DL: 25 let podjetja Sitik - Ohranjajo dediščino patra Ašiča

14.11.2017 | 14:45

Čajnica z zeliščno lekarno v stiškem samostanu, kjer podjetje Sitik že 25 let skrbi za ohranjanje bogate zeliščarske dediščine patra Simona Ašiča. (Foto: G. Stopar)

Čajnica z zeliščno lekarno v stiškem samostanu, kjer podjetje Sitik že 25 let skrbi za ohranjanje bogate zeliščarske dediščine patra Simona Ašiča. (Foto: G. Stopar)

V stiškem samostanu ohranjajo bogato zeliščarsko tradicijo in zapuščino najbolj znanega poznavalca zdravilnih rastlin pri nas, patra Simona Ašiča, ki je v tukajšnjem samostanu s krajšimi prekinitvami bival kar 73 let. Zdravilne dotike narave namreč v slovenske domove že 25 let prinaša podjetje Sitik, kjer so ponosni, da lahko bogato znanje in izkušnje patra Ašiča delijo naprej.

Ime podjetja Sitik izhaja iz legende. Ptiček je namreč v latinščini pel: »Sit hic!« kar v prevodu pomeni »Tukaj naj bo!« Na mestu, kjer je ptiček pel, so tako zgradili samostan, ki v Stični stoji še danes, pa tudi prvotno ime kraja je bilo v nemškem jeziku Sitich.

»Pater Simon Ašič je z ljubeznijo sprejemal bolnike in jim iz zakladnice svojega znanja svetoval o zdravilnih rastlinah. Uporabljal je jabolčni kis, glino ter mazila, čajne mešanice in tinkture na osnovi zdravilnih rastlin. Rezultate zdravljenja si je skrbno zapisoval in tako so nastale njegove recepture za mnogotere zdravstvene tegobe,« pripoveduje Barbara Kozan, mag. farm., strokovna sodelavka v podjetju Sitik. Po Ašičevi smrti se je nato pokazala potreba, da bi ohranili in širšemu krogu ljudi omogočili dostop do njegove zapuščine, še pove.

Tako je Cistercijanska opatija Stična leta 1992 ustanovila družbo Sitik. Pater Simon Ašič je bil namreč že za časa svojega življenja najbolj poznan stiški menih, ki je z veliko dobrote in potrpežljivosti obiskovalcem razdajal svoje zeliščarsko znanje, pridobljeno s študijem iz takrat dostopnih literatur, izkušnje drugih strokovnjakov pa je dopolnjeval z lastnimi. Cistercijanska opatija ima od leta 2000 za izdelke, ki jih izdeluje po Ašičevih recepturah, registrirano tudi lastno blagovno znamko.

V podjetju, kjer je danes zaposlenih 19 ljudi, pripravljajo različne čajne mešanice, tinkture in mazila. Kot pravi sogovornica, so za samozdravljenje primerni tudi pripravki iz gline, kot so glineni obkladki, glina za obloge ali glina v prahu, ob tem ponujajo še prečiščeno glino v prahu za uživanje. Med njihovimi izdelki najdemo stiško grenčico ter poznan jabolčni kis patra Simona Ašiča, pa tudi zeliščni kis. Verjetno edini pri nas izdelujejo seneni drobir, ki ga po izročilu ljudske medicine priporočajo za lažji porod, še pove.

Podjetje, v katerem pripravke izdelujejo po Ašičevih recepturah, je skozi čas rastlo. Tako so denimo leta 1994 prodali 2.700 litrov jabolčnega kisa, leta 2010 že 400.000 litrov, pove strokovna sodelavka. »Povpraševanje po tovrstnih izdelkih po naših opažanjih narašča. Ljudje spoznavamo, da si velikokrat lahko pri določeni tegobi ob ustreznem svetovanju pomagamo sami,« dodaja.

Največ sicer kupci segajo po čajnih mešanicah, na podjetje pa se obračajo različni ljudje, od mladih deklet do doječih mamic, starejši denimo pogosto iščejo pripravke za samozdravljenje za pomoč pri povišanem holesterolu, povišanem tlaku ali razdraženem črevesju. Med kupci so tudi večje trgovske verige ter lekarne in specializirane trgovine, svoje izdelke pa izvažajo tudi na Hrvaško, kjer je jabolčni kis na voljo v trgovinah, čajne mešanice in mazila pa v lekarnah.

V sklopu podjetja delujeta čajnica in zeliščna lekarna patra Simona Ašiča ter Samostanska vrtnarija Stična. Pomemben del poslovanja je tudi svetovanje. »Vedno povprašamo, ali je bil kupec na primer že pri zdravniku, če presodimo, da je bolezen resna in samozdravljenje ne bo dovolj. Pri tem smo zelo previdni in etični,« poudarja sogovornica in dodaja, da sledijo tudi novim spoznanjem in ugotovitvam, hkrati pa se sama izobražuje še na fakulteti za farmacijo.

Nove izdelke pa v Sitiku še danes načrtujejo v skladu s tradicijo patra Simona Ašiča. »Pri razvoju upoštevamo njegove zapiske in spoznanja, ki jih je dobil pri praktičnem delu, ko je zdravil bolnike po drugi svetovni vojni, njegovo znanje in izkušnje pa nadgrajujemo z novimi spoznanji. Klinične študije v farmaciji namreč dostikrat potrdijo ljudsko uporabo neke zdravilne rastline,« razlaga strokovna sodelavka v podjetju Sitik. In tako je tudi vizija nadaljnjega razvoja podjetja usmerjena v ohranjanje Ašičevih receptur, še pove.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

Joži Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava