Vaš komentar: Blagoslov javne šole?? Država krši lastno ustavo ...

28.9.2017 | 13:40

Šolo je sicer s prerezom traku 1. septembra letos odprl predsednik države Borut Pahor Foto: Tamino Petelinšek/STA

Šolo je sicer s prerezom traku 1. septembra letos odprl predsednik države Borut Pahor Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nova OŠ Polica Foto: J. A.

Nova OŠ Polica Foto: J. A.

Takole pa je bilo septembra lani ob položitvi temeljnega kamna (foto: arhiv DL)

Takole pa je bilo septembra lani ob položitvi temeljnega kamna (foto: arhiv DL)

Počasi se polega prah, ki ga je dvignil cerkveni blagoslov podružnične šole in telovadnice na Polici pri Grosupljem. Na žalost pa ta blagoslov ni bil edini takšne vrste v Sloveniji, bilo naj bi jih že na desetine, pa tudi cerkvenih blagoslovov drugih državnih objektov je mnogo.

Vprašanje, ki se pri tem zastavlja, je, ali je cerkveni blagoslov šole na Polici v skladu z ustavo oz. zakonom. Po zakonu so v javnih šolah praviloma prepovedani organizirani verski obredi. V nekem podobnem primeru je šolska inšpekcija zaključila, da, čeprav je bil opravljen blagoslov na javni šoli, ni bilo kršitve zakona, ker ta verski obred ni bil organiziran. Pri tem se je inšpekcija sklicevala na mnenje Slovenske škofovske konference, da blagoslov šole ni organiziran verski obred. Zanimivo je, da se je državna inšpekcija naslonila na mnenje cerkve, ki je bila v bistvu »stranka v postopku«. To pa je vsekakor nerazumno, saj je jasno, da cerkev ne bo pljuvala v lastno skledo. Ali je bil blagoslov šole spontan dogodek, ali je duhovnik skočil iz občinstva, presenetil vse in izvedel verski obred blagoslova? Jasno je, da ne, saj je bil blagoslov v uradnem delu prireditve in kot takšen organiziran. Če inšpekcija ne ve, kaj pomeni »organiziran«, zaradi te »nevednosti« je namreč šla spraševat cerkev, bi se lahko obrnila na strokovnjake (sociologe religije) ali pa bi odprla Slovar slovenskega knjižnega jezika. Sporni blagoslov je torej bil v nasprotju z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki v 72. členu prepoveduje organizirane religiozne obrede, saj je bil organiziran.

Dejstvo je, da so blagoslovi javnih šol in drugih državnih objektov v nasprotju s slovensko ustavo, ki v 7. členu določa ločitev države in verskih skupnosti, torej tudi katoliške cerkve. Država mora biti nevtralna do verskih skupnosti, nobene ne sme podpirati ali s kakšno identificirati. S tem, ko je dovolila katoliški cerkvi blagoslov javne šole ali pa kakšnega drugega državnega objekta, se je postavila na stran te cerkve in tako ni bila več nevtralna. Cerkvi je na državnem prostoru omogočila versko dejavnost, omogočila ji je širjenje vere, saj je bistvo cerkvenih obredov širjenje katoliške vere. Katoliška cerkev je blagoslovila tudi dve slovenski vojaški ladji. Čeprav kleriki s prižnic oznanjajo Božjo zapoved Ne ubijaj, pa blagoslavljajo vojaške ladje in drugo orožje, torej nekaj, kar je namenjeno ubijanju. Ali gre to skupaj? Ali ne pomeni blagoslov orožja napad na pravico do življenja?

Ustava v 7. členu govori tudi o enakopravnosti verskih skupnosti. Ali so javno šolo na Polici pri Grosupljem blagoslovili tudi predstavniki drugih verskih skupnosti, registriranih v Sloveniji? Če ne, zakaj ne? Ali zato, ker niso hoteli ali zato, ker niso imeli možnosti? Skoraj gotovo je, to pa izhaja iz izkušenj ob podobnih dogodkih, da druge verske skupnosti, ali pa vsaj večina med njimi, te možnosti ni imela. In če je ni imela, potem so bile te verske skupnosti v neenakopravnem položaju s katoliško cerkvijo, ki je ta to možnost imela. Zato je pri takšnih blagoslovih kršen še 7. člen ustave v delu, ki govori o enakopravnosti verskih skupnosti.

Kako dolgo bo država še favorizirala katoliško cerkev in kršila svojo lastno ustavo? Ali odgovorni politiki s takšnimi ravnanji ne uničujejo zaupanja mnogih državljanov v Republiko Slovenijo? In tako rušijo temelje sekularne države in jačajo »državne« temelje katoliške cerkve.

Koalicija za ločitev države in cerkve
zanjo Vlado Began

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (17)

28.9.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni butec&butec 

Blagoslovljena voda! Kdo je to vodo blagoslovil? Kdo je temu dal pooblastilo za blagoslovitev vode? Vse skupaj je en velik lari fari. Šprica levo šprica desno, ne more nucat ne more niti škodit.

28.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni kundak 

Človek bi rade volje kaj resno pokomentiral, a kaj ko se bo tako vsul plaz o povojnih pobojih, diktatorju in zveličavni be-ga.

28.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Uffff 

Res. Kaj pa češ komentirat to škropljenje s klorirano vodo in nastop namaškarenega škropilca ....

28.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni opazovalec 

Ajoj kako eni menjajo religijo. Prej zvesti komunisti sedaj blagoslovijo šolo. Ma ne morem verjet da obstajajo taki ljudje v Sloveniji in to v samem vrhu.

29.9.2017—     + (2)     – (2)     Oceni Občanka 

Reveži so tisti ki se bojijo malo žegnane vode,

29.9.2017Oceni Občanka 

Reveži so tisti ki se bojijo malo žegnane vode,

29.9.2017—     + (1)     – (1)     Oceni vika lozar 

Bolj kot premišljujem, se mi vse bolj zdi, da se naša politika boji Vatikana. Če je prava druga resnica, da se politiki klanjajo cerkvenim očetom zaradi volilnih glasov vernikov in teptajo ustavo, je pa do kraja sprevrženo.

29.9.2017—     + (1)     – (1)     Oceni micka 

Vika kaj se tudi ti bojiš zegnane vode

29.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni komunist 

V Sloveniji je ljudski običaj , da se požegna vsaka nova stvar sploh v teh krajih, veliko šol je bilo blagoslovljenih in še bo

29.9.2017Oceni dohtarca 

Vika Lozar tudi tebe je mama požegnat dala , sedaj pa bluziš neumnosti ni te tako vzgajala

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava