September mesec alzheimerjeve bolezni; začne se postopoma, neopazno

14.9.2017 | 10:50

 September mesec alzheimerjeve bolezni; začne se postopoma, neopazno
 September mesec alzheimerjeve bolezni; začne se postopoma, neopazno
 September mesec alzheimerjeve bolezni; začne se postopoma, neopazno

»Vsi bi radi dolgo živeli, nihče pa ne bi bil rad star,« je menil Jonathan Swift. Danes bolj to velja za razviti zahodni svet, kjer starost ni cenjena, ker stari ljudje niso hitri, niso močni, niso odraz tega, kar velja za ideal lepote in uspešnosti.

Slovenci živimo še v tistem času, ko so stari ljudje lepi in bogati na svoj način. To nam je treba le odkriti, si vzeti čas, to spoznati na ulici, na pošti, zdravstvenem domu, trgovinah in domovih starejših. Iskrivost, ki jo kažejo je moč spoznati iz knjig, skladb, kulturnih prireditev, ki jih prirejajo in tudi kot avtorji objavljajo starejši ljudje.

Mlajši, zlasti svojci, opazijo pri starejšem sorodniku, da je pozabljiv, da ni več tak kot ga poznajo. Skrben, prijazen, dober do otrok in vseh, ki so ga obdajali. Našega znanca je prizadela Alzheimerjeva bolezen in je postal drugačen. Skoraj vsak, ki sreča tako osebo si misli:«Jaz že ne bom tak!« Žal ne gre tako. Bolezen ne izbira! Zbolijo revni kot bogati, slavni, raje slednji, ker se to kot javnim osebam preje zazna.

Demenca se praviloma začenja postopoma, neopazno. Osebe s to zahrbtno boleznijo to spoznavajo in se začenjajo braniti na njim svojski način. To je prikrita igra svetov in potrpljenja. Vemo, kdo je zmagovalec in prav je tako.

September je mesec demence, Alzheimerjeve bolezni. Ta članek je namenjen vsem bralcem z željo, da bi se iz njega kaj novega naučili ali po razmišljanju prišli do spretnosti, ki bi lahko koristile v času, ko se srečamo z bolnikom z demenco. Kar krepko koračimo proti 45 000 ljudem z demenco v naši domovini. Pripraviti, izobraziti, se je potrebno za stike, ki jih bomo imeli. Bega tu ni!

Spominčica Dolenjske, organizacija, ki prireja predavanja in aktivnosti o demenci, se v tem mesecu pripravlja na 2. sprehod za spomin, katerega namen je širši javnosti predstaviti nekaj znanj o demenci. Sprehod za spomin bo v četrtek, 21. septembra. Potekal bo na štirih pešpoteh, ki se bodo pričele ob 9.30 na štirih zbirnih točkah: v Žabji vasi pri KZ Krka, v Šmihelu pred cerkvijo, v Bršljinu pred trgovino Spar, v Ločni pred trgovino Mercator. Od tu bodo udeleženci krenili po izbrani poti z vodnikom do zaključnega mesta – Muzejskih vrtov, kjer bo ob 11. uri kulturni del proslave in izobraževalni del z nastopom priznanih delavcev na področju zdravstva in pomoči bolnikom z demenco.

Nič ne bo prepuščeno slučaju. Vse bi izvedeno namensko v korist bolnikom in ozaveščanju ljudi, ki bodo prišli na sprehod, pokramljali z ostalimi o tej bolezni, si razširili obzorja in se pričeli zavedati, da lahko tudi mene ali tebe prizadene ta bolezen. Nihče ni imun! Zemlja, narava je bog, ki daje in jemlje!

Kot božja vrata so odprta vprašanja. Kaj vem o demenci? Kako bi se sporazumeval z bolnikom z demenco? Kako bi skrbel za takega bolnika? Kakšne dejavnosti in aktivnosti bi mu ponudil? Kako bi skrbel za njegovo varnost? Kakšno samostojnost bi mu dopuščal? Kaj bo potem, ko bo postal nepremičen? Kaj mi bodo lahko pomagali svojci? Kako bom poiskal stik s predstavniki Spominčice Dolenjske? Kaj so to skupine za samopomoč? Ali poznam osebno koga, ki bi mi lahko dal nasvet, pomoč? Se bom kdaj udeležil kakšnega Alzheimerjevega Cafeja, oblike samoizobraževanja o demenci?

Ali nosim v sebi stigmo in socialno izključenost kot starejša oseba? Kaj so to etične dileme o staranju? Poznam ali poznamo Glasgowsko deklaracijo?

V oktobru, od 20. do 23. oktobra 2017, bo v Termah Čateške Toplice potekal 9. kongres sveta o demenci. Udeležili se ga bodo tudi predstavniki našega društva, organizator srečanja je krovna organizacija Alzheimer Slovenije.

Še enkrat se vprašajmo. Kako pomagati osebi z demenco? Kako narediti svet bolnika z demenco svetlejši? Kako pomagati svojcem, ki kar prevečkrat v našem okolju ostanejo v družinskem krogu in molčijo, po svoje trpijo!? Pomagajmo si, saj je svet lahko lep in sončen za nas vse.

Po prebranem romanu Stari kralj v izgnanstvu avtorja Arna Geigerja in odličnem prevodu v slovenščino bomo vsi bolje doumeli resničen problem demence kot bolezni med nami.

Bralcem podarja Jože Pečnik, odbor Spominčice Dolenjske

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava