsaj sedaj ne vem zanje. Pa bi morali bit in to znani vsem zainteresiranim. Težko je, ko šola navija zase in zaposlene, heca mladino, ki v določenih izobraževanjih nima možnosti zaposlitve-pa pustimo "VIP" način, oni svoje odbrenkajo, mladina ti se pač znajdi kakor veš in znaš. Ok, mladina mozga po šolah, se utruja z nekimi podatki, v določeni meri se že v šolah "obrabi", premleva kup podatkov, ki ji ne bodo nikoli koristili in vsega naveličana, pristane kjer pač pristane. Že osnovnošolski sistem je prava groza. In gremo v nov, neznan svet, čedalje več v tujino. O duhovnikih pa nebi, je čist mimo.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava