DL: Naša kulturna dediščina - Spomenik NOB na Rojah

8.9.2017 | 12:35

Spomenik NOB na Rojah (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Spomenik NOB na Rojah (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Spomenik stoji na vzpetini Roje, sredi naselja Mirna, nad cesto, ki vodi iz Mirne proti Mokronogu. Območje spomenika obsega celotno vzpetino Roje z že urejeno parkovno zasnovo. Tako pomeni spomenik osrednjo točko manjšega parka.

Osrednji del spomenika sestavljajo trije enajst metrov visoki trikotni betonski stebri, ki imajo na zunanjih stranicah vtisnjeno stilizirano okrasje, na notranji strani pa izpisana posvetila. V sredini, med stebri je en meter pod vrhom pritrjena kovinska krogla, ki stebre združuje. Krogla naj bi simbolizirala svobodo in kot taka združevala začetek NOB, množično vstajo slovenskega naroda in zmago nad fašizmom ter povojno obnovo domovine, kar naj bi simbolizirali trije stebri. Ob spomeniku je urejena grobnica padlim, spomenik pa je posvečen 68 znanim in 38 neznanim padlim borcem, ki so svoja življenja izgubili na širšem območju Mirnske doline v letih 1941–1945.

Spomenik je bil postavljen leta 1965 ob dvajsetletnici osvoboditve. Avtor ureditve je Janez Lenassi. Spomenik na Rojah je osrednji spomenik narodnoosvobodilnega boja v Mirnski dolini in kot tak posvečen ne samo padlim, ki so pokopani v skupni grobnici ob spomeniku, temveč vsem, ki so na tem območju delovali v narodnoosvobodilnem boju.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 1. junija 2017

Judita Podgornik Zaletelj, ZVKDS, OE Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (36)

8.9.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni OBČAN 

Spomenik naj vzdržuje ZB, ki letno prejema po cca 500.000 EUR. Naj ZB najde sponzorje, pa bo vse urejeno. Na pa da država daje davkoplačevalski denar, ki je bolj potreben drugje. Spomeniki NOB nimajo status kulturne dediščine in nimajo EŠD številke. Tudi sakralne objekte morajo vzdrževati župnije in verniki sami. Država praviloma ne prispeva nič.

8.9.2017+1     + (5)     – (4)     Oceni Borec 

Spomenik ropanju in pobijanju slovencev

8.9.2017Oceni abc123 

@Občan: Nimaš prav. Glej: http://giskd2s.situla.org/rkd/Opis.asp?Esd=25998

8.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni neobčan 

Tako je občan, država naj ne daje denarja za vzdrževanje spomenikov, ampak raje za razkapanje brezen in drage analize, komu je katera kost pripadala. To, to je to, to je denar vložen v pravo stvar, vsi davkoplačevalci so za to, da se premetajo tiste kosti. In ko bo zadnja jama odprta in vse kosti določene, takrat bo končno mir v Sloveniji, nič več se ne bomo kregali in živeli bomo v slogi in miru. Potem pa naj država da še več denarja cerkvi, ki je pri nas v Slovenji tako revna, da res ne more vzdrževati svojih objektov in ji morajo pomagati verniki. Res uboga cerkev, le kje vzeti denar za vso to obnovo? Spomenike NOB pa vse porušiti, a ne? Sarcasm off.

8.9.2017Oceni posavc 

Se mi je kar zdelo, kam se bo zapeljalo. Dajmo petelinčki, kdo bo močnejši!

9.9.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni ah 

A mogoče ponazarja tragedijo ljudi v mirenski dolini s strani komunistov?

9.9.2017Oceni abecedarij 

ja, prav maš ah, ah, ah, ah

9.9.2017+6     + (7)     – (1)     Oceni Ajoj 

Kaj ta zmes betona je kulturna dediščina

11.9.2017Oceni Jež 

Ajoj a imaš res prav ! Takoj v akcijo za postavitev mogočnega templja !! RKC in katolibani ajde, ofer za postavitev mogočnega templja v čast slovenskim domoljubom !! Tako, malo v znak sprave >;-))!Vi zberte za veliko rdečo zvezdo, drugo bomo domoljubi in država ;-))!!

11.9.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni maja 

KOLIKO PA STANE SAMO VZDRZEVANJE TEGA BETONA

začetnapredhodna Stran: 1/4naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava