DL: Gorjanski spev poje tudi štiriglasno

13.10.2017 | 12:50

Gorjanski spev, ki prepeva večglasno, tudi štiriglasno, na nedavnem nastopu v Škocjanu. (Foto: L. M.)

Gorjanski spev, ki prepeva večglasno, tudi štiriglasno, na nedavnem nastopu v Škocjanu. (Foto: L. M.)

Vse pogosteje je na raznih prireditvah, zlasti v šentjernejski in škocjanski občini, slišati zanimivo pevsko skupino Gorjanski spev. Sestavlja jo 12 pevcev, ki prihajajo iz šentjernejske, škocjanske in kostanjeviške občine, skratka izpod Gorjancev, zato tudi takšno ime.

Zbrali so se že pred šestimi leti in zasedba se je do danes tudi spreminjala, a glavnina ostaja. Fante, ki so v glavnem ljubiteljski pevci in so že prepevali v različnih zborih, druži predvsem ljubezen do slovenske ljudske pesmi, narodne in zabavne glasbe, v njihovem repertoarju pa se znajdejo tudi dalmatinske pesmi, ki publiko zelo razveselijo. Tako je bilo tudi pred kratkim v Škocjanu, kjer smo jih ujeli v naš objektiv. Kar nekaj pevcev igra različne inštrumente, tako da nemalokrat svoje pevske nastope popestrijo z glasbeno spremljavo. Umetniški vodja zasedbe je Milan Pavlič, ki vodi kar nekaj zborov na Dolenjskem. Vadijo pri njem doma.

Kot pravijo pevci, se radi odzovejo vabilom in z ubranim petjem razveseljujejo občinstvo po širši Dolenjski in drugod, zraven pa tudi sebe, saj jim glasba veliko pomeni. Zato bodo kljub vsem drugim obveznostim še vztrajali in z vajo gotovo tudi še napredovali.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 13. julija 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava