Ponovno gostovanje FS DKD Svoboda Senovo v Makedoniji

13.8.2017 | 16:00

Ponovno gostovanje FS DKD Svoboda Senovo v Makedoniji
Ponovno gostovanje FS DKD Svoboda Senovo v Makedoniji

V začetku leta smo iz Makedonije prejeli vabilo za ponovno udeležbo na mednarodnem folklornem festivalu v Velesu, ki se je v tem lepem makedonskem mestecu odvijal že štirinajstič zapovrstjo, in sicer med 4.7. in 9.7.2017. Tokrat smo bili na festival povabljeni skupaj z našo prijateljsko folklorno skupino FS KUD »Oštrc« iz Rud (Samobor) na Hrvaškem, kar nam je še posebej veliko pomenilo. Vabila smo bili zelo veseli, saj nas na pretekla gostovanja v Makedoniji vežejo lepi spomini, prav tako pa so se v teh letih spletla tudi številna in pristna prijateljstva med člani naše in domače skupine FS KUD Kole Nedelkovski iz Velesa.

Sledile so nekaj mesečne aktivne priprave na gostovanje, v sklopu katerih smo se med drugim potrudili poiskati čim več donatorjev, da je bilo gostovanje sploh izvedljivo in urediti vse tisto, kar je nujno za uspešno izvedbo gostovanja, kot je denimo obnova folklornih kostumov (noš), izbor spletov plesov in utrjevanje le teh na vajah ter nabava novih majčk, s katerimi smo poskrbeli za enoten videz skupine.

V Makedonijo smo se odpravili v sredo, 5.7.2017 zvečer, saj smo bili del festivalskega dogajanja med 6.7. in 9.7.2017. V Veles smo prispeli naslednji dan, v čertek po 16 urah vožnje, čemur sta sledila sprejem in nastanitev v dijaškem domu, zvečer pa že prvi nastop v mestnem amfiteatru, pred okoli 2000 glavo publiko. Nastopati pred tolikšnim občinstvom je res nekaj enkratnega in čudovitega, nekaj kar ti da energijo in kar si lahko vsak član ali članica folklorne skupine le želi. Predvsem pa navdušuje dejstvo, da je prav vsak festivalski večer tako dobro obiskan in prav čuti se, da v tem času mesto Veles živi in diha s festivalom. Prvi večer smo se predstavili s spletom gorenjskih plesov, poimenovanih Pirhovanje na Gorenjskem, s čimer smo pri gledalcih vzbudili veliko zanimanje.

Naslednji dan dopoldne smo se najprej udeležili uradnega sprejema pri županu občine Veles, nato pa je sledila vožnja v Skopje, kjer smo si z zanimanjem ogledali znamenitosti makedonske prestolnice. Zvečer smo na osrednjem prireditvenem prostoru v vsakdanjih štajerskih kostumih odplesali splet pohorskih plesov in prikazali fantovske igre s čimer smo ponovno navdušili, dan pa smo zaključili z druženjem z ostalimi sodelujočimi skupinami.

V soboto dopoldan je sledil še ogled mesta Veles, zvečer pa sodelovanje na zaključni prireditvi festivala, kjer smo se predstavili s Knapovskimi plesi, v sklopu katerih smo prikazali tudi običaj ob sprejemu novincev v rudarske vrste, poimenovanim »skok čez kožo«, s čimer smo še zadnjič navdušili občinstvo festivala. Zvečer je sledilo še zaključno druženje sodelujočih skupin na mestnem kopališču, kjer smo z glasbo in plesom zaključili čudovito in nepozabno gostovanje v Makedoniji.

V nedeljo je sledilo slovo od naših makedonskih gostiteljev in prijateljev ter povratek nazaj proti domu, kamor smo polni lepih spominov in vtisov z gostovanja, prispeli v zgodnjem ponedeljkovem jutru.

Bojan Vovčko

Galerija

folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201701
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201702
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201703
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201704
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201705
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201706
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201707
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201708
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201709
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201710
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201711
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201712
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201713
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201714
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201715
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201716
folklora DKD Svoboda Senovo makedonija 201717

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava