DL: Pokazali so, kaj znajo in zmorejo

17.8.2017 | 11:30

Župan Jože Kapler je KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan ob jubileju  izročil občinsko priznanje – na fotografiji ga je prejela predsednica  Sonja Povše Krmc. (Foto: L. M.)

Župan Jože Kapler je KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan ob jubileju izročil občinsko priznanje – na fotografiji ga je prejela predsednica Sonja Povše Krmc. (Foto: L. M.)

Na jubilejni prireditvi so bili zahvale za dobro delo in sodelovanje  deležni dosedanji predsedniki društva ter sedanji upravni odbor s  podpredsednikom Robertom Dulcem, tajnico Matejo Robek Zaletelj in  blagajničarko Melito Pavlič, »ker brez predanih sodelavcev društvo ne bi  bilo tako enotno in uspešno,« pravi predsednica. (Foto: L. M.)

Na jubilejni prireditvi so bili zahvale za dobro delo in sodelovanje deležni dosedanji predsedniki društva ter sedanji upravni odbor s podpredsednikom Robertom Dulcem, tajnico Matejo Robek Zaletelj in blagajničarko Melito Pavlič, »ker brez predanih sodelavcev društvo ne bi bilo tako enotno in uspešno,« pravi predsednica. (Foto: L. M.)

Kulturno življenje v škocjanski dolini je zelo živahno. O tem priča Kulturno društvo dr. Ignacija Knobleharja Škocjan, ki letos praznuje štiri desetletja delovanja, pod njegovim okriljem pa deluje kar osem različnih sekcij. To so cerkveni mešani pevski zbor Dobrava, ljudski pevci Fantje z vasi, folklorna skupina Plamen, dve otroški folklorni skupini Plamen – mlajša in starejša, Knobleharjev sklad, pevska skupina Plamen, Škocjanski rogisti in ljudske pevke Klasje. Vse naštete skupine so se na petkovi jubilejni prireditvi društva v Luzarjevi gostilni predstavile s svojo ustvarjalnostjo, kar pomeni, da ni manjkalo petja, plesa, glasbe in zabave. Veliko smeha je požela tudi šaljiva dramska igra Oj, ti šmentano dekle, ki jo je za škocjansko igralsko zasedbo priredila Sonja Povše Krmc, sedanja predsednica kulturnega društva. Dogodek sta popestrila operni pevec, baritonist Zdravko Perger, ki ga je na klavirju spremljal Jernej Fabijan, ter ansambel Nasvet.

KUD Škocjan, kot se je najprej imenovalo društvo, je nastalo leta 1977, prvi predsednik in eden od pobudnikov pa je bil takratni ravnatelj osnovne šole Roman Čelesnik. Kot pove Sonja Povše Krmc, so na novomeški upravni enoti pridobili dokumentacijo o ustanovitvi društva, kjer je zabeleženo, da se je vse skupaj začelo s kinematografskimi predstavami, dramsko in pevsko sekcijo. »Kaj dosti več podatkov nimamo, vsi ustanovni člani so tudi že preminuli in nimamo več koga povprašati, tako da naloga za kakšno prihodnjo okroglo obletnico društva ostane raziskovanje in brskanje po papirjih v grmskem zgodovinskem arhivu, kajti iz zapisov je jasno, da je društvo obstajalo že pred letom 1977,« pove. Društvo, ki je bolj ali manj živahno delovalo vsa štiri desetletja, je bilo konec 80. let spet bolj zagnano, takrat se je tudi preimenovalo v Kulturno društvo Škocjan na Dolenjskem – zaradi podobnosti imena s škocjanskim kulturnim društvom na Primorskem. A tudi to ime so pred nekaj leti, leta 2012, spremenili. Kot pravi Povše Krmčeva, so društvo želeli poimenovati po velikem rojaku, misijonarju dr. Ignaciju Knobleharju, na katerega so v škocjanski dolini zelo ponosni. Njegovo delovanje in vrednote so članom društva, ki jih je v vseh sekcijah danes več kot devetdeset, od otrok do starejših, vzor – tudi sami želijo vztrajati v tem, kar radi počnejo, in obenem kulturno bogatiti svoje okolje ter prispevati svoj delček v mozaiku bogatega kulturnega ustvarjanja. Druženje in skupno delo pa neko skupnost utrjuje v pripadnosti in prijateljstvu, kar je danes še kako pomembno.

Na jubilejni prireditvi je predsednica Sonja Povše Krmc omenila dobro sodelovanje z osnovno šolo ter mnogimi društvi v kraju ter seveda občino, ki jih tudi finančno podpira. Župan Jože Kapler, ki je društvu ob jubileju poklonil priznanje občine, je dejal, da se živahnemu kulturnemu utripu ne čudi, saj so imeli tu velike prednike, ki so duhovno bogatili slovenski prostor: od Knobleharja do Frana Metelka, Franca Jermana, Janeza Zalokarja idr. V imenu Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan Branka Moškon podelila priznanje ter pohvalila zagnano vodstvo ter vse, ki danes predano delajo v ljubiteljski kulturi.

Po besedah predsednice društva so veseli novice, da občina namerava v starem župnišču do leta 2019 urediti Knobleharjevo spominsko sobo, kar je bila tudi njihova pobuda. Pomagali bodo po svojih močeh.

V društvu, ki ima na voljo brezplačne prostore v Metelkovem domu, želijo vse dejavnosti gojiti naprej, prizadevali pa si bodo, da zaživi tudi literarna sekcija ter gledališka dejavnost. Slednja je bila pred leti že dejavna, Škocjančani so uprizorili kar nekaj gledaliških iger (med drugim tudi o Knobleharju), a če ni pravih ljudi, ki bi bili pripravljeni prevzeti vodstvo, se vse ustavi. Upati je, da se bodo našli, predsednica KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan Sonja Povše Krmc, ki društvo vodi že 13 let.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava