Na Emi 2018 tokrat tudi Novomeščana s skupino Indigo

11.12.2017 | 13:30

Indigo na Emi 2018 (Vir. Indigo arhiv)

Indigo na Emi 2018 (Vir. Indigo arhiv)

Naslovnica albuma (arhiv Indigo)

Naslovnica albuma (arhiv Indigo)

Utrinek iz snemanja videospota za skladbo Drugačna v Klevevžu (Indigo arhiv)

Utrinek iz snemanja videospota za skladbo Drugačna v Klevevžu (Indigo arhiv)

CD Indigo - Drugačna (Indigo arhiv)

CD Indigo - Drugačna (Indigo arhiv)

S skladbo Vesna se bo na Emi 2018 predstavila skupina Indigo. Avtorica besedila in pevka skupine Anja Pavlin (tudi članica skupine Tretji kanu ) in pevec skupine Maj Valerij prihajata iz Novega mesta, skupino pa sestavlja še basist Anže Čuček in producent Peter Penko. Predizbor in finalni izbor bosta februarja 2018. V predizboru se bo predstavilo 16 pesmi, v finalnem izboru bomo slišali najboljših osem.

Indigo - Biografija

Začetki skupine Indigo segajo v leto 2011, ko se je bend formiral. S takratno 5 člansko zasedbo so v studiu pri basistu Anžetu Čučku posneli prvo, akustično skladbo »Se še spomniš« za katero so posneli tudi video. Nastajali so avtorski komadi, ki so jih pri producentu Petru Penku začeli snemati konec leta 2012. Naslednje leto (novembra 2013) je izšel njihov debitantski album in istoimenski singel z naslovom »Drugačna«. Na albumu lahko slišimo enajst avtorskih skladb.

Singel »Drugačna« je dobil tudi video spremljavo. Za videospot, ki so ga posneli v lastni režiji so januarja 2014 na festivalu svobodne video produkcije v Kamniku prejeli tudi prvo nagrado (Zlata Ribica). Spot za skladbo Drugačna so snemali na več lokacijah, predvsem pa si lahko v njem ogledate lepote dolenjske prestolnice (center Novega mesta, Kettejev drevored, Ragovski most, Loka), dogajanje pa se stopnjuje do okoliških gozdov in prečudovite pokrajine Klevevža pri Šmarjeških toplicah. Kot pri prvem video projektu je vse potekalo v lastni režiji pod taktirko Maja Valerija, v igralskih vodah pa se je preizkusila Tjaša Pavlin.

Na prelomu leta 2013/ 2014 so bili kot predlog Andreja Karolija na Valu 202 izbrani za popevko tedna, skladba pa se je začela vrteti tudi po drugih radijskih postajah in je pri poslušalcih vzbudila veliko zanimanja. Za popevko tedna sta bili kasneje izbrani tudi skladbi: »Kresnice« (avgust 2014) in »Se še spomniš Peter Penko Remix« (januar 2015). Tudi ostale skladbe so bile lepo sprejete na radijskih postajah širom slovenske glasbene krajine.

Videospot za skladbo Se še Spomniš (Peter Penko Remix), prav tako posnet v lastni režiji je bil v oddaji Točka izbran za TOP 40 izbor najboljše slovenske avdio&video produkcije 2014.

Točka leta 2014: Indigo - Se še spomniš (Peter Penko remix), za sodoben alternativni pop v materinem jeziku, za slo audio produkcijo, ki sodi v leto 2014, za konceptualno dovršeno muziko. Plus še za izid albuma prvenca in minimalistično ter estetsko videografijo.

.........................................................................................................................................

Po izboru dveh glasbenih urednikov iz Vala202 (Andrej Karoli in Jernej Vene iz Vala 202) je album Drugačna postal tudi eden izmed naj albumov leta 2014.

...........................................................................................................................

Jure Matoh je v recenziji albuma Zapisal:

»Prvenec mlade alter-rock skupine Indigo z naslovom Drugačna je v zadnjem času en izmed inovativnejših albumov pri nas. Ob površnem poslušanju se zdijo skladbe enostavne, a brž ko se spustimo globlje, naletimo na kompleksne teme in doskpopovske, na čase temačne melodije. Indigu uspeva nekaj, za čemer glasbeniki stremimo skozi celotno svoje ustvarjanje: iz preprostih melodij ustvarjajo nekonvencionalno svežo vsebino.

Na trenutke psihedelične kitare dopolnjujejo godalni vložki, ki koncept albuma popolnoma zaokrožujejo v suvereno celoto. Prekaljeni mojster zvoka, producent Peter Penko, je na aranžmajih pustil svoj pečat, glasba se odlično dopolnjuje z elektronskimi "glitch" elementi, čutiti je tudi prizvok industriala, trip-hopa ter dubstepa. Saksofon na neobičajnih mestih dodaja zvoku Indiga poseben čar ter pridih preteklosti, ki se v popolnosti meša z nemotečimi industrialnimi vložki.

Žanrsko je glasba dovolj široka, Indigo pa se dobro zavedajo, da na album ni potrebno tlačiti vsega, kar premorejo - vseeno pa poslušalca pustijo hrepenečega po še.

Album je podkrepljen z izvrstno fotografijo pevca in saksofonista Maja Valerija ter zanimivim dizajnom ovitka, ki sam po sebi pripoveduje neko zgodbo.

"Drugačna" je temačna, a vseeno nosi v sebi dovolj pozitivizma in zrcali preboj mlade skupine v današnjo neusmiljeno glasbeno sceno - naj jim z drugačnostjo uspe!«

Vir:http://www.zvpl.com/glasba/recenzije/skupina-indigo-predstavlja-cd-drugacna/ (februar, 2014)

AP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava