Pust in krofi - Don don jih bo prodal tri milijone

10.2.2018 | 16:20

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

30 minut boste potrebovali za pripravo okusnih presnih krofov. Foto: Arhiv časopis novice Svet24

30 minut boste potrebovali za pripravo okusnih presnih krofov. Foto: Arhiv časopis novice Svet24

Pustni čas, priložnost za šegavost in da si nadenemo masko, zaznamuje tudi priljubljena sladica krof. Krofi so namreč del pustnega časa, Slovenci pa najraje posegamo po klasičnih - z marmeladnim polnilom in sladkornim posipom. Peki v tem času ocvrejo precej več krofov kot sicer.

V Don donu, kjer so lani v pustnem času za slovenski trg ocvrli dva milijona krofov blagovne znamke Tvojih 5 minut, jih bodo letos predvidoma tri milijone. Največ je klasičnih krofov z marmeladnim polnilom in sladkornim posipom, ti predstavljajo 90 odstotkov celotne prodaje v tem obdobju.

Klasičnim krofom sledijo ostali krofi v ponudbi Don don - krof z vanilijevim polnilom in čokoladnim prelivom, lešnikovim polnilom in čokoladnim prelivom, zelo dobro pa je na trgu sprejet tudi krof Bela harmonija s polnilom gozdnih sadežev in prelivom iz bele čokolade.

Mlinotest je od začetka leta slovenskim potrošnikom ponudil 2,5 milijona krofov, v pustnem času pa jih prodajo skoraj toliko kot v preostalih mesecih skupaj. Tudi v Mlinotestu v Sloveniji prodajo največ klasičnih krofov, medtem ko so v tujini zelo priljubljeni in zaželeni tudi z vanilijevo in čokoladno kremo polnjeni krofi.

Med Slovenci so priljubljeni tudi trojanski krofi. V Gostinskem podjetju Trojane jih v pustnem času, od debelega četrtka do pepelnične srede, ocvrejo okoli 80.000, medtem ko jih ob normalnih dnevih za prodajo pripravijo približno 5000.

Uganete, koliko krofov bi si lani lahko kupili s povprečno neto plačo?

Na Statističnem uradu RS so v teh dneh preverili, kako so se v zadnjih letih spreminjale cene krofov.

Leta 2007 smo za krof plačali 0,60 evra; 2011 je bila cena 0,76 evra; 2012 in 2013 0,73 evra; 2015 0,66 evra; 2016 0,68 evra; in 2017 0,71 evra.

V 2017 je bil povprečno za 3 cente dražji kot leta 2016.

Na uradu so še izračunali, da bi si s povprečno neto plačo lahko lani kupili približno 1620 krofov.

Zdravi presni krofi za sladke maškare

Če želite letos presenetiti z drugačnimi, a kljub temu odličnimi in še bolj zdravimi krofi, vam v nadaljevanju predstavljamo recept za pripravo presnih krofov. Preizkusite!

SESTAVINE ZA TESTO

Za pripravo krhkega testa za štiri krofe boste potrebovali pol skodelice mandljeve moke, skodelico in četrt kokosa, ščepec soli, 3 jedilne žlice medu, ščepec vanilje v prahu, 2 jedilni žlici kakavovega masla.

SESTAVINE ZA MARMELADO

Za štiri krofe boste potrebovali četrt skodelice zamrznjenih ali svežih malin, jedilno žlico medu in jedilno žlico semen čije. Po želji lahko pripravite tudi drugačno marmelado, le sadje zamenjajte.

SESTAVINE ZA GLAZURO

Ti krofki bodo nekoliko drugačni, saj bodo imeli namesto sladkornega posipa zdravo glazuro. Potrebujete 3/4 skodelice indijskih oreščkov (pred uporabo jih namočite za najmanj 3 ure), 3/4 skodelice kokosovega mesa ali indijske oreščke, pol skodelice kokosove vode, 2 jedilni žlici medu, ščepec vanilje, ščepec soli in četrt skodelice kokosovega masla.

PRIPRAVA

V mešalnik vsujte mandljevo moko, kokos, sol in zmešajte, v maso postopoma dodajajte med in vaniljo ter mešajte tako dolgo, da dobite enotno maso oziroma testo. Razdelite na štiri enake dele.

Nato zmeljite maline, semena čije in med, dokler ne dobite enotne zmesi – marmelade. Postavite jo v hladilnik za 30 minut.

Del testa razdelite na tretjine. Vzemite tretjino, preostali dve tretjini pa oblikujte v žogo in v sredini s prstom rahlo potisnite navzdol. V vdolbino dajte žlico marmelade. Prvo tretjino testa sploščite v krog, ki bo dovolj velik za pokrivanje malinovega nadeva. Položite čez nadev in robove nežno potisnite navzdol. Ponovite s preostalimi hlebčki in postavite v hladilnik.

Za pripravo glazure zmeljite indijske oreščke, kokos, kokosovo vodo, med, vaniljo in sol, da nastane gladka krema. Na koncu dodajte kokosovo olje. Prelijte v skledo in postavite v zamrzovalnik za 45 minut. S strnjeno glazuro po želji okrasite krofe.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava