DL: Glasbena skupina Pulover - Preprost recept: izkušnje in svežina

22.1.2018 | 12:50

Člani glasbene skupine Pulover zatrjujejo, da še niso rekli zadnje besede. (Foto: M. B.-J.)

Člani glasbene skupine Pulover zatrjujejo, da še niso rekli zadnje besede. (Foto: M. B.-J.)

Andrej Kmetič iz Črnomlja je pred časom po glasbenem premoru kot inštrumentalist nastopil s pevko Mihaelo Škof in takrat prišel do ideje, da bi v Črnomlju ustanovili novo glasbeno skupino. Glasbeniki so se začeli zbirati in igrati v začetku leta 2016, sredi lanskega leta pa se je dokončno oblikovala zasedba skupine, kakršna je danes. Ime so ji dali Pulover, to pa zato, ker je bil prav takrat, ko so tuhtali, kako naj se imenujejo, kitarist Jože Miketič oblečen v lep siv pulover.

Poleg že omenjenih pevke Mihaele Škof, Miketiča in Kmetiča, ki igra na klaviature, sta v skupini še basist Jure Matkovič in bobnar Martin Gričar. Vsi so iz Črnomlja in njegove okolice in se že skoraj 20 let ukvarjajo z glasbo. So torej izkušeni inštrumentalisti, le pevka je novost, saj do predstavitvenega koncerta, ki so ga imeli minuli petek v črnomaljskem Jazz klubu Gero, ni pela na odru.

»Spleteni smo po recepturi izkušenj in svežine, torej izkušnje pri fantih in svežina pri dekletu. To je recept, ki se je na odru vedno obnesel,« pove Kmetič. Vsi štirje inštrumentalisti so bili ali so še vedno člani različnih glasbenih skupin. Spremljali so folkloriste ter igrali različne zvrsti glasbe, od etna do rocka. »Skratka, gibali smo se po celotni glasbeni sceni, sledi naših glasbenih poti pa so vidne v glasbenem izboru Puloverja, ki je koktajl bluza, soula, džeza in popa, ki temelji na ženskem vokalu. Vsak član je prinesel v skupino nekaj svojega,« še doda Kmetič.

Pred petkovim prvim javnim nastopom, na katerem so nastopili zastonj, je imel Pulover več nastopov v zaprtih družbah, kjer je bil dobro sprejet. Zato so se glasbeniki tudi odločili, da nastopijo javno, čeprav so zatrdili, da ne nameravajo ustvarjati glasbene kariere in se tudi ne bodo dali na trg, da bi jih raztrgal. Seveda so pripravljeni nastopati po Beli krajini in izven njenih meja, če jih bodo povabili, ne načrtujejo pa turnej, saj nihče od njih ne živi od glasbe.

Za njih je glasbeno ustvarjanje sprostitev po napornih delovnih dneh. Igrajo zato, da se imajo dobro, in prav dobro počutje je njihova rdeča nit. Zatrjujejo, da bodo obstajali, dokler se bodo imeli fajn, in prav zaradi te spontanosti so prepričani, da Pulover ne bo muha enodnevnica.

Doslej še nimajo lastnih skladb. »Ustvarili pa smo repertoar, v katerem smo se našli, in vemo, v katero smer bomo šli. Imamo veliko idej, delovne vneme in pozitivnih vibracij. Čez zimo bodo zagotovo nastale tudi lastne skladbe,« so prepričani člani skupine Pulover, katerih moto je: »Nismo še rekli zadnje besede!«

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 2. novembra 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava