DL: Strokovna napaka bolnišnice - Vse bi dal, da bi normalno živel

13.8.2017 | 18:15

V Splošni bolnišnici Brežice so naredili napako. (Foto: M. L.)

V Splošni bolnišnici Brežice so naredili napako. (Foto: M. L.)

Invalidski voziček je postal Marjanov osnovni pripomoček. (Foto: J. A.)

Invalidski voziček je postal Marjanov osnovni pripomoček. (Foto: J. A.)

Na krškem sodišču Marjan zdaj išče svojo pravico. (Foto: J. A.)

Na krškem sodišču Marjan zdaj išče svojo pravico. (Foto: J. A.)

Vodstvo bolnišnice je izpostavilo, da se večina nezadovoljnih pacientov ne odloči za sodno pot. (Foto: M. L.)

Vodstvo bolnišnice je izpostavilo, da se večina nezadovoljnih pacientov ne odloči za sodno pot. (Foto: M. L.)

Bil je novopečen upokojenec, star 61 let. V največje veselje mu je bilo delo na vrtu, v vinogradu in sadovnjaku, a vnetje kolena ga je skorajda pripeljalo v prerani grob. Ne zato, ker ga ne bi bilo mogoče pozdraviti, temveč zato, ker ga v Splošni bolnišnici Brežice niso dovolj resno obravnavali. Storili so napako, ki so jo tudi priznali, in danes je gospod na vozičku, premika le glavo in desno roko.

V tej zgodbi niso pomembna imena in priimki, zato bomo gospodu, o katerem govori resnična zgodba, rekli kar Marjan iz okolice Brežic.

DELAL NA NJIVI, V VINOGRADU

Junija 2012 se je upokojil. Prej je delal kot delavec v enem od posavskih podjetij. Vajen je bil skromnega življenja in tako mu je kljub nizkim dohodkom uspelo zgraditi hišo, okoli nje je imel nekaj zemlje. Ravno toliko, da je na svoji njivici lahko pridelal dovolj za ozimnico – krompir, fižol, rdečo peso, korenje itd., tudi koruzo za krmo kokošim, zajcem, ovcam in kozam. V bližini je imel vinograd in sadovnjak. »Slive sem tudi prodal, da sem imel denar za škropiva,« je povedal in dodal: »Doma smo imeli tako meso kot tudi jajca in zelenjavo. Najbolj srečen sem bil, da sem lahko delal v naravi.«

Imel je svoj avtomobil, da se je lahko odpeljal, kamor je hotel. Rad se je dobil s prijatelji in hodil na tekmovanja v kartanju. Verjetno bi tako lahko preživel veliko mirnih upokojenskih let, če se mu novembra 2012, torej le pet mesecev po upokojitvi, ne bi zgodilo, kar se mu je.

ZDRAVNICA GA JE POSLALA V BOLNIŠNICO

Začela ga je boleti noga, saj je imel otečeno koleno. Šel je k osebni zdravnici in izvidi krvi so pokazali, da ima zelo visoke vnetne parametre. Urgentno ga je poslala na kirurgijo v Splošno bolnišnico Brežice. Ker se ni počutil dobro, je zadevo vzel zelo resno in se nemudoma odpravil tja. Slikali so mu koleno.

Verjetno bi se zgodba končala drugače, kot se je, če bi takoj dobil izvide, a jih ni. Namreč, poslali so ga domov in rekli, da bodo izvidi narejeni naslednji dan. Ko ga je eden od družinskih članov naslednji dan pripeljal v bolnišnico, je dobil odgovor, da izvidov še ni. Prav tako jih ni bilo spet naslednji dan in tako naprej.

PUNKCIJA

»Noga ga je zelo bolela. Doma smo mu na koleno dajali obkladke,« povejo domači. Od torka do petka so hodili v bolnišnico po izvide, ki jih ni bilo od nikoder, v soboto pa je bila situacija že zelo resna. »Ko smo ga pripeljali k zdravniku, so mu spunktirali gnoj. Marjan že ni bil več priseben. Zdravnika sem vprašal, ali bo ostal v bolnišnici, ker je bilo očitno, da je nekaj hudo narobe, saj se ni več normalno pogovarjal, a so ga poslali domov,« pove eden od bližnjih sorodnikov, ki si ni upal ugovarjati besedam zdravnika, ampak je Marjana brez komentarja z vozičkom odpeljal do avtomobila, saj sam več ni mogel hoditi, in potem domov.

Znano je, da je prejšnji teden sicer odstopila direktorica brežiške bolnišnice Nataša Avšič Bogovič, a do nadaljnjega še vedno vodi ta javni zavod. Za Dolenjski list je pojasnila, da se njihovi nezadovoljni pacienti praviloma ne odločajo za tožbe, saj jim poskušajo vedno objektivno prikazati dogodek, ki se je zgodil. Prosili smo za nekaj statističnih podatkov in jih tudi dobili. Iz njih izhaja, da je brežiška bolnišnica v letih od 2012 do 2016 prejela 32 odškodninskih zahtevkov, 11 jih je bilo zavrnjenih (za toliko jih vedo, praviloma pa tega podatka nimajo, saj po njihovih besedah te podatke vodi zavarovalnica, s katero imajo v določenem letu sklenjeno pogodbo), vloženi sta bili dve odškodninski tožbi. Na področju odškodnin je bilo v zadnjih petih letih najbolj kritično leto 2012, ko so za dva škodna dogodka izplačali dobrih 255 tisočakov, leta 2014 so izplačali slabih 42 tisočakov, leto kasneje nekaj manj kot 24 tisoč evrov in lani slabih 33 tisočakov.

TETRAPLEGIK BO

Stanje se je slabšalo in naslednji dan (v nedeljo) je Marjan padel v nezavest. Domači so poklicali rešilca, ki ga je odpeljal v bolnišnico v Brežice. »Dvakrat je bil operiran in po prvi operaciji so ga dali v umetno komo, da bi lažje prenašal bolečine. Zdravniki so me pred drugo operacijo posvarili, da lahko med posegom umre. Ko so ga po drugi operaciji zbudili, so ugotovili, da lahko premika samo glavo. Rekli so, da bo tetraplegik,« pripoveduje eden od družinskih članov in doda, da ga je do tega pripeljalo huda okužba, ki je škodo naredila na vratu in hrbtenjači. Menda takšno okužbo preživi le eden od 100.

DOLGOTRAJNO OKREVANJE

Po tistem so ga premestili na Infekcijsko kliniko v Ljubljani, kjer je ostal nekaj mesecev, sledilo je zdravljenje na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča. Ko je prišel iz Soče, so najeli stanovanje v bližini, kjer so bili v službi domači, da so lahko skrbeli zanj. Čez nekaj mesecev so se spet preselili domov.

»Po rehabilitaciji vsaj lahko premika glavo in desno roko, kar pomeni, da lahko sam je, če ima pripravljeno hrano, lahko upravlja s TV-daljincem, z invalidskim vozičkom se lahko sam premakne za dva do tri metre, ne more pa na primer samostojno poklicati po telefonu, ker ne more upravljati s številčnico,« izvemo.

POPOLNOMA ODVISEN OD DRUGIH

»To ni življenje, to je životarjenje,« rečejo svojci. Marjan dneve preživlja v stanovanju, odvisen od pomoči drugih. Skoraj ni stvari, ki bi jo lahko naredil sam – ne more na stranišče, zato ima plenice in urinski kateter, svojci ga kopajo, brijejo, mu pripravljajo hrano, ga preoblačijo, vozijo na preglede …

»Razmišljali smo, da bi najeli koga, ki bi nam pomagal pri negi, a je do tujcev zelo nezaupljiv, odkar je prišel iz bolnišnice. Strah ga je pred drugimi ljudmi, še če pride na obisk kdo od domačih, se kmalu umakne in reče, da je utrujen. Verjetno trpi, ko drugi govorijo o tem, kaj so delali, kaj še načrtujejo, saj ve, da on tega ne zmore več.«

Domači za njegovo nego porabijo najmanj šest ur in pol na dan, kadar na dnevnem redu ni kopanja, sicer še kakšno uro več.

PRIZNALI NAPAKO

»Splošna bolnišnica Brežice ne zanika škodnega dogodka,« je na krškem sodišču, kjer Marjan toži bolnišnico, povedala odvetnica brežiške bolnišnice Marija Vrisk in dodala, da so z njihovega stališča sporne številke.

Pojasni, da je že dobil izplačanih več kot 160 tisočakov odškodnine, zdaj pa toži še za 135 tisoč evrov. Po njenih besedah priznavajo vse postavke, ki izhajajo iz računov (stroški nabave podlog, brizg, fiziološke raztopine, krem, vrečk za izpust urina, rokavic, čistilnih krpic ipd.), ne morejo pa denimo pristati, da je tožnik na račun dejstva, da ne more sam pridelovati hrane, ob 200 evrov na mesec.

ŽELEL SI JE UMRETI

Sojenje še ni končano, sodnica Tanja Voglar bo pri sodbi morala upoštevati tudi strah tožnika, duševne bolečine zaradi zmanjšanih sposobnosti itd. Izjavo o tem bodo svojci kar napisali, saj se je na zadnji obravnavi izkazalo, da je tema za vpletene preveč boleča, da bi lahko brez joka govorili o tem.

Ko je Marjan pripovedoval o svojem življenju na vozičku, o tem, kako je bil šokiran, ko je ugotovil, da ne more premikati svojih okončin, je bil vidno pretresen. Solze so mu zalile oči. »Takrat sem si želel, da bi si lahko vzel življenje. Samo to si želim, da bi še lahko hodil in bil takšen, kot sem bil.«

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 4. maja 2017

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

13.8.2017–3     + (2)     – (5)     Oceni joze 

Pa to ni edina napaka saj jih delajo vsako dnevno,zato ker nobeden ne odgovarja za svoja dela,a to je res,da včasih ne dobiš izvidov več dni,kaj ti pomeni,če si hitro na slikanju.Sploh na Radiološkem oddelku so ne odgovorni do ljudi,ki prihajajo rengen npr. na sprejemni admimostratorka,ker včasih ve več kot zdravnik.

14.8.2017–2     + (3)     – (5)     Oceni Nona 

Ljudje, ki živijo na tem območju so včasih dejali-,če hočeš kmalu umreti pojdi v brežiško bolnišnico.

14.8.2017–5     + (0)     – (5)     Oceni nina 

Nona ampak je res,poznam ljudi,če bi šli drugam,bi sigurno še živeli v Brežicah je hiralnica,saj se vidi kaj so naredili temu človeku,da zaradi kolena bi lahko umrl,to so pacarji.

14.8.2017–2     + (2)     – (4)     Oceni maruška 

jaz sem redno hodila v Brežiško bolnico na mamograf(kot mi je bilo naročeno)in vedno je bilo BP-na eni kontroli pa mi reče zdravnica,da mi ni treba hodit vsako leto,ampak na tri leta,ker da se vse v redu. pa ni bilo. čez nekaj mesecev se si sama otipala bulo ,bil je rak v 3,stadiju.imela sem srečo,da me je moja zdravnica takoj poslala na onk.v Ljubljano. Resnično so se zavzeli zame,da še tlačim to zemljico.Ko sem v Brežice klicala in vprašala okol mojega primera, mi je bilo z zelo osornim glasom rečeno,da so imeli star mamograf-me zanima koliko žensk so zavajali z izvidi da je vse v redu,To je bilo l.2006.

15.8.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni franci 

Skoraj vsak ima slabo izkušnjo v bolnici Brežice mogoče je katera izjema,a ni bilo tako za komplicirano ali pa poznanstvo in se drugače obnašajo.

15.8.2017–6     + (3)     – (9)     Oceni cvek 

Bolnišnico Brežice zapreti,saj Novo mesto,Celje ni daleč.

17.8.2017+3     + (5)     – (2)     Oceni krneki 

cvek...a boš isto trdil ko boš bognedaj ti ali nekdo od tvojih v nevarnosti, pa se boš moral voziti dve uri do celja? ne lapaj nekaj za kar nimaš pojma, v vsaki bolnišnici se dogajajo napake, v tem celjska ali novomeška niso nič boljše. Kar se pa brežiške tiče, zelo prijazno osebje, jaz nikoli nisem čakal predolgo, sem parkrat ležal notri in je bilo vse lepo in fajn. Je pa tudi vprašanje ali poznamo celotno zgodbo, ali nam pišejo to kar si želimo prebrati? Zamisli se malo.......ti in ostali zgoraj!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava