Na pot ... Na Bizeljsko!

11.1.2018 | 13:40

Na pot ... Na Bizeljsko!
Na pot ... Na Bizeljsko!
Na pot ... Na Bizeljsko!

Z željo po izkustvenem spoznavanju lokalne turistične ponudbe smo se z ekipo Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice včeraj odpravili na Bizeljsko. Ni naključje, da smo, v pretežno vinogradniško usmerjenem gričevnatem naselju, najprej obiskali znamenito Najgerjevo repnico. Repnice (jame, izkopane v kremenčevem pesku), so včasih uporabljali za shranjevanje repe, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime, danes pa jih mnogi vinogradniki uporabljajo za shranjevanje in pokušino vin.

Kot zanimivost; včasih jih je bilo na tem območju več kot 200, danes okoli 100, od tega jih je bilo v zadnjem času 40 obnovljenih za lastne potrebe, le 5 pa se jih uporablja v turistične namene.

Zanimive freske na stenah, zgodbe iz preteklosti, ki jih s posebnim čarom v očeh predstavi gospodarica, degustacija odličnih vin, in pogostitev z domačimi dobrotami.. vse to doživite v slabi uri vodenega ogleda repnice, na koncu pa lahko v domači trgovini kupite tudi kakšno steklenico vina za domov.

Kot zanimivost; Najgerjevo repnico letno obišče več kot 10.000 obiskovalcev iz celega sveta. Eden izmed razlogov za to je prav gotovo tudi ta, da so njihova vrata za obiskovalce vedno odprta. Sprejmejo tako manjše, kot tudi večje skupine.

Pot iz Brezovice nas je vodila proti Bizeljskem, kjer smo se ustavili pri Berkovičevih.

Priznamo, da je bil obisk Berkovičev sprva za nas malce nenavaden, predvsem drugačen od pričakovanja, saj je celotna izkušnja degustacije njihovih vin precej drugačna od ostalih, kot smo jih vajeni v Posavju, pa tudi drugje. Pri Berkovičevih je celoten obisk posebna izkušnja, ki jo priporočamo vsem zahtevnim ljubiteljem vina. Sprejmejo nas, kot bi bili pri njih doma, še več, prve besede gospodarja Bojana so bile: »Želim, da se počutite kot doma«.

Ob kozarcu vina (odločili smo se za rdeča vina), ki je res nekaj posebnega, smo skozi pogovor izvedeli veliko idej in razmišljanj odličnega bizeljskega vinogradnika. Umetnik po duši in poet v predstavljanju vin nas je navdušil s svojimi razmišljanji in odličnimi vini, hčerka Šaha pa presenetila z odličnim srninim golažem, domačim kruhom in kruhovimi cmoki.

Kot zanimivost: Pri Berkovičeh ne bodo razočarani niti najbolj zahtevni gostje. Tako ekstraktna rdeča vina na kontinentu, kot jih pridelujejo pri njih, so prava redkost in sorti merlot in cabernet sauvignon sta na območju, kjer sta večinska predstavnika rdečih sort modra frankinja in žametna črnina, resnično nekaj posebnega.

Siti od odličnega kosila, pa vendar se nismo mogli upreti temu, da se ne bi ob poti, ki nas je vodila mimo Gostilne Šekoranja, ustavili še pri njih. Družina Šekoranja tu nadaljuje dolgoletno tradicijo gostilne na Bizeljskem. Njena starost še ni dognana, pravijo pa, da zagotovo šteje več kot dve stoletji. Prijazen sprejem nam je zaželel sin Marko, ki je z veseljem z nami popil kavo in nas pogostil z odličnimi domačimi sladicami, po domači in okusni hrani pa je zadišalo tudi iz sosednjih miz. Marko nam je še povedal, da je pretežen del njihovih gostov iz Zagreba, lega ob pomembnih cestnih povezavah in dolgoletna tradicija, pa jim pomagata pri tem, da se gostje k njim vedno znova radi vračajo.

Kot zanimivost; Velikokrat se sprašujemo, kje je mogoče poskusiti dober kos ajdovega kolača? V Gostilni Šekoranja je v ponudbi prav vsak dan, postregli so nam še vročega, in priznamo, da se je kar topil v naših ustih. Tudi štruklji in ostale sladice so naravnost odlične.

Naša zadnja postojanka je bilo Bukovje, kjer smo obiskali Babičeve, ki so v lokalnem območju znani, kot zelo dobri pridelovalci vin, pred približno 20 leti pa so se odločili, da na ogled postavijo tudi svojo zbirko majolik, ki se iz leta v leto vztrajno veča. V zbirki imajo sicer največ majolik iz Slovenije, ogromno pa jih je tudi iz drugih držav iz celega sveta. Velike, majhne, papirnate, steklene, keramične ... vseh barv in oblik jih je. Po pripovedovanju Babičeve je marsikateri gost, ki jih obišče nad zbirko tako navdušen, da jim kasneje prinese ali pošlje kakšno iz svojega kraja, iz svoje države. Zanimalo nas je tudi, katera je njena najljubša majolika. Pravi, da so ji vse zelo pri srcu, posebej veliko pa ji pomeni steklena majolika, ki ji jo je podaril župan občine Brežice, Ivan Molan, leta 2015, ko je bila izbrana za »Kmetico leta«. Prepričala nas je tudi s svojimi mojstrovinami v kuhinji in nam ponudila odličen ajdov kolač.

Kot zanimivost; Največja majolika v zbirki sprejme kar 7 litrov tekočine, najmanjša pa je tako majhna, da je skorajda nismo opazili.

Bizeljsko ni samo kraj, kjer so vinogradi in repnice. Gričevnat svet se ponaša s svojimi kulinaričnimi posebnostmi, tu najdemo tudi največjega zasebnega proizvajalca vrhunskih penin Isteniča, etnografske zbirke in zbirke starin, pohodniške in kolesarske poti, ter hišo, kjer je svojo duhovniško službo začel nadškof Anton Martin Slomšek. K njim se bomo zagotovo še odpravili, k obisku vabimo tudi vas.

ZPTM Brežice

Galerija

Ogled ponudniki Bilzeljsko1-14 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-17 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-18 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-20 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-21 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-22 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-24 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-26 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-27 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-29 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-33 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-36 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-43 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-49 (Medium)
Ogled ponudniki Bilzeljsko1-7 (Medium)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava