''Košarkar naj bo'' na mednarodnem filmskem festivalu Schlingel

29.9.2017 | 10:40

''Košarkar naj bo'' na mednarodnem filmskem festivalu Schlingel
''Košarkar naj bo'' na mednarodnem filmskem festivalu Schlingel

Po uspešni premieri otroško-mladinskega film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča v Cankarjevem domu, v sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih od jeseni pripravlja Slovenski filmski center, bo film svojo nemško premiero doživel na 22. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel. Festival poteka od 25. septembra do 1. oktobra vse od leta 1996 v Chemnitzu. Enajst različnih žirij, med njimi tudi otroške, bo podelilo devetnajst nagrad v skupni vrednosti 64.000,00 evrov. Film bo v kategoriji otroškega filma na sporedu štirikrat, prvič v ponedeljek, 25. septembra ob 11. uri, projekcije pa se bosta udeležila tudi režiser in slovenski veleposlanik v Nemčiji, Franci But. Petkovič bo s svojimi filmi na festivalu sodeloval že drugič.

Festival ponuja pregled najnovejših mednarodnih produkcij na področju otroških in mladinskih filmov, v organizaciji Saškega društva za otroke in mlade v Chemnitzu. Od leta 2006 pri organizaciji festivala sodeluje tudi Saška ustanova za zasebno radiodifuzijo in nove medije. Pokrovitelj Schlingela je predsednik vlade svobodne dežele Saške, Stanislav Tillich.

Z namenom promocije in prepoznavnosti otroškega in mladinskega filma so se organizatorji festivala leta 2007 odločili, da ustanovijo mednarodno mladinsko tekmovanje, ki neposredno nagovarja otroke stare od 11 do 13 let. Povečanje filmske produkcije za to starost in posledično povečanje pozornosti javnosti, je z leti privedlo do upravičene zaskrbljenosti vseh, ki ustvarjajo otroške in mladinske filme, saj prav ti filmi v distribucijskem svetu težje najdejo svoje mesto.

Lani so na tem festivalu nemško premiero doživeli kar trije slovenski celovečerni filmi in sicer Pojdi z mano Igorja Šterka, Nika Slobodana Maksimovića in Utrip ljubezni Borisa Petkoviča.

V tekmovalnem programu kratkih filmov so bili predstavljeni igrani film Martina Turka Dobro vnovčeno popoldne, med animiranimi filmi pa Prince Ki-Ki-Do: Balon Grege Mastnaka in Zadnje kosilo Mihe Šubica.

Posebna značilnost festivala je, da so filmi predvajani v izvirnem jeziku, kar v državi, ki sicer filme sinhronizira v nemščino, ni v navadi, zato na festivalu opažajo, da to med mladim občinstvom vzbuja zanimanje za tuje države, kulture in jezike. Mladi udeleženci festivala se lahko udeležijo tudi številnih in različnih ustvarjalnih delavnic.

Košarkar naj bo je na minulem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva, zato bo nedvomno navdušil tudi nemško staro in mlado.

Slovenski filmski center – javna agencija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava